MGP: Delfinale 1. Slagerpotensiale

Første delfinale av Melodi Grand Prix (MGP) gikk av stabelen lørdag. Tre vidt forskjellige låter vant frem og skal til pers i finalen om under en måned.

Som Skrivekollektivets faste MGP/Eurovision-korrespondent, er det på tide at jeg setter i gang med artiklene som til slutt skal konkludere med hvem som blir Norges MGP-bidrag og ikke minst hvem som seiler opp som favoritt til å vinne finalen i Baku, Aserbadjan. Undertegnede har tippet rett vinner av Eurovision i følgende år: 1984, 1985, 1986, 1987, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1998, 2000, 2006, 2009 og 2010. Ryktene vil ha det til at jeg også hadde en klar mening om vinneren i 1982.

På tross av at artistene Eldar og Nigar, på vegne av hele Aserbadjan, sang grufullt falskt i 2011-finalen, tippet jeg dem som vinnere. «Running Scared» hadde refrenget, gjenkjennelsestonene, nynne-effekten, sceneshowet. Altså totalpakken. I så henseende, var vinnerne fra 2011 et godt eksempel på at Eurovision ikke er en, akkurat, sangkonkurranse.

Før den norske finalen 11.februar i Oslo Spektrum skal en rekke artister gjennom NrKs deklfinale-show. Tre delfinaler gjennomføres i Ørland, Larvik og Florø. Delfinalen i Ørland er gjennomført. Her gikk Nora Foss Al-Jabri videre med låten ”Somewhere Beautiful”, tett fulgt av The Carburetors med ”Dont Touch The Flame” og Reidun Sæther med låten ”High on Love”. Vurderingene av låtene og artistene følger under.

Kanskje mest overraskende var at Lisa Stokke røk ut av delfinalen på Ørland. Med låten ”With Love” serverte hun innledningsvis noe som minnet mer om en musikal – enn en fet poplåt. Men, så – så! Tar låten av i god klassisk MGP-stil; ABBA-referanser, strålende refreng, glitter, glamour, tøft break 2.30 min ut i låten og pyro-effekter herfra til evigheten.

Lisa Stokke burde deltatt i MGP-fesjået som britenes bidrag. Storbritannia, nasjonen som elsker musikaler og bublegum, som altså år etter år har levert elendige låter og artister til konkurransen, kunne nytt godt av Stokkes bidrag. Den gang ei. Stokke ligger godt an til å snappe wildcard. Kanskje ser vi henne i finalen likevel?

Over til de tre artistene som tok seg videre fra delfinale Ørland:

Nora Foss Al-Jabri ”Somewhere Beautiful”: Innledningsvis minner låten om noe søppelaktig som Disney-konsernet har diktet opp. Men ”Somewhere Beautiful” tar seg opp. Og er rett ut nydelig. Nora leverer den sterkeste vokalprestasjonen i delfinalen. Låten er god. Jeg tror den treffer en sterkt preget nasjon. Sceneopptredenen var svært tonet ned, og i sum så handler det om en ung, 15 år gammel, jente som står mutters alene på scenen. Sårbart og sterkt. Jeg tror Nora kan vinne seg helt frem til finalen i Baku i Aserbajdan. Det er det tre årsaker til: Vokalisten Nora Foss Al-Jabri, nynne-effekten og sist, men ikke minst: Du får lyst til å høre låten om igjen. Men jeg advarer: i MGP-sirkuset kan låte til slutt bli en lettvekter.

Et tips til teamet bak ”Somewhere Beautiful”: Hold Christian Ingebrigtsen unna! Ja, låten er skrevet av Ingebrigtsen og Eivind Rølles. Men la nå unge Nora få ha rampelyset i fred. Ingebrigtsen vinner ingen nye stemmer til låten. Tvert om. Det burde øl-kastingen etter Ingebrigtsen (På Hulen en gang på 2000-tallet) levne liten tvil om.

The Carburetors “Don’t Touch The Flame”: Rock’n roll i MGP-fesjået er bra! Heldigvis har The Carburetors ikke ikledd seg masker som de finske vinnerne Lordi i 2006. Ei heller bærer de slagvåpen som skyter pyro eller har blod rennende fra ørene. Dessverre har NRK kledd gruppen opp i en type rockabilly-stil som ikke helt passer til låten. Dette er hakket hardere enn som så. The Carburetors har dyktige musikere og solid vokalist som trøkker til. Omkring 1.50 ut i låten er det et tøft gitarbreak. Utover det er refrenget passe kult. Låten avsluttes av at bassisten knuser utstyret. Jaja. Jeg har sett verre; En stakkars cymbal fikk juling på en konsert på Kvarteret i Bergen for noen år siden. Cymbalen overlevde. Det gjorde ikke ørene til publikum.

Tips til teamet bak ”Dont Touch The Flame”: Hold The Carburetors på jevn, stigende rus. Jeg mistenker at en litt for hard fyllakule kan sette disse guttene ut av spill lenge før det blir snakk om finale i Aserbadjan.

Reidun Sæther “High on Love”: Hmm. Har vi sett denne dama før? Ja! (.. i Hotel Cæsar på Tv2). Låten begynner seigt, men tar seg opp til å bli en tung bass-euro-pop-sak som er passe tøff. Under refrenget skrus vindkanonen på, det gir alltid pluss i margen! På scenen balanserer Sæther innledningsvis på en scenegreie som minner om et hjul som elefanter gjør triks med. Befolkningen blir tidlig i showet bekymret for om vokalisten kommer til å ramle ned fra elefanthjulet. Det gjør hun ikke. For det viser seg å være nøye planlagt – at det plutselig skal dukke opp en trapp og en utvidelse av elefanthjulet til en lang snabel som strekker seg fremover scenen. Kjedelig og lite spennende break omtrent 2.30 min ut i låten.

Tips til teamet bak ”High on Love”: Det er betimelig å stille spørsmålstegn ved om vokalisten er høy på kjærlighet eller om det er luft i magen som er problemet. Det er en hårfin balansegang. Tydeligvis. Forsiktig med skrikingen. Men for all del, pluss for vindkanonen!

 

*

PS! Sjekk ut danskenes bidrag til finalen i Baku: Soluna Samay med låten «Should’ve Known Better.» Et sterkt bidrag fra vårt naboland. Men Soluna må rive av seg båtluen om hun skal få min stemme!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*