Podkast: Einar Førdes fargefjernsyn – SIAN-bråket

Hver seinsommer tar klovnene i Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) med seg rasisme og provokasjoner til Bergen. I år fikk LO og andre tilsluttede organisasjoner avslag på søknaden om å avholde en motdemonstrasjon. Uten en offisiell arrangør ble det vanskeligere å holde kontroll, og ungdommer stormet scenen og angrep SIAN-lederen. Politiet brukte tåregass mot demonstrantene.

I denne episoden av Einar Førdes fargefjernsyn:

Noen dager etter opptrinnet snakket vi med Axel Fjeld fra LO i Bergen og omland, som var tilstede på Festplassen denne dagen. Ha i mente at samtalen ble spilt inn før hendelsene i Oslo uka etterpå, og også før Antirasistisk senter tok til orde for et nytt, samlet initiativ for brei, antirasistisk mobilisering.

Anbefalinger:

Pål vil vi skal ta vare på dem som kan bli tiltrukket av høyreekstremt tankegods. Også: Meld deg inn i et parti eller en fagforening!

Tøger snakker om hvordan vi kan forstå hvordan rasisme fungerer og føles, med utgangspunkt i sin egen miniserie om temaet på podkasten Tenketanker.

Siden Tøger teknisk sett ikke anbefalte å høre den nevnte miniserien, gjør Stein Ove det – hør episode #49, #50 og #52 av Tenketanker.

Axel anbefaler ikke-voldelige måter man kan overdøve rasister på under demonstrasjoner (musikkinstrumenter er nyttige), samt bøkene Anders Breivik and the Rise of Islamophobia (Sindre Bangstad, Zed Books, 2014) og Male Fantasies (Kurt Theweleit, University of Minnesota Press, 1987) og forfatterskapet til Frantz Fanon.

1 comment for “Podkast: Einar Førdes fargefjernsyn – SIAN-bråket

 1. eddie stien
  20. oktober, 2020 at 12:17 am

  Det er så rart!

  At Skravle-kollektivet ikke engang i en mini-notis på bloggen sin har opplyst at et SIAN-medlem er blitt drept siden Podcast-utsendelsen i begynnelsen av september. Og hvilke umiddelbare tanker som streifer redaksjonen i Skravlekollektivet av derav.
  Jeg ville ha forventet meg en utstedelsebekreftelse, selv om man er en klovn, at alle individer, også klovner, har rett på liv og muligheten til å utfolde seg i et demokrati.
  For hver dag som går stiger promilleandelen for sannsynligheten for at dette er et politisk drap og ikke hverdagskriminalitet. Dette vet Skravle-kollektivet! Men det skravler de ikke om. Skravle-kollektivet er taus.

  Det er bare så rart.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*