Kanskje skulle du… (uke 31)

Av | 1. august 2008

…reddet filmkritikken fra den sikre død? Så ille er det nemlig blitt, mener mange, etter at filmviter L. Audun Bråthen nærleste norske filmanmeldere for magasinet Rushprints sommerutgave. Bråthen, som noen vil huske som den litt stivbeinte anmelderen som innførte terningkastet i Klassekampen, tar for seg mottakelsen av Michael Hanekes nyinnspilte Funny Games (hvis original for øvrig anbefales på det kaldeste og mest kyniske), og han er tilsynelatende sjokkert over at ingen av anmelderne nevnte Bertolt Brecht. Magasinet bringer også et intervju med den lett resignerte Anne Gjelsvik, som for noen år siden skrev en fin liten bok om norsk filmkritikk. Til slutt får Kjetil Lismoen ordet, for å fortelle oss at det ikke står så ille til likevel, fordi vi har bloggosfæren. Til arbeidet!

…gi den amerikanske konservatismens gudfar, William F. Buckley, en nærmere kikk? Undertegnede er mer enn gjennomsnittlig interessert i amerikansk kultur- og pressehistorie, og sånn sett er James Rosens essay om National Review-grunnleggerens artikler for Playboy forbilledlig. En gang i tiden var Playboy nemlig et av ganske få steder hvor avansert kulturkritikk kunne nå ut i spaltene. Buckleys verdigrunnlag la ham naturlig på kollisjonskurs med Hugh Hefners, men Rosen viser hvordan Buckley mente at playboyismen best kunne kritiseres innenfra. Buckley var alltid skarp og leseverdig, og et dykk i hans meget velfylte arkiv, kan absolutt anbefales.

…finne inspirasjon til å bli multikunstner? Da kan du kanskje begynne med et opplysende gruppeintervju fra sommernummeret av American Theatre. Her intervjues tre amerikanske dramatikere om hvordan de kan bruke sin erfaring til å skrive for andre medier: Gina Gionfriddo skriver for NBCs rettsdrama Lov og orden, Rolin Jones for Showtimes svarte komedie Weeds, og Adam Rapp har slått seg på filmformatet. Her deler de sine erfaringer med mediets krav til konsentrerte budskaper, tidspress, og hvordan det har påvirket dem som dramatikere. Holdningen kan oppsummeres med følgende sitat fra Rolin Jones: «You’re delivered your plot, so you’re just coming up with bullshit dialogue. Then it goes up to network, and they give you strange dramaturgy, and you kind of ignore it
_____________________________________________________________
Kollektivets skribenter gir deg sine kortfattede, vennligsinnede bud på hva du kanskje burde lytte til, se, lese eller snakke om de neste dagene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*