Ap-landsmøtet: Det særlige alvoret

Av | 18. april 2013

Landsmøtet til Arbeiderpartiet – som vi her på siden gjerne kaller Det Eneste Store Partiet, selv om det kanskje ikke er like sant som det en gang var – er i gang, og dermed er også Skrivekollektivet det. Gjennom de neste fire dagene sitter våre korrespondenter klare foran pc-skjermene for å gi vårt besyv med om hvordan det ser ut for Ap, få måneder før stortingsvalget. Unødvendig disclaimer: Alle Skrivekollektivets skribenter er medlemmer av Arbeiderpartiet.

 

Du kan følge hele landsmøtet live her.

Dette har skjedd: Landsmøtet startet med minnemarkering for dem som har gått bort i landsmøteperioden. Det er en hjerteskjærende lang liste av tilltsfolk og partimedlemmer, og den er lengre enn noen fortjener å bli minnet om. Årets landsmøte er det første siden 22. juli 2011, og ble markert med musikalske innslag og opplesning av navnene på de avdøde. Det slutter aldri å sjokkere hvor lang listen over ofre er. Arbeiderpartiet er fortsatt et merket parti, preget av et helt særlig alvor. Det forsvinner ikke.

 

Dette skal skje: Jens Stoltenberg skal holde hovedtale, før salen slipper til. Lather, rinse, repeat frem til møteslutt 21:30. (Full kjøreplan her)

 

Dette skriver mediene: Jens skal bruke landsmøtetalen på å bore i forskjellene mellom Høyre og FrP, og mener Ap bør opp på 35 prosents oppslutning ved valget (Dagbladet, betalingsvegg). Hvis Ap taper valget er det ikke gitt at Stoltenberg går av. Vil han prøve en gang til, får han prøve en gang til, skriver Aftenpostens Thomas Boe Hornburg. Oljeboring i LoVeSe splitter landsmøtet, skriver VG, dagen etter at Stoltenberg oppfordret fylkespartiene til å ikke binde delegasjonene til et samlet standpunkt. Kan et krympende Ap forsvare tittelen «årets viktigste landsmøte?», spør Frøy Guldbrandsen (Bergens Tidende). BT og Aftenposten skriver også om hvor det ble av kravene fra tidligere landsmøter. Selv om Ap og SV ligger lavt, er oppslutningen om venstresidens politiske ideer høyere enn på lenge, skriver Klassekampen. Erling Rimehaug følger oppVårt Lands hjemmesider. I papirutgaven av Vårt Land intervjues sentralstyremedlem Else May Botten om hvor viktig Nasjonal Transportplan er for Vestlandet. Libe Rieber-Mohn erstatter Jan Bøhler i sentralstyret, og påtroppende HK-leder Trine Lise Sundnes tar plassen til avtroppende LO-leder Roar Flåthen, hevder Dagsavisen. Over 60 prosent av delegatene er LO-medlemmer, jubler FriFagbevegelse.no.

 

***

Disse dekker Aps landsmøte for Skrivekollektivet:

Jørgen Lien er masterstudent i historie ved UiB, tidligere nestleder i AUF i Hordaland og tidligere styremedlem i Hordaland Ap.

Pål Hafstad Thorsen er kommunalråd for oppvekst for Arbeiderpartiet i Bergen.

Stein Ove Lien er tidligere fylkessekretær i AUF i Hordaland.

 

OPPDATERT kl. 17:41: Minneseremonien ligger nå på YouTube.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*