Jens Stoltenberg er nok dessverre ikke så kjedelig som han påstår.
Få politikere kan vinne på å fremstå som langsinte. Det er et politisk paradoks som Jens Stoltenberg må løse under den kommende stortingsvalgkampen. For slik ståa er nå, har han vært statsminister så lenge at velgerne har glemt hva som gikk galt sist velgerne ga tillit til en borgerlig regjering. Det lukter møllkuler av eksemplene om Bondevik II, skremslene om privatisering og skremmebildene av den nære forhistoriens arbeidsløshet. Norge har gått så bra så lenge at velgerne har glemt hva som gikk galt den gangen. Det har statsministeren tenkt å minne dem på, kjedelig punkt for kjedelig punkt.
Stoltenbergs kjernepoeng er nemlig at han er døll, men kompetent. «Mitt mål er ikke å styre landet på en underholdende måte. Mitt mål er å styre landet på en så uspennende måte at folk kan leve spennende liv», lyder det i landsmøtetalens money qoute. Hvis du bare husker en ting etter å ha hørt denne talen, skal det helst være at Jens er kjedelig (og helst ikke at han tror 5 er mer enn halvparten av 12, som han på et tidspunkt påstod. «Steinerskolen» var statsministerens impromptu unnskyldning).
Dessverre mislykkes prosjektet, for Stoltenberg er ikke kjedelig i dag. Han er mer påskrudd enn på lenge. Han snakker mindre om Høyre og FrP enn vi trodde, og mer om alle stråmannsargumentene han møter på i jobben og leser om i «avisa», i bestemt form entall. Om de som synes det kunne vært «spennende» med en annen regjering, eller de som har nerver til å spørre om hvorfor partiet søker fire nye år («De later som om politikk har en begynnelse og en slutt»). Det er tynt med spesifikke løfter, men tjukt med vellykket retorikk. Jens Stoltenberg prøver å vise velgerne at han leder et parti som er veldig stolte av hvor Norge er på vei. Ingen overraskelse da, at dagens varmeste klappsalve kommer når partilederen sier seg «så inderlig lei av Fremskrittspartiet og Høyres elendighetsbeskrivelse av Norge».
Arbeiderpartiet har enorm selvtillit på egne og Norges vegne. En ny FAFO-rapport viser at oppslutningen om klassiske venstresideverdier øker jevnt, selv om de borgerlige partiene har overtaket på meningsmålingene. Det er disse verdivalgene Ap vil skal definere valgkampen. Da er Ap på hjemmebane. Stoltenbergs hilsen til de borgerlige var tydelig nok:
Foran hvert valg har vi hørt fra høyresiden at hvis vi – Arbeiderpartiet – vinner valget, så tar vi Norge i gal retning. Vel, se på de siste 80 årene. Vi har ledet regjeringer i 60 av disse 80 årene. Så det normale er at vi vinner valg, og at høyrepartiene taper valg. Ifølge dem må Norge ha gått i feil retning i 60 år! Men likevel har vi fått et samfunn vi er enige om er bra. Jeg foreslår at vi fortsetter slik. Vi vinner valg og styrer, og de taper valg og klager. Så får vi det godt her i landet.
Gjerne for min del.