Klokken halv to i natt sendte Ulrica Schenström (35) ut en pressemelding om at hun trekker seg som statssekretær for Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.
Bilder som avisen Aftonbladet har trykket, viser Schenström på en bar en sen kveld i Stockholm sammen med en politisk journalist i TV4. På et av bildene kysser statssekretæren og journalisten.
Sosialdemokratenes Håkan Juholt hevder barbesøket kan ha vært en trussel for rikets sikkerhet. Han krever svar på om Schenström var ansvarlig for den svenske regjeringens nye krisehåndteringsgruppe kvelden i forrige uke. Dette må Reinfeldt svare for i Riksdagen.
Rikets sikkerhet skal ha vært truet fordi Schenström også skal ha inntatt store mengder alkohol, lett blandet med journalistiske kyss, den aktuelle kvelden.
Til sammen har nå fem personer forlatt sine posisjoner i Reinfeldt-regjeringen, ministere og statssekretærer.
Maria Borelius: Var handelsminister i 8 dager. Så ble det avslørt at hun hadde ansatt svart arbeidskraft i hjemmet, hun hadde ikke betalt tv-lisens og at hun hadde undratt skatt for sin sommerbolig.
Cecilia Stegö Chilò: Var kulturminister i 12 dager. Så ble også hun avslørt for ikke å ha betalt tv-lisens på minst 16 år. Desutten hadde også hun svart arbeidskraft ansatt i hjemmet.
Mikael Odenberg: Var forsvarsminister. Etter ett år forlot han sin post. Denne mannen gjorde det i protest mot hans egen regjerings budsjettforslag, og planlagt nedbemanning i det svenske forsvaret. Han antas å ha betalt tv-lisens hele livet sitt.
Urban Funered : Var statssekretær hos finansministeren. Forlot jobben etter et knapt år. Var tidligere sjef i investeringsbanken Carnegie, en bank som fikk hard kritikk av den svenske Finansinspeksjonen.
At Reinfeldt-regjeringen har møtt mye motgang er det lite tvil om. At pressen har bidratt til dette er et faktum.
(…)
Bergen 30.10.07: Morgen. Byråd i Bergen, Øistein Christoffersen fra FrP uttaler følgende til bydelsavisen Åsane Tidende: – «Vi må sørge for at de som er her blir integrert på en skikkelig måte. Det inkluderer opplæring i både språk og hvordan vårt samfunn fungerer. Det handler om grensesetting, og er ikke annerledes enn å oppdra barn eller hunder…»
Bergen 30.10.07: Formiddag. Byråd i Bergen, Øistein Christoffersen fra FrP skal forklare sine håpløse uttalelser: – «Folk ønsker å misforstå. Alle som har hund, forstår hva jeg mener…»
Bergen 31.10.07: Morgen. Byens medier kaster seg over Christoffersens uttalelser. Bergens Tidende forlanger at han går av – på lederplass. Mens Bergensavisen trykker til Ordfører Gunnar Bakke for ikke å ta sterk nok avstand fra Christoffersens uttalelser. «Ingen kommentar» – er ikke godt nok av byens nye ordfører.
Bergen 01.11.07: Ettermiddag. Byråd i Bergen, Øistein Christoffersen sender ut en pressemelding hvor budskapet er følgende: Beklager, beklager, beklager…og beklager.
(…)
Epilog: Medias rolle som politiske aktører er blitt betydelig. Den svenske Reinfeldt-regjeringen har fått oppleve medias agenda som etterforskere av politikeres privatliv.
Bergens Tidende våknet plutselig opp, og krevde en FrP-byråds avgang 1,5 måned etter valget. Samme medie viste unfallenhet i å avdekke FrPs politikk, og hvilken effekt denne ville ha for Bergens innbyggere. Tidvis virket det som om BT hadde en agenda om å slippe FrP til makten i Bergen, for så å slakte partiet fra lederplass de kommende fire årene. Sikkert underholdende for den politiske avdelingen i regionavisen, men et lite smart trekk som en viktig informasjonskanal for bergenserne under valget.
FrP i Bergen boikottet Bergensavisen under valgkampen, med bakgrunn i misnøye omkring noen ærlige artikler om partiet. Tidvis virket det som om FrPs taktikk var å holde pusten gjennom valgkampen, ikke vekke søkelyset – og sakte men sikkert gli seg rolig inn i byråd. Det kunststykket mestret FrP. Og media var lite oppmerksomme på det.
Når da endelig en av FrPs fremste politikere, byråd Øistein Christoffersen, åpnet munnen og ytret et politiske standpunt – ja da ble det politisk katastrofe og unntakstilstand i det nye FrP/KrF/Høyre-byrådet.
Foreløpig holder Christoffersen stand. Men det spørs hva som skjer de neste dagene. Har han foreksempel husket å betale TV-lisensen, eller kanskje han har noe svart arbeide på lur? Det er opp til media å velge veien videre for den nye toppolitikeren i Bergen fra FrP.
________________________________________________________________
Pål Hafstad Thorsen skriver om det som faller han inn når skrivekløen inntreffer. Han klarer ikke å forholde seg til faste dager å skrive på.