…roe ned denne vampyrgreien en smule? Denne uken fikk Alan Balls (kjent og elsket for Seks fot under) relativt nye HBO-serie True Blood til slutt premiere på norsk fjernsyn, og NRK bryter ny mark her hjemme ved å gjøre episodene av serien tilgjengelige via sine nettsider samme dag som TV-visningen. Legg til at det kommer en ny Twilight-film i høst, samt at CW har sendt den lite lovende The Vampire Diaries på gaten, og vi snart en trend, sant? Ikke egentlig, viser Chris Beam og Chris Wilsons gjennomgang for Slate – vi har vært der før. Rett nok kanskje ikke akkurat på denne måten, for Blood kan leses med alle slags opposisjonelle briller som en fortelling om alt fra homofili til rasespørsmål. Nå er altså helt uskyldig blodsuging og hoggtenner er blitt så storpolitisk at enhver kan lengte tilbake til barndommens bokserie om Den vesle vampyren.
…feire Rio? Kjære, gamle Brasil påførte Barack Obama et smertelig prestisjenederlag i kampen om OL-vertskapet i 2016, og hvordan det vil påvirke presidenten har flere gode bud på. Vi andre kan heller bruke tiden på å gi en forsiktig hyllest til vinnernasjonen ved hjelp av for eksempel den moderne filmklassikeren City of God, musikere som popeksentrikeren Seu Jorge, ska-rabagastene i Skank eller gitaristen João Gilberto, eller lese ubehagelig kritiske artikler om hvor Brasil går i finanskrisens tid. Godt å tenke på, da, at landet har levert flere av verdens beste fotballspillere enn noe annet land. Bortsett fra ett unntak, da.
…oppsøke Danmarks foreløpig siste ytringsfrihetsdebatt? Forsvarsminister Søren Gade er i seriøse problemer etter at Forsvaret prøvde å stoppe utgivelsen av en bok om Afghanistan-operasjonen, som avisen Politiken deretter snappet opp og trykket i sin helhet som bilag til avisen. Så satte Gade hardt mot hardt etter avsløringen om at det fantes en oversatt utgave av trykksaken på arabisk på nettet, som så viste seg å stamme fra Forsvarets egne folk. Resultat: Forsvarssjefen har gått av, men Gade mangler en hel del på å kunne puste fritt selv. Vil du vite mer om Søren Gade, har dansk P1s politiske redaksjon gjort det enklere for deg; hvis du ikke stiller noen som helst krav til leseopplevelsen kan du pløye den kontroversielle boken her; er du heller til å bruke litt tid på å forstå mer av Politikens bakgrunn opp mot ukens 125-årsjubileum.