Hun var fredsaktivist. 23 år. De siste ord som man hørte fra henne, ble ropt gjennom en megafon. Før en bulldoser kjørte over henne. Rygget. Og knuste kroppen ned i sanden.
«I feel like I’m witnessing the systematic destruction of a people’s ability to survive … Sometimes I sit down to dinner with people and I realize there is a massive military machine surrounding us, trying to kill the people I’m having dinner with.» Rachel Corrie, 4.mars 2003.
Gaza, 16.mars 2003. Amerikanske Rachel Corrie deltar i en protest ”mot nedriving av boliger i den israelsk-palestinske konflikten.” Hun er medlem av International Solidarity Movement (ISM). Corrie ble drept da hun forsøkte å hindre en pansret bulldoser fra den israelske hæren (IDF). Samme kveld som Corrie døde, ble ni andre palestinere drept på Gaza-stripen. Blant disse en fire år gammel jente.
I disse dager, oktober 2010, pågår etterspillet fremdeles. Familien til Corrie har fremmet et sivilt søksmål mot Israel etter at det israelske militæret nektet å anmelde de ansvarlige for 23-åringens død. Den israelske hæren satte ned en granskningskommisjon etter ulykken. Konklusjon var at Rachel Corrie ikke døde som følge av påkjørselen, men av nedfallen jord og byggematerialer som ble revet av maskinen (…)
– Det pågår daglige brudd på folkeretten og overgrep mot palestinerne. Historien om den amerikanske fredsaktivisten Rachel Corries død er et viktig vitnesbyrd, og bringer konflikten nærmere, selv syv år etter hennes død. Den minner oss om at vi aldri må glemme våre venner i palestina.
Å stå opp mot pansrede bulldosere eller å bryte blokader med skip er ikke det første jeg vil anbefale. Men jeg oppfordrer til meningers mot, debatt, politisk tanke- og handlekraft; Det er det minste jeg forventer av mine medmennesker!
– Palestinakomiteen og Arbeiderpartiet arrangerer i neste uke et møte om Israels brudd på folkeretten. – Hvordan kan Israel gjøres ansvarlig for sine brudd på folkeretten og hva bør Norge gjøre for å sørge for at Goldstonerapportens anbefalinger blir fulgt? 27. oktober kl. 18.00 – 20.00, CMIs resurssenter på Dragefjellet .