Valget 07: Hva med lokalpolitikken?

Av | 22. september 2007

Kommune og fylkestingsvalget 2007 er over. Lokalpolitikerne som stilte til valg nådde aldri frem til sine velgere – de som er opptatt av hva som skjer i kommunen de bor i. Valgkampen hadde et voldsomt fokus på den nasjonale politikken.

Jeg vil trekke frem TV2 nyhetene kl 18.30, 21.00 og 23.30 samt Nyhetskanalen til TV2. Sannsynligvis den delen av riksdekkende media som klarte å fange litt av nerven i kommune og fylkestingsvalget.

Så var det også viktig at Nrk utvidet sendetiden på tv for sine fylkeskontorer kl 18.30. Men selv med en halvtime hver dag med ekstra fokus på valget så er min mening at Nrk var fullstendig akterutseilt. Det virket mer som om det var et pliktløp å ha valgsendinger for de lokale Nrk-kontorene, fremfor å få frem de politiske skillelinjene. Det var tidvis gørrkjedelig.

Det virket rett og slett som om de lokale Nrk-programlederne selv ikke hadde særlig tro på at de utvidete sendingene fra fylkeskontorene var interessante for seerne.

TV2 har vært flink til å senke terskelen for å slippe lokalpolitikerne til i sine nyhetssendinger. Nyhetskanalen har, som et sensasjonshungrig dyr, vært tilstede. Dette har gitt kanalen økt seeroppslutning, og det har vært viktig for kommune og fylkestingsvalget.

Muligens er tiden forbi for Nrks folkemøter med brød og sirkus. Og TV2s debatter i lett Holmgangstil har trettet ut velgerne. Allerede etter èn uke med disse riksdebattene, så falt seeroppslutningen markant. Både Nrk og TV2 opplevde 100.000 færre seere på et blunk.

Det skal trekkes frem at mange valgte å bruke muligheten for å forhåndsstemme, og at det da av naturlige grunner ikke er like interessant å følge debattene på Nrk og TV2 – når man uansett har gjort sitt valg.

Lokalpressen gjorde pussige vurderinger i sin dekning av valgkampen. Mange politikere opplevde å få smelt døren igjen for innsalg av saker allerede tidlig i august. Da med begrunnelse av at pressen ikke hadde startet valgkampdekningen sin enda.

Derfor var det interessant å høre valgforsker Frank Aarebrot tidlig i valgkampen uttale at lokalpolitikerne ikke hadde vært flinke nok til å bruke agurktiden til å drive valgkamp i media. Dette fordi at muligheten for forhåndsstemming var populær blant velgerne.

Problemet var nok ikke at politikerne ikke ville ta i bruk agurktiden til å drive valgkamp, men derimot at lokalpressen hadde bestemt seg for at politikerne ikke skulle slippe til – helt enda.

Pressen fant det faktisk mer interessant å bruke agurktiden til å utforske Facebook-fenomenet/hysteriet.

Så ser man også at flere lokal og regionaviser forsøkte seg på å ta jobben som riksdekkende aktører. Disse burde nok ha stukket fingeren i jorden, og innsett at den delen av informasjonsstrømmen som skal treffe velgerne burde i større grad hatt fokus på kommune og fylkestingsvalget.

Flere region og lokalaviser sperret faktisk for lokalpolitikerne i valgkampen. Ergo fikk ikke de av velgerne som er opptatt av hva som skjer i kommunen de bor i, vite hva Ap, Høyre, FrP, Sv og resten av de politiske partiene hadde av lokapolitikk å by på.

TV2 derimot, hadde døren på vidt gap for lokalpolitikerne. Særlig Oslo, Trondheim og Bergen fikk dra nytte av dette. Blant annet fordi at politikerne skjønte at TV2 var interessert – tidvis mer interessert i de lokale sakene, enn hva lokalpressen faktisk var.

Ærlig talt så var deler av valgkampdekningen i lokalpressen særdeles uinteressant. Dette burde man ha forutsett: For hvis jeg som seer, lytter eller leser skulle holde meg oppdatert på hva som skjedde i valgkampen, så kunne jeg tidvis kun ha forholdt meg til ett stykk media – fordi media var ufattelig forutsigbar i forhold til hvilke saker som ble dekket. Alle dekket det samme.

Fremtidens riksdekkende kommune og fylkestingsvalgkamper bør media dekke med mål om større fokus på de lokale sakene.

Det hadde faktisk vært interessant, å få et folkemøte eller et Holmgang med særskilt fokus på storbyene i Norge. Finne de lokale politiske skillelinjene. Vekk med regjerings og stortingspolitikerne, inn med lokalpolitikerne i panelet. Det samme kunne både VG og Dagbladet satset på.

Lokal og regionpressen bør i fremtiden skjerpe seg og gi velgerne de lokale partiene og sakene som hovedingrediens. Denne delen av media har et hovedansvar for å få frem nerven i kommune og fylkestingsvalget. Der viste de ved valget 07 desverre unfallenhet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*