…tenke over om homser har selvironi eller ikke? Den store testen skal øyensynlig stå over Brüno, Sacha Baron Cohens kinoaktuelle satire. Som forrige gang mannen prøvde seg i langfilmformatet, går debatten høyt om hvordan fyren er en genial provokatør, eller bare en fordomsfull komiker som skjuler seg bak den ironiske distansen. Du kan med fordel begynne med å lese Dennis Lims utmerkede primer for Slate (og les gjerne også andre ting han har skrevet for magasinet; her om de politiske implikasjonene i Milk, eller her, om hvordan Slumdog Millionaire helgarderer seg) Vil du se nærmere på Den Homofile som Hollywood-arketyp, er Rob Epstein og Jeffrey Friedmans dokumentarfilm The Celluloid Closet (1995) uunværlig. Michelle Aarons (red.) antologi New Queer Cinema. A Critical Reader (2004) er en fin inngangsport til den politisk-kulturelle motoffensiven som gav oss talenter som Todd Haynes (I’m Not There), Gregg Araki (Mysterious Skin) og John Greyson (Lilies).
…granske framtida for den maktkritiske journalistikken? Ikke bare har Klassekampen satt av sommeren til å gjenopptrykke noen av journalistikkens adelsmerker; temaet er også stadig tilbakevendende i NPRs ukentlige mediemagasin On The Media, og det går som en rød tråd gjennom sommerserien til DRs medieprogram Mennesker og medier, om medietilstanden i USA. På det praktiske plan kan du glede deg sammen med meg over at Huffington Post har hyret Dan Froomkin, tidligere ved Washington Post, som sammen med Salons Glenn Glennwald representerer det fornemste av kritikk av Obama-administrasjon – fra venstre. Politico har sett på HuffPosts voksende posisjon i den meningsbærende journalistikken, og både The New Republic og The New Yorker har portrettert grunnleggeren, den omskiftelige Arianna Huffington.
…holde den tanken, og la deg forundre over hvor den medie-etikken er på vei? Uka bød på en saftig, om enn ikke totalt overrumplende medieskandale, da det ble avslørt at supertabloiden News Of The World har bedrevet ulovlig overvåkning av kjendiser og politikere. Jack Shafer har mer. Hvilket i neste omgang gir en utmerket unnskyldning til å sjekke ut Francis Ford Coppolas The Conversation, selve høydepunktet i en liten bølge av paranoide amerikanske syttitallsthrillere om overvåkningens farer. Samme Jack Shafer kan også gi en innføring i Washington Posts seneste feilsteg, en ide om å samle annonsører, politikere og journalister til en uformell, lobbyist-lignende sammenkomst – mot betaling. Ikke bra.
___________________________________________
Kollektivets skribenter gir deg sine kortfattede, vennligsinnede bud på hva du kanskje burde lytte til, se, lese eller snakke om de nærmeste dagene.
**
Jørgen Lien