Ryktene om Thorning i EU stilner ikke

Av | 27. juni 2014

Etter lang tids dragkamp ble Luxembourgs tidligere statsminister, konservative Jean-Claude Juncker, idag innstilt som ny leder av EU-kommisjonen. Han må stadig godkjennes av EU-parlamentet, men ingen regner med at han vil støte på problemer, ettersom han var den offisielle kandidaten til de konservative og liberale partigruppene, som sitter på et flertall av mandatene. Men om toppjobben dermed er så godt som besatt, betyr ikke det at spenningen i EU-systemet er utløst. Det skal fremdeles finnes en ny president for Det Europeiske Råd etter belgieren Herman van Rompuy, og britiske Catherine Ashton skal ha en arvtaker som utenrikspolitisk koordinator.

Her kan ting bli svært spennende for Danmark. Da jeg for tre måneder siden omtalte ryktene om at Socialdemokraternes statsminister, Helle Thorning-Scmidt, kunne komme i spill i denne personkabalen, visste jeg ennå ikke at Norge var på nippet til å gjennomgå noe helt lignende. Men bare uker seinere var Jens Stoltenberg Arbeiderparti-leder og statsministerkandidat på oppsigelse, og kommentariatet knivet om å skrive sine spaltemeter om hvilken anerkjennelse det var for nasjonen at en tidligere statsminister ble vist tillit som ny generalsekretær i NATO. Spekulasjonene om Helle Thornings potensielle EU-framtid følger noenlunde samme dreiebok, med avfeielser, unnvikelser og ikke-svar, men i dansk kontekst har denne dansen som tidligere nevnt en helt spesielt resonansbunn. Internasjonale topposter er jobber som er totalt uaktuelle helt til de plutselig er aktuelle, og er de først det, kan det gå forbausende kort tid før det som nylig var ville rykter med ett slag er håndfaste realiteter. Venstres Inger Støjberg benektet lojalt statsminister Anders Fogh  Rasmussens NATO-kandidatur i 2009, helt fram til utnevnelsen var et faktum. Denne koreograferte skyggeboksingen mellom politikere og journalister har gjort sistnevnte stand ekstra var for kontante avvisninger fra Thorning og hennes krets.

Bakom synger imidlertid også sagaen om Lars Løkke Rasmussen hardnakket bebudede avgang som Venstre-leder under partiets kriseinnkalte landsstyremøte i juni. Kommentatorer, fra Politikens Mette Østergaard til DRs Ask Rostrup, mente seg å ha sikre kilder for at Løkke kom til trekke seg under møtet på grunn av kritikken av bilagsrot, men sluggeren fra Græsted fintet ut alle. Han avverget et mistillitsvotum, og kommentatorene sto ydmyket tilbake. Blant annet derfor vil man være svært varsomme med å hausse opp Thornings sjanser på et tidlig.

I tillegg kommer det naturligvis at EU-systemet er langt mer ugjennomtrengelig enn det politiske miljøet i Danmark. Vi vet verken når en eventuell utnevnelse av rådspresident og utenrikspolitisk talsperson kommer til å skje, om de vil presenteres samtidig, eller på hvilket grunnlag valget blir tatt. Imidlertid har observatører trukket fram Thorning som en mulig kompromisskandidat som kan tilfredsstille blant andre Storbritannia, ettersom Danmark tradisjonelt er et mindre integrasjonsvennlig land enn Luxembourg og den entusiastiske føderalisten Juncker. Jeg er selv ikke sikker på om jeg kjøper denne argumentasjonen, men Thornings navn har i alle tilfelle blitt holdt varmt de siste par månedene, sammen med Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt. For øvrig er ingen av dem særlig trygge kort når de stunder til gjenvalgskampanjer på hjemmebane. En arbeidshypootese går ut på at de to siste postene i ledertrioen kan presenteres på et toppmøte i midten av juli, etter at EU-parlamentet har godkjent Juncker.

Politiken meldte for litt siden at kilder tett på Socialdemokraterne antar at Thorning kommer til å takke ja til et EU-verv dersom får tilbudet, og idag kan avisa også fortelle at folketingsgruppa later til å ha kommet til enighet om arverekkefølgen dersom Thorning skulle takke for seg. Arbeidsminister Mette Frederiksen har som en av få kommet styrket ut av sentrum-venstreregjeringas første tre år, og står nå tilsynelatende alene igjen på nest øverste trinn i Socialdemokraterne. Utfordrere som Nick Hækkerup, Nicolai Wammen og Bjarne Corydon må alle finne seg i å være outsidere i dette feltet. Uansett om Thorning forsvinner i løpet av sommeren eller noen år fra nå, er Mette Frederiksen favoritt til å bli Socialdemokraternes neste leder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*