It’s good to be young but let’s not kid ourselves
It’s better to pass on through those years and come out the other side
With our hearts still beating Having stared down demons
Come back breathing
(You Were Cool, The Mountain Goats)
Hvis den norske litteraturoffentligheten ligner bare litt på det jeg håper den norske litteraturoffentligheten har potensiale til å være, kommer du til å høre en del om John Greens Faen ta skjebnen senere i vinter. I februar slipper nemlig Gyldendal den norske oversettelsen av The Fault in Our Stars, som Time Magazine (som vi ellers ofte har hatt moro med) nettopp har kåret til årets skjønnlitterære utgivelse. La gå at forhåndsomtalen fra forlaget ikke er videre lovende – det uomgjengelige nøkkelsitatet «kreftbøker suger!» er gitt prominent plass – Stars er like fullt en åpenbaring, et bittersøtt knyttneveslag av en ungdomsroman. Strøtanke: Er det ikke litt synd at vi kaller ungdomsromaner for nettopp dét i Norge? Amerikanerne omtaler bøker for ungdom som young adult novels, som høres ut som noe med mer litterær bagasje.
Hvorom allting er, den foreliggende fortelling om den lynsmarte 17-åringen Hazel Grace Lancaster, som i flere år har levd med en dødelig kreftsykdom, er et av de fineste ungdomsportretter jeg har lest. Den unge jenta som finner kjærligheten med den jevnaldrende Augustus Waters, en basketballspiller som måtte gi seg da kreften tok det ene beinet hans, har akkurat den ironisk-kyniske distansen som trengs for at vi ikke alt ved romanens startpunkt skal slukes av desillusjon. Vi vet at noe vondt, noe meningsløst alltid lurer i romansens randsone, men her er nok selvsikkert, umiskjennelig pågangsmot til å bekjempe det meste, på det viset alle alltid forteller deg at ungdom kan, og som de ofte viser faktisk er tilfelle. Våre protagonisters forgudelse av (den fiktive) forfatteren Peter van Houten gir Green (som observante lesere kanskje husker fra en tidligere sak) mulighet til å leke med forfattermyten på måter voksne lesere vil sette pris på, men uten å underkjenne at dette er de unges fortelling. Hjerter knuser aldri så ettertrykkelig som når man er 17, men sjelden er det gjort finere enn her.
Å leve med sorg og frykt –og frykt for andres sorg- er en kunst som aldri kan, og kanskje heller egentlig aldri bør, læres fullt ut. Et av nøkkelsitatene fra Stars som lever sitt eget liv på internettet er «some infities are bigger than other infinities». Når Faen ta skjebnen kommer på norsk, fortjener den uendelig mye oppmerksomhet.
_________
AKTUELL BOK:
The Fault in Our Stars av John Green er tilgjengelig overalt. Den norske utgaven Faen ta skjebnen (Gyldendal) slippes 8. februar.