Kanskje skulle du… (Uke 2)

Av | 17. januar 2010

…oppdatere deg på the state of gay? Det er omkamp på gang i California, staten der velgerne på samme dag som siste presidentvalg overraskende sa nei til å opprettholde en rettskjennelse som tillot ekteskap mellom par av samme kjønn. Denne uken barker nemlig Ted Olson og David Boies (som ironisk nok sto på hver sin side i samme stat den gangen tilbake i 2000 da George W. Bush ble foræret presidentembetet av Californias høyesterett) sammen med rettsvesenet i en sak om lovligheten ved den nevnte folkeavstemningen. Olson, som er konservativ så det svir, har slått seg sammen med sin nemesis for å kjempe for menneskerettighetene, og redegjør forbilledlig for saken i siste Newsweek. Kulturinstitusjonen New Yorker byr på sitt bud i en sedvanlig, helt ubeskrivelig lang artikkel, mens Slates kompetente juss-skribent Emily Bazelons dekning av saken kan finnes her, her og her. California er selvsagt ikke ukjent med denne typen kamper heller – derfor lar vi heller ikke sjansen gå fra oss til å nikke vennlig til Randy Shilts’ bok, den påfølgende dokumentaren og til slutt Gus van Sants gnistrende filmatisering av livet til Harvey Milk, som laget ablegøyer og gjorde livsviktig arbeid for homofiles rettigheter i San Francisco, California i 1970-årene.

…søke trøst i depresjonens tid? Jason Reitmans Norgesaktuelle Oscar-favoritt Up in the Air legger den økonomiske depresjonstiden under lupen, i en fortelling om en vellykket karrierejeger som får sitt levebrød av å reise Amerika rundt for å gi folk sparken. Uhyggelige greier i en trivelig setting, altså. Det er tidligere gjort med lettbeint sjarme i Paul Weitz’ komedie In Good Company og Lars von Triers Direktøren for det hele. Kynismen i bransjen er også gjenkjennelig i en annen Jason Reitman-komedie, den dypt satiriske 2006-hiten Thank You for Smoking. Foretrekker du likevel å se på de grimme realitetene i arbeidslivet, er Ken Loachs triste, men livgivende fagforeningsfilm Bread and Roses ukens bud.

…gi beng i snøen og lese bøker i stedet? Les gjerne som helst, egentlig. Eventuelt Mark Lynas’ Six Degrees om klimaforandringene eller Mattis Øybøs romandebut Alle ting skinner om hvordan Oslo blir lammet av snøinferno, hvis du absolutt vil tenke på temperaturer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*