HBO lager sine egne spilleregler i streaming-markedet

Av | 1. november 2012

Opprinnelig var det meningen at den amerikanske kabel-kanalen HBO skulle etablere sin streaming-tjeneste i hele Skandinavia like i hælene på konkurrenten Netflix. En slik strategi ga også god mening, ettersom streaming av film og TV fremdeles er nokså nytt på våre trakter, og noe brukerne til en viss grad må vennes til å etterspørre. Derfor er det en smule underlig at HBO Nordic derfor i forrige uke måtte meddele at lanseringen er utsatt på ubestemt tid. Årsaken skal være at man trenger mer tid til å klargjøre de teknologiske løsningene.

Det er selvsagt vanskelig å vite noe sikkert, men jeg vil anta at denne forsinkelsen kan svekke HBOs grep om kundene i et raskt voksende marked. Hvis det stemmer at streaming-markedet for TV og film står foran en eksplosiv vekst, kan Netflix tjene betydelig på at de fikk ha all lanseringsviraken for seg selv til å begynne medd. For forbrukere som kanskje først nå er klare til å teste ut denne typen streaming, vil Netflix raskt kunne bli det naturlige valget. Det blir spennende å se hvor mange som faktisk ender opp med å fornye abonnementet sitt når den gratis prøvemåneden utløper, men foreløpig har de altså ikke så veldig mange alternativer å velge blant. Viasats løsning, Viaplay, som i totalt utvalg av film ikke nødvendigvis står så mye tilbake for Netflix, må for øvrig frustreres over at deres produkt var såpass tidlig på markedet at det ikke fikk den samme mediedrevne lanseringshjelpen som Netflix og HBO har fått, allerede før de er lansert.
Det vil si: Hvis du spør HBO, kan det virke som om de ikke engang vil vedkjenne seg at de konkurrerer med Netflix og Viaplay. I etintervjureferert av Dagbladet, strutter HBO Nordic-sjef Herve Payan av selvtillit på vegne av både produktet og merkevaren. Planen er tilsynelatende å hovedsakelig henvende seg til seere som har et forhold til HBO fra før, og som derfor vet hva de kan forvente. HBO skal selges inn som en kvalitetstjeneste med klassikere som Sopranos og The Wire i backkatologen, men også på nyhetsverdien og must see-faktoren i nyere og kommende produksjoner.Slik sett minner salgspitchen om HBOs amerikanske forretningsmodell, som en lojalitetsavhengig abonnementsbasert TV-kanal.

Men her tar HBO begrepet abonnementsbasert et skritt lenger enn det som er vanlig andre steder på det norske streaming-markedet. Norske fans har hisset seg opp over at HBO legger opp til 12 måneders bindingstid på sin kommende tjeneste, som vil ligge på samme prisnivå som resten av feltet. Jeg har en delt reaksjon på dette: Ryggmargsrefleksen er at reaksjonene er blåst ut av alle proporsjoner. Bindingstid er ikke uvanlig for andre typer tjenester, og det er knappest et overgrep mot oss som forbrukere. Samtidig merker jeg imidlertid en viss skepsis til at HBO på denne måten bryter med normen på streaming-markedet. Hva skjer hvis HBO har undervurdert hvor stor etterspørselen er blant de «kvalitetsbevisste» forbrukerne; de allerede frelste? Har kanalen da en strategi for å skaffe flere kunder, som kanskje ikke er villig til å kjøpe varen usett? Og lang bindingstid smaker også en smule av den samme konservatismen som var med på å skape den ulovlige nedlastingskulturen som streamingtjenester er ment å være et svar på. Streaming kan og bør gjøre det enklest mulig for forbrukerne å få tilgang til et produkt, så lenge de betaler for det. Det burde også inkludere muligheten til å hoppe av dersom man ikke lenger er interessert.

Jeg har ingen veldig sterke følelser knyttet til dette, og jeg kommer uansett til å betale for både Netflix og HBO, slik jeg tidligere har holdt meg i den hvite økonomien og betalt for dyre DVD-bokser. I tillegg til dette kommer jeg til å holde meg med den mindre streaming-tjenesten MUBI, som tilbyr et mindre og mer kresent utvalg film til en enda billigere penge. Jeg forventer også at stormen rundt HBO legger seg så snart tjenesten faktisk lansert, omtrent på samme måten som alle endringer av Facebook utløser et forbigående oppstyr. Men HBO bør uansett få opp farten. Det er ikke unaturlig hvis endel av lanseringsstrategien innebærer å bli en del av julegaverushet. Da er det ikke all verdens tid igjen til å gjøre seg gjeldende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*