ABC: Kommunalvalg i Danmark

Av | 16. november 2009


A – Anker: Etternavn Boye. Meget kjent, tidvis utskjelt sosialdemokratisk borgmesterkandidat i storbyen Odense. Har sittet før, fikk sparken av velgerne i 2005 etter at H.C. Andersen-jubileet i byen ble skjemmet av en panikkartet utgiftspost i størrelsesorden en fantasilion til den falmede Tina Turner på avslutningsshowet. Glad i golf (se golf)

B – Bykonge: Tidligere hedersbegrep brukt om pompøse, flinke menn som ledet store kommuner med bravur. Bragt i kanskje dødelig miskreditt av Peter Brixtofte, Farum-ordføreren som sølte vekk kommunens penger på sprit og, ja, golf (se golf)

C – Connie: Det Konservative Folkepartis opulære miljøminister, som tok oppmerksomheten bort fra kommunalvalgkampen tidlig på høsten ved sutre høylydt over at hun ikke fikk reise til USA og møte Obama. Tar trolig hevn ved å bli EU-kommissær etter København-toppmøtet i desember.

D – Danmarks Radio: Statskanalen, som arrangerer partilederrunden på valgkvelden. Dit kommer ikke statsminister Lars Løkke Rasmussen, fordi han ikke har tid, og heller ikke Liberal Alliances Anders Samuelsen, fordi han er opptatt med å velges i Horsens. Resultat: Gamlesjefen i LA, Leif Mikkelsen, blir partileder for en dag, og møter i utspørringen. Ikke at noen bryr seg, altså.

E – Engangstilfelle: I Kalundborg kommune styrer Socialistisk Folkeparti sammen med Socialdemokraterne – og Dansk Folkeparti. Samarbeidet har, i følge SFs toppkandidat, vært ”fantastisk”, men ikke mer fantastisk enn at Kalundborg kan bli en av ytterst få kommuner der SF går tilbake – og mister det merkelige flertallet.

F – Frank: Etternavn Jensen. Sosialdemokraternes overborgmesterkandidat i København, tidligere minister og wonderboy turned slagen lederkandidat og anonym nobody. Viderefører S’ nytillagte vane for å invitere landskjente superstjerner utenfra til å la seg krone til sjef for by de ikke kommer fra (se Ritt)

G – Golf: Fritidssyssel blant bykonger og annet godtfolk, herunder Odense-kandidat Anker Boye, som kom i klemme da det kom frem at han to ganger har reist på golfturer betalt av kommunens største IT-konsulentselskap. Ikke noe problem, i følge Boye, ”fordi alle vet” at han liker å spille golf.

H – Hjort: Navn på majestetisk dyr, og mellomnavnet til finansminister Claus Hjort Fredriksen. Tidligere partisekretær og strateg bak Foghs revolusjon, nå litt klønete administrator av statsbudsjettforhandlinger med Dansk Folkeparti. Får skylden for at budsjettforhandlingene nesten falt sammen på grunn av et sykehus som kanskje, eller kanskje ikke skal flyttes 16 kilometer.

I – Irritasjon: Det nesten alle lokalpolitikere i Dansk Folkeparti og det Konservative Folkeparti følte etter at Venstres framfusne nestleder Kristian Jensen i valgkampens sluttspurt gikk ut og advarte velgerne mot å stemme på Venstres nasjonale bestevenner i kommuner der et eller flere av dem støtter seg på Socialdemokraterne.

J – Jammerdal: Stedet der det Konservative Folkeparti for tiden befinner seg. De nasjonale meningsmålingene er elendige, forholdet til Dansk Folkeparti er enda dårligere, Connie forsvinner – og partiet kan risikere å miste makten til Socialdemokraterne i Frederiksberg etter over ett hundre år.

K – Kommunernes Landsforening: Som norske KS, standhaftig forhandlingsmotpart og lobbyorganisasjon. På tidspunktet leder at Venstremannen Erik Fabrin, men sosialdemokratisk opptur sikrer trolig at S overtar etter valget. Favoritt er Jan Trøjborg, som gjenvelges i Horsens denne uken.

L – Lars Løkke Rasmussen: Statsminister, sist sett under en stein. Gjemmer seg for Danmarks Radio, opposisjonen og forventet valgnederlag. Forventet å vise seg for offentligheten i hovedstaden rundt 10. desember, sammen med Barack Obama og alle politifolkene i hele Norden.

M – Makt: Vanlig beløning som blir vinnere av kommunalvalg til del. Så ikke for Socialistisk Folkeparti, som kommer til å gjøre et virkelig kanonvalg, og kan bli belønnet med en nedgang fra 1 til null –ingen- borgmestre etter tirsdag.

N – Nicolai: Etternavn Wammen. Beste bud på ny bykonge, står til å gjenvelges for Socialdemokraterne i Århus til sin andre periode, med over 40 prosent av stemmene. Portretteres gjerne som en krysning mellom Supermann og Tony Blair, minus krigen.

O – Overraskelse, eller ikke: Dansk Folkeparti i Nyborg fører videre partiets tradisjon for å omgås dømte eller kjente rasister og sågar nazister på lemfeldig vis, etter at det kom frem at DF-kandidaten Bente Damhave har et litt for nært forhold til flere av Fyns høyreekstreme, kunne den antirasistiske researchgruppen Redox fortelle i valgkampen. DF sentralt truer med ekslusjon av den lokale Allerød-kandidaten Sune Albrechtsen.

P – Politiken: Anerkjent, liberal avis, som fortsetter sin aktivistiske linje som torn i øye på alle bortsett fra sin stadig skrumpende leserskare ved å gi ut kontroversielle bøker uten tillatelse – og å starte arbeidsmarkedstiltaksbedrift for avviste asylsøkere (!)

Q – En bokstav som dessverre, igjen, ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener i valgkampen.

R – Ritt: Tildigere nesten-alt i Socialdemokraterne, de siste fire år overborgmester i København. Valgt på en bølge av starpower i 2005, men takket nei til gjenvalg da vinterens meningsmåling stilte et vlagresultat under 20 prosent i utsikt. Går dermed tilbake til sin favorittsport; å skjelle ut på eget parti. ”Vi diskuterer ikke med fiaskoer”, er politisk ordfører Henrik Sass Larsens noe uerbødige beskjed mellom linjene, som svar på de siste angrepene fra damen som ble valgt til Folketinget i 1971, det året Sass fylte fem.

S – Svin: Dyr det lages mat av. Ikke nok mat, bare: Dansk Folkepartis Mikkel Dencker går til valg i Hvidovre på et lovforslag som skal pålegge kommunen å servere svinekjøtt til skolebarn og eldre minst en gang i uken. Og nei, det har selvsagt ikke noe med muslimer å gjøre; det er den danske matkulturen som trues, må vite. Litt anstendighet har man da.

T – Twitter: Sosialt medium som, på tross av lovnader om det motsatte, ikke kommer til avgjøre valget. Kan likevel gi oss nyttig informasjon; som at SF-københavnerkandidat Jesper Meisner mener livet er en fest etter at ”Nynne” har bakt rugbrød.

U – Uendret: Maktstrukturene forblir de samme, også etter tirsdag, på tross av mulige gevinster for S og SF: Venstre og Socialdemokraterne kan, i følge en undersøkelse ukebrevet Mandag Morgen har gjort, komme til å sitte makten i 90 av landets 98 kommuner.

V – Vidunderbarn: Det er få av dem på lokalplan i Venstre. Det er faktisk bare en: Lars Krarup, som om to dager gjenvelges som borgmester i Herning med latterlig klar margin. Overtok roret i kommunen etter Venstre-profilen Helge Sander, som av ukjente årsaker fortsatt, muligens, er vitenskapsminister i Løkkes regjering.

W – Whatever: Holdningen til kommunalvalget blant ungdom i de kommunene som ikke tester stemmerett for sekstenåringer. Jo, forresten; i de andre også.

X – Også mye brukt som symbol, da kjent som ”kryss”. Nyttig kunnskap for en hel del av Danmarks 16- og 17-åringer, som får anledning til å teste sine kommunalpolitiske skills som førstegangsvelgere i enkelte testkommuner.

Y – Ydmykelse: Det som venter det Radikale Venstres borgmesterkandidat Klaus Bondam etter tirsdagens valg i København. En gang, da R var det samme, var Bondam en populær, moderne storbypolitiker som samarbeidet tett med Ritt Bjerregaard. Etter valget er det mulig han ikke trengs i det hele tatt.

Z – Zentropa: Dansk filmselskap drevet av den kjente regissøren Lars von Trier. Hovedkontor i Hvidovre, en av de 98 kommunene som går til valg i morgen.

Æ – Ære: Det eneste SF-leder Villy Søvndal ser ut til å få ut av tidenes beste valg.

Ø – Økonomisk gevinst: Hva Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten får av LO i bytte mot politisk innflytelse i fem-seks kommuner, mot LO-leder Harald Børstings vilje. Også noe som tilfaller Venstres borgmesterkandidat i København, Pia Allerslev, for å ha stilt opp og reklamert for sin gamle arbeidsgiver Peugeot midt i valgkampen. Se, selvsagt, også golf.

Å – Aalborg: Frank Jensens hjemkommune, relativt stor by der Socialdemokraternes Henning G. Jensen blir gjenvalgt som borgmester for et kommunestyre han har sittet i siden 1974.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*