Ap-landsmøtet: Walkover for de borgerlige?

Av | 18. april 2013

Skal man tolke media og meningsmålingene i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte kan det se ut som at de borgerlige partiene knapt trenger å drive valgkamp for å vinne makten etter høstens stortingsvalg.

Men det er ingen walkover for de borgerlige partiene. Høyre ønsker ideelt sett å styre landet med et flertall i stortinget som går gjennom sentrum og med støtte fra FrP. Dog både Venstre og KrF sliter tungt på målingene. Førstnevnte seilte under sperregrensen før landsmøtet i april. Mye tyder på at Venstre vil gjøre et dårlig valg også i 2013. Partiet har elendige valg bak seg både i 2011 og 2009.

Før valget i 2011 var Venstre spådd et knallvalg. Det gikk så som så. I Bergen avga Venstre mange velgere til De Grønne og til nyvinningen Byluftslisten. I Oslo og Stavanger gikk partiet tilbake. Også her dukket De Grønne opp i folkevalgte organ.

Høyre seiler høyt på de fleste meningsmålingene. Oppgangen er reell. For FrP derimot, Høyres potensielle samarbeidspartner i regjering, er det vanskelig å spå.

Instituttene som utfører meningsmålinger jevnt og trutt har store sprik i sine resultater. Bakgrunnstallene viser at ikke flere enn 6-8% sier at de vil stemme FrP ved stortingsvalg. Men tallene er usikre. De må vektes tungt for å prøve å danne et bedre bilde. De fleste instituttene tar utgangspunkt i stortingsvalget i 2009 da FrP fikk høy oppslutning. Mens kun to institutter vekter mot kommunevalget i 2011 da FrP fikk kun 11% oppslutning. Dette gir store avvik. FrP svinger mellom ytterpunktene 10% og 20% oppslutning.

Høyre er på mange måter i samme situasjon som Arbeiderpartiet. (Potensielle) samarbeidspartnere ligger dårlig an. Det kan ligge i kortene at en rødgrønn flertallsregjering etter høstens stortingsvalg må søke støtte enten gjennom sentrumspartiene, De Grønne eller fra Rødt – dog sistnevnte to partier svinger på målingene og er også vanskelig å vekte for instituttene.

De Grønne og Rødt har spilt kortene sine godt i storbyene. Dette kombinert med at det finnes fremdeles godt med proteststemmer som kan stikke fra Venstre og SV.  Det er vanskelig å spå om fremtiden, men både De Grønne og Rødt har sjanse til å komme inn på stortinget.

Høyres vei til makten går gjennom å evne bli størst mulig, at FrP våkner fra dvalen og at sentrumspartiene holder seg over sperregrensen. Det er lettere sagt enn gjort. Ingenting tyder på at hverken KrF eller Venstre skal gjøre et bedre valg i år enn i 2009. Og hva som blir FrPs oppslutning strides de lærde om.

Like kronglete er veien til gjenvalg for den rødgrønne regjeringen. Det er på tide at Arbeiderpartiet stabiliserer seg over 30%. Et godt landsmøte kan gi partiet et løft. Men det skal arbeides godt fra Youngstorvet for at partiet skal se like gode tall som i 2009 og 2005.

Tallene tatt i betraktning, og usikkerheten knyttet til disse, vil jeg påstå at det er mer naturlig å spå en mindretallsregjering med enten Høyre eller Arbeiderpartiet etter høstens stortingsvalg, enn fire nye år med en flertallsregjering.

En tanke om “Ap-landsmøtet: Walkover for de borgerlige?

  1. Haakon

    Når du påpeker at KRF og V er svake og kanskje ikke kommer inn på Stortinget er det en sak til.

    AP har sagt at de ikke kommer til å styre i mindretall uten SV og SP. Og – de er i samme situasjon.

    Den eneste måten å beholde AP regjering etter valget er om AP får rent flertall.

    Spillet er allerede over….

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*