Barnehagekonkursene.

Høyrebyrådets barnehageplan er en konkursplan. Som Bergens øverste politiske leder sitter nå Monica Mæland (H) som stilltiende vitne og ser på at barnehager i Bergen går konkurs. Ap har varslet om denne situasjon. Det kan derfor umulig komme overraskende på høyrebyrådet at knallharde kutt i barnehagesektoren på 84,5 millioner kroner får konsekvenser.

Høsten 2008 var preget av demonstrasjoner og fakkeltog mot høyrebyrådets kuttpakke. ”Oi, dette gjør inntrykk. Det er stort!” – utbrøt daværende barnehagebyråd Tomas Moltu (KrF) til BT da han fra 8.etasje på rådhuset så tusenvis i fakkeltog mot barnehagekuttene.

I desember samme år uttalte barnehagebyråd Moltu at kuttene betyr at barnehagene i Bergen i snitt må ta opp ett ekstra barn hver. ”Jeg tror ikke at kvaliteten i barnehagene raseres av den grunn, det er urimelig å si (…)” – uttalte byråden før han med Monica Mælands velsignelse sørget for at bystyret banket igjennom en kuttpakke for barnehagene på 84,5 millioner kroner over tre år.

Bergen har mistet hundrevis av plasser i små barnehager de siste årene, og over 21 barnehager har blitt nedlagt (ref.BT høsten 2010). Inn i 2011 har vi i flere medieoppslag kunnet lese at enda flere barnehager må sette kroken på døren. Det er ikke lenger økonomisk grunnlag for å drive frem et mangfold av barnehager i Bergen. Skal en barnehage overleve, må den være stor nok og romslig nok til å presse inn flere barn per ansatt på hver eneste ledige kvadratmeter.Monica Mæland utpekte i oktober 2009 Filip Rygg (KrF) til å overta som barnehagebyråd for Tomas Moltu. Utover en endring i persongalleriet i høyrebyrådet, så har ikke politikken endret seg. Kuttpakken på 84,5 millioner kroner får full effekt i år.

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) har uttalt til Fanaposten at flere barnehager er usikre på om de kan fortsette driften. Samtidig forteller PBL at situasjonen er så vanskelig at det spørs om noen ønsker å bygge nye barnehager i Bergen (…)  I forbindelse med at Bergen Barneasyl og Trengereid barnehage både i BA og BT varsler at de står i fare for å gå konkurs, uttaler dagens barnehagebyråd Rygg: ”Jeg er ikke redd for dette. Det står 100 aktører klare for å overta. Jeg har ukentlig barnehageinvestorer på min dør som vil satse i Bergen og mener Bergen er et attraktivt sted å drive barnehager.”

Man kan undres om en slik uttalelse fra Filip Rygg og høyrebyrådet er den totale arroganse krydret med lett uvitenhet. Ustemt er det i hvert fall. Og det irriterer hundrevis av ansatte i barnehagesektoren grenseløst. Aps budskap er klinkende klart: Stopp kuttene! Tilbakefør 84,5 millioner kroner til barnehagesektoren. La oss jobbe for et nystemt Bergen med et barnehagetilbud med høy kvalitet. Hvor det er pedagoger og ansatte nok per barn. Hvor trygghet, utvikling og læring står i fokus. Byen vår må ha mangfoldet av kommunale og private barnehager. Små, mellomstore og store. Det gir foreldre valgfrihet i tilbudet. Og det gir nye muligheter for aktører som vil drive barnehager i Bergen. Men, det forutsetter et godt økonomisk grunnlag, som gir en sikker drift.

Skattekutt er velferdskutt. Barnehagekutt gir kvalitetskutt. Høyrebyrådets barnehageplan er en konkursplan. Det er rystende at byrådsleder Monica Mæland aksepterer dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*