Udsigter fra Ulriken (Del 3): Aldri undervurder Arbeiderpartiet.

Av | 11. januar 2011

Stortingsvalget i 2009 forteller om potensialet Arbeiderpartiet i Bergen har. Tusenvis av bergensere er klar for å stemme Arbeiderpartiet i 2011, om partiet viser seg tilliten verdig.

– I en artikkelserie som jeg kaller “Udsigter fra Ulriken” spiller jeg opp til debatt. Først ut, var en titt på KrF i Bergen. Deretter fulgte artikkelen Åpent politisk landskap. Nå er det tid for å se nærmere på Arbeiderpartiets muligheter i bergenspolitikken.

Det er vanskelig allerede nå å trekke noen konklusjoner om Arbeiderpartiet vil gjøre et godt eller dårlig valg i Bergen. Men mye tyder på at partiet vil gjøre et bedre valg enn i 2003 og i 2007. Jeg vil i denne artikkelen peke på hvorfor.

Arbeiderpartiet landet i 2003 på 23,0%. Mens man så en liten stigning i 2007 når resultatet ble 23,9%. Høyre ble størst i 2003 med 27,4% og i 2007 med 26,2%. Fremskrittspartiet har jevnt ut trutt steget i Bergen fra 17,3% i 2003 til 20,2% i 2007.

Media har gjentatte ganger i fjor og starten av det nye året pekt på en høyrebølge som svinger seg opp nasjonalt. Lokale målinger i Bergen tyder på mye av det samme. Og det toppet seg i august 2010 da Høyre på en meningsmåling publisert i Bergensavisen fikk 40,6% i oppslutning. Men, man skal ta slike lokale målinger med en klype salt.

Det interessante er at Arbeiderpartiet leverer stabile resultater i Bergen på tross av svært kinkige saker i den nasjonale politikken, som rammer partiet. Som PollofPolls.no også bekrefter i sin artikkel så tyder lite på at Arbeiderpartiet vil gå på et ”ras” på Vestlandet i forhold til valget i 2007. Tvert om. For de urbane er det verdt å merke seg: Arbeiderpartiet står faktisk sterkere i Bergen enn utenfor Bergen.

Jeg har personlig alltid ment at Arbeiderpartiet kan bli byens største parti igjen. Men det er noen viktige faktorer; Partiet må vinne tilbake velgernes tillit og fremstå som et reelt alternativ til Høyre. Lekkasjene av velgere til høyresiden må stoppes. Ap må begynne med å vinne stemmer fra Høyre og FrP. Partiet må vise seg styringsdyktige. Og Ap må være mer synlig på de politiske sakene som kan flytte velgere lokalt.

Arbeiderpartiet fremstår som underdog i Bergen før valget i 2011. Høyre som en forhåndsdefinert vinner. I fotballterminologi betyr dette at alt presset er på sistnevnte parti.

Høyre har hatt makten siden 2003. Partiet fikk velgernes tillit blant annet etter at Arbeiderpartiet ledet et byråd som ikke hadde kontroll på kommuneøkonomien. I det samme byrådet var både KrF, Senterpartiet (og Venstre – stykkevis og delt) med. Men det var Arbeiderpartiet som måtte ta støyten. Totalt overkjørt av regnbuealliansen som styrte flertallet i bystyret. 

Både KrF og Venstre dukket opp igjen i byråd etter valget i 2003, og dannet sammen med Høyre et nytt byråd, Mæland I.

Ved stortingsvalget i 2009 fikk Arbeiderpartiet i Bergen et solid resultat. Partiet landet 31,6%. I forhold til fylkestingsvalget i 2007, stemte 17.727 flere bergensere på Arbeiderpartiet i 2009. Det forteller noe om potensialet for partiet i Bergen – om man igjen vinner velgernes tillit.

Arbeiderpartiet har fornyet seg i form av at kun fire av dagens bystyremedlemmer står på sikker plass (kumulert plass) blant de ti første kandidatene. Partiet byr på en ung, sulten og kompetent kandidatliste. Det taler til partiets fordel at det i utstrakt grad er tålmodighet i organisasjonen. Partiets tillitsvalgte har et intenst ønske om å komme ut av opposisjon. Men det virker til at man er innforstått med at valget 2011 ikke blir noen walkover, men en krevende jobb som kanskje først vil vise resultater i 2015.

Om Arbeiderpartiet evner å dra i gang en like omfattende, entusiastisk, grasrotkampanje som i 2009 – får velgerne ut av sofaen og inn i valglokalet. Jobber intenst med økt valgdeltakelse for at flere enn halvparten av Bergens befolkning skal ”gidde” å gi sin stemme… Så..Så.. Må Arbeiderpartiet i Bergen bevise for byens velgere at partiets sosialdemokratiske politikk byr på de beste løsningene for innbyggerne.

Undervurder heller ikke hvor viktig den nasjonalpolitiske debatten er og hvor den tar retning. Men, denne artikkelen tar først og fremst utgangspunkt i mulighetene man har lokalt. For i sum handler det om at:

Arbeiderpartiets største utfordring i 2011 er å vise seg tilliten verdig.

Neste artikkel ut: ”Udsigter fra Ulriken (Del 4): Høyre; sannheten vil komme for en dag.»

– Udsigter fra Ulriken refererer til Bergens bysang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*