Stortingsvalg ’09: Den borgerlige floken

Av | 22. januar 2009

Det strømmer på med nye målinger om partienes oppslutning, før høstens stortingsvalg. Siste fra InFact News gir et rødgrønt flertall.

– Denne artikkelen er en oppfølging av ”Borgerlig kjekling” publisert 29.oktober 2008.

Mens de borgerlige partiene fortsetter sin kjekling, så rykker de rødgrønne partiene frem. Arbeiderpartiet er stabilt over 30 prosent. Siste måling viser 33,7. Sammen med SV (6,0) og Senterpartiet (7,4) styrer regjeringspartiene inn mot 85 mandater.

– Les også: Nå er det rødgrønt flertall

Det er riktignok Arbeiderpartiet som sanker majoriteten. Men det er liten tvil om at Senterpartiet blir sentrale, spesielt med tanke på å sanke noen av de 19 utjevningsmandatene. SVs oppgave blir først og fremst å holde stand. Det er lite som tyder på at SV vil gjøre større byks på målingene frem mot valget.

Forsamlingen på stortinget har 169 medlemmer. De borgerlige partienes samlete blokk på 84 mandater på den siste målingen, er da altså èn representant fra flertallet.

Det er opplagte hindringer for at Høyre, Frp, Krf og Venstre egentlig kan regnes som en samlet blokk. Når Venstres Lars Sponheim har vært krystallklar på at partiet ikke vil støtte en regjering som inkluderer FrP. Likevel, Venstre takker nok ikke nei til selv å være med i en regjering som får FrPs støtte når den dannes.

Floken til de borgerlige partiene stopper ikke ved Venstres kompromissløse holdning.

FrP har sett seg lei på å bli brukt som et støtteparti. Nådeløst slaktes eventuelle KrF- eller Venstrepolitikeres drøm om å snike seg til en statsministerpost. FrP har i dag 38 stortingsrepresentanter. Den borgerlige blokken er helt avhengig av disse stemmene. (Pluss eller minus 1-4 representanter etter stortingsvalget 2009.)

FrP truer nå med avstå fra å stemme frem en borgerlig regjering de ikke selv er en del av.

Det vil gi flest stemmer til de rødgrønne partiene, uavhengig av om man ender opp med et flertall av mandatene eller ei. De rødgrønne vil da ha den konstellasjonen med flest stemmer i stortinget, og da grunnlag for å danne regjering.

Det overrasker meg at den borgerlige kjeklingen fortsetter inn i valgåret 2009.

Jeg mente i oktober 2008 at det var riktig at partiene valgte å ta kjeklingen da, fordi det var helt nødvendig at partiene målte krefter, posisjonerte seg, og kunne avslutte med viktige avklaringer – i god tid før valget.

Den gang ei.

Det borgerlige kaoset fortsetter. Samme problemstillingene. Økt temperatur. Og fire partier, alle uten bremseklosser.

At Høyres tidligere leder, Jan Petersen i dagens medier proklamerer at en stemme til FrP – er en stemme til Arbeiderpartiet, er egentlig rimelig oppsiktsvekkende.

– Les også: Går til FrP-angrep.

Med tanke på at disse partiene er fullstendig avhengig av hverandres stemmer for å komme til makten, enten på den ene eller den andre måten.

Høyre blir sentral, i et forsøk på å samle sentrum og høyre i den norske politikken til et felles regjeringsalternativ. I denne omgang har Høyres Jan Petersen avlivet denne muligheten.

Nå blir det opp til nåværende partileder i Høyre, Erna Solberg, å gjenopplive det borgerlige alternativet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*