Mot dumheten kjemper tydeligvis fortsatt selv gudene forgjeves

Av | 8. april 2008

Tittelen er tatt fra Ole Mathismoens kommentar i Aftenposten 7. april. Som klimajournalist er han vel i vinden om dagen. Ikke bare bokstavelig. Det er ingen tvil om at dette er et hett tema (nok moro med ord).

Det som er klart er at mens de fleste av oss har tatt det inn over oss at vi som art har bidratt til å gjøre planeten vår varmere, sår noen få tvil om dette. Ikke minst har FNs klimapanel fått gjennomgå her hjemme. Særlig har de mørkeblå sett sitt snitt til å gjøre populisme og stemmesanking på folks frykt. Å late som ingenting eller apati er også en forsvarsmekanisme.

Jeg har kommet over det største sjokket, ristet det av meg og innsett at vi må gjøre ett par grep; som å utvikle ny teknologi for rensing, vi må utvikle og forbedre teknologi rundt fornybare kilder og godta skatter og avgifter, og ikke gjøre som egoismepartiet og lukke øynene. Noen fortsetter å ikke godta. Er det økt solaktivitet? Er det kosmisk stråling? Er det en konspirasjon? Særlig det siste er blitt mer og mer diskutert.

For å sitere Mathismoen: ” De er populister, engasjerte privatpersoner med egenutviklede teorier, mørkeblå, reaksjonære politiske miljøer og ymse akademikere med høyst uklar formell klimakompetanse. De hamrer ut påstanden om at FNs klimapanel tar feil på så å si alle punkter ”

EU har vært ledende i den internasjonale kampen for å kutte CO2-utslippene til atmosfæren, og har, i likhet med Norge, satt seg som mål å stabilisere konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren på 450 ppm (deler per million). Det kan mest sannsynlig begrense temperaturøkningen på kloden til to grader celsius, mener FN.

Ifølge den siste og avsluttende rapporten til FNs klimapanel må verden redusere klimagassutslippene med minst 50 prosent innen 2050 for at temperaturen ikke skal øke mer. NASA-forsker James Hansen er selv en av arkitektene bak målet om å stabilisere utslippene på 450, men mener nå å ha funnet at det langt fra er nok. I sin studie, som han utførte sammen med åtte andre forskere, har han i stedet for å bruke teoretiske modeller som estimerer klimaets følsomhet for konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren, basert seg historisk materiale, som han mener gir et mer nøyaktig bilde.

Det som er litt rart er at det ikke kan motbevises at CO2 i atmosfæren øker og at dette øker temperaturen på planeten vår. Det som virker rart er at dette ikke skal få konsekvenser. Finn Jarle Sæle skrev i en kommentar før jul at dette ville antakeligvis være en god ting for Norge. ”Det ville jo være en god ting for jordbruket vårt om gjennomsnitstemperatren økte i Norge” – At det betyr at land som Spania og Italia skal ha ørken gjør tydeligvis ingenting.

Jeg vil aldri være en domedagsprofet, men med den raten klimaet vårt eskalerer vil det kanskje bare være fantasiverdenen Azeroth (WOW) som vil være levelig…. Kanskje Frp kan sette en del klimamål for det også…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*