Om å fore sild til kanari

Av | 1. oktober 2008

Valget i Norge har startet. Høyre satser på tidlig start og sms-kampanjer. Dem om det. Ap krangler om nominasjoner og kvotering. Lars Sponheim og Venstre er snurt og KrF blir mørkere og mørkere. Alt er ved det gamle. Alkoholliberale og kristenkonservative FrP har startet julebordsesongen. Da blir det spennende. For er det noe vi liker, så er det når Frps strømlinjeformede propagandamaskin tar en Palin.

For det må ha vært etter et slikt lystig førjuls(s)lag at Frps nestleder Per Sandberg, lirte av seg en triade om USAs sosialistiske politikk. Jeg gjengir litt av et VG intervju som Per Sandberg ga.

Per Sandberg: ”Ingenting av det som skjer i USA nå, ville skjedd med Fremskrittspartiets politikk. All regulering av markedene fra myndighetene bør kastes på skraphaugen.”

Journalist: ”Hva betyr det at du vil ha vekk all regulering, i forhold til finanskrisa som vi ser i USA?”

Per Sandberg: ”Det er veldig interessant at du spør. Jeg anbefaler alle journalister å sette seg inn i den egentlige årsaken til krisa. Den er kommet fordi myndighetene i USA har blanda seg borti finansinstitusjonene. Sosialistisk politikk i bunn og grunn, fortsetter han, og legger skylda på president Franklin D. Roosevelt, som under depresjonen på 30-tallet opprettet en statlig finansinstitusjon som hjalp millioner av familier med lån til boliger. Denne «Husbanken» ble privatisert og endte i 1968 og 1970 som de nå herostratisk kjente finansselskapene Fannie Mae og Freddie Mac”.

Journalist: ”Men disse er jo for lengst privatisert, og finansreglene i USA er liberalisert, noe mange ser som forutsetning for sammenbruddene vi nå ser?”

Per Sandberg: ”Det er riktig at de ble privatisert, Men Roosevelt påla dem i sin tid å gi lån til de fattige uten sikring. Og denne usikre låneporteføljen fulgte med Fannie Mae og Freddie Mac. Vi er imot slike statlige inngrep. Ingenting av det som skjer i USA nå, ville skjedd med Frps politikk.” Sitat slutt!

Bush er sosialistisk? Hmmm. Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Er det Husbanken, eller er det politisk styring, eller er det at man forventer edruelighet av finansinstitusjonene Frp vil til livs?

Alle som beveger seg i eiendomsspekulasjonens verden har vel ventet dette krakket i 4-5 år nå. Tallene har vært ganske klare. Ledigheten har økt, kjøpekraften er svekket og konsumet har derfor gått nedover. At Per Sandberg ikke har sett det, skyldes vel delvis at han bor i Norge. Vi har hatt tidenes opptur, mens resten av verden har murret. Når på toppen av dette at vanlige utgifter, som strøm, bensin og vann, har økt kraftig kan man jo spørre seg om hvorfor ikke dette har kommet før. USA, kapitalismens høyborg har begynt å vise svakhetstegn. Murpussen begynner å slippe og faller av i store flak. At Norge har klart seg bra henger jo sammen med oljepris og oppturer i Asia. Kina og Russland kommer..

Per Sandberg skulle bruke litt tid på å spørre seg hvorfor de fattigste ikke klarer å betale regningene sine. Men det svaret vil svi. Det hele begynte med Enron og Irak-krigen. Mens vi bader i elektrisitet og vann til en forholdsvis billig penge. (det skal sies at jeg har blitt flinkere til å bruke vedovnen om vinteren), har amerikanerne møtt katastrofescenarioet. I California og andre stater i Vest-USA ble det strøm og vannrasjonering. Ikke bare fordi klimaet ble varmere og tørrere, men fordi bedrifter som Enron solgte strøm ut av statene og til og med holdt igjen forsyninger for å øke prisene. Snakk om markedskrefter! I tillegg til dette brukte jo Bush overskuddet han arvet etter Clinton og kastet det ut av vinduet. Å invadere ett land viste seg å være dyrt – det  blir kke penger til helse og skole av det! Når i tillegg private firmaer overfakturerer og underslår milliarder som skulle brukes til å bygge opp Irak etter krigen (som aldri sluttet), blir det dyrt. Nok en gang klarer ikke markedskreftene å løse problemene, Per Sandberg. For ikke å snakke om bensinprisene. Der funker markedsliberalismen. Men det blir jo ikke billigere av den grunn.

Alle som har vært i USA de siste årene burde gjøre seg tanker om landets tilstand. Enkelte områder av sørstatene er i dårligere stand enn i Øst-Europa. 90 millioner amerikanere har ikke god nok helseforsikring og både menn og kvinner lever kortere enn noe land i EU. For første gang i vår historie ser utsiktene for den neste generasjonen dårligere ut enn den levende. Med det mener jeg at den neste generasjonen ikke vil ha de samme godene som vi hadde.

Sosialismen, som du hater, Per Sandberg, er ikke løsningen. Men den markedsliberalistiske drømmeverden som du ønsker deg, finnes ikke. Kåre Willoch sa det selv. Grådighetskulturen er kapitalismens akilleshæl.

Denne kanarifuglen orker ikke at mer sild blir forsøkt stappet ned i dens krås. Slutt å prat tøv, Per Sandberg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*