Kanskje skulle du… (Uke 11)

Av | 21. mars 2010

…glede deg til vårens store TV-event? La Grand Prix vente; vårens store TV-begivenhet er orkestrert av David Simon, skaperen av The Wire, som om få uker sender ut sitt nye New Orleans-baserte drama Treme på kabelkanalen HBO. Ta deg i den anledning tid til å lese mer om hvorfor det bare kunne skjedd nettopp på HBO, hør hva en TV-event egentlig er, les om David Simons notoriske problemer med å selge inn konseptet til produksjonsselskapet, og hør hva denne sporten, pitching, går ut på. Det finnes et utall av gode Simon-analyser på nettet, fra Jacob Weisbergs ofte siterte postulat om The Wire som verdens beste TV-serie over Mark Bowdens kritiske forklaring på Simons sosiale indignasjon på Amerikas vegne til Jump Cuts milelange analyse av serien som et sosialistisk mesterstykke i meningstung filmkunst til Nick Hornbys informative snakk med Simon om skriveprosessen og de politiske føringene. Det er nesten mulig å bruke like mye tid på analyser av serien enn på å se de 60 episodene.

…endelig oppdage Nick Hornbys venn Ben Folds? Ben Folds har laget utmerket, svært amerikansk pianopop i en liten mannsalder, men har savnet et yngre publikum en stund. En morsom videoperformance på Chatroulette bør ha ordnet det, selv om vi ikke vet om det er Folds som spiller (bortsett fra at han ”synger som Ben Folds, spiller som Ben Folds og ser ut som Ben Folds, som Vulture påpeker). Et mulig smart karrieretrekk, det, nå som han legger siste hånd på sin nye plate, som Nick Hornby har skrevet tekstene til, slik sistnevnte fortalte KCRWs The Business for litt siden. Hornbys bok 31 sanger avslører at det ikke er helt ulogisk; Ben Folds Fives Smoke blir der offer for en svært sympatisk analyse.

…holde fast i det sympatiske? Selvsamme Nick Hornby har i årevis bidratt til USAs mest sympatiske litteraturtidsskrift, Believer Magazine, som skiller seg ut fra skogen av lignende prosjekter ved å bare skrive om bøker skribentene liker. Hornby har tidligere samlet noen av sine skriverier for magasinet i den varmt anbefalte boken The Complete Polysyllabic Spree, som sammen med britiske Guardians morsomme rundspørring til en rekke av samtidens fineste forfattere kan inspirere noenhver av oss til å atter gripe etter vår skjønnlitterære penn. Fullt så blid og forhåpningsfull var ikke den danske forfatteren og debattanten Carsten Jensen i essaysamlingen med det bittersøte navnet Af en astmatisk kritikers bekendelser, hvis eneste link til Hornby er at han også anmeldte litteratur for 20 år siden. La det ligge – her brukes denne skjøre forbindelseslinjen til å sette søkelyset på Jensens ubestridte, om enn alltid kontroversielle, posisjon som Danmarks viktigste intellektuelle. Det ga ham for en tid tilbake den høythengende Olof Palmes minnepris, en tildeling som Aftenposten denne helgen setter fokus på. Les gjerne Politikens intervju med prisvinneren, og Informations gjengivelse av en av de tekstene som katapulterte Jensen fra sosial kommentator til prisvinner og menneskerettighetsaktivist.

___________________________________________
Kollektivets skribenter gir deg sine kortfattede, vennligsinnede bud på hva du kanskje burde lytte til, se, lese eller snakke om de nærmeste dagene.

En tanke om “Kanskje skulle du… (Uke 11)

  1. Tilbakeping: Desemberkalenderen: Sinte-Bertel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*