Bidraget: Xocai – en stygg historie om norsk sjokolademafia

Av | 26. juni 2012

# Oppdatering 26.juni 2012 kl.1456: Hvis siden lastes tregt og uten bilder, så er det fordi Skrivekollektivets plattform blir bombardert av dem som vil denne artikkelen til livs: Gunnar Roland Tjomslid, også kjent som @CiViX, har blogget en viktig og svært godt post om Xocai og sjokolademafiaen. Skrivekollektivet tar i bruk sin plattform for å bidra til at bloggposten til Tjomslid når frem til flest mulig.

Har du hørt om Streisand-effekten? – spør Tjomslid. Det er et fenomen som oppstår når noen forsøker å sensurere eller gjemme bort informasjon på internett, og resultatet blir at informasjonen spres enda mer.

Alternativbransjen i Norge ynder å fremstille seg selv som en løs gruppe edle individer som forsøker å hjelpe mennesker ved å tilby ulike former for tradisjonell behandling eller ulike helsekostprodukter. De passer alltid på å vise den store kontrasten til den store, stygge legemiddelindustrien som bare er drevet av økonomiske hensikter og som egentlig ikke vil noen godt. Vel, mange kjøper dette scenarioet, men det vi ser gang på gang når vi graver litt under overflaten er at disse edle tilbydere av alternativ behandling eller kosttilskudd med udokumentert effekt som regel alltid er drevet av økonomiske motiver.

Og for all del, det er ikke noe galt i det. Alle skal ha lov til å gjøre et ærlig dagsverk for å tjene til livets opphold. Problemet er bare at den virksomheten disse menneskene driver ofte hverken er ærlig eller spesielt godsinnet.

Vi har nylig sett vaksineaksjonens Kjetil Dreyer anbefale folk med kroniske sykdommer fra borreliose til AIDS å heller drikke hans sølvvann enn å ta skolemedisin. Ja, han bruker de svakeste og sykeste blant oss som middel til å tjene penger på salg av produkter fra sin egen nettbutikk, AltShop. At det å erstatte HIV-medisin med sølvvann sannsynligvis vil gi disse menneskene en raskere død betyr lite så lenge han kan fremstille seg selv som en Helse-Messias – og tjene gode penger for overprisede sølvnanopartikler i samme slengen.

 

# Oppdatering 26.juni 2012 kl.1456: Hvis siden lastes tregt og uten bilder, så er det fordi Skrivekollektivets plattform blir bombardert av dem som vil denne artikkelen til livs.

 

Sjokolademafia

Dreyer er bare en av mange kyniske aktører i dette farvannet. Nylig fikk jeg en henvendelse fra en fyr som i sin fortvilelse kontaktet meg for råd. Det vil si, dette skjedde tilbake i slutten av april, men jeg har latt saken ligge på is en stund for å se om det skjedde en utvikling. Nå synes saken å ha nådd en konklusjon, så tiden er moden for å dele historien med resten av verden.

Denne saken handler om noe så uskyldig som en sjokolade. En såkalt «sunn sjokolade» ved navnet Xocai. Det første søketreffet jeg får opp når jeg googler Xocai nå er en nettside som markedfører sjokoladen slik:

Skjermbilde 2012 06 24 kl 17 54 06

Intet mindre enn et fantastisk produkt, tydeligvis, og påstander om helseeffekt på konkrete sykdommer og symptomer kommer på rekke og rad.

Vel, ikke alle har vært helt enige i denne sjokoladens fortreffelighet, og han som kontaktet meg ønsker, av årsaker du snart skal få vite, å være anonym i denne bloggposten. La oss kalle ham «Morten» i denne teksten.

Morten skrev for et par år siden en bloggpost hvor han rettet et kritisk blikk på alle helsepåstandene rundt denne Xocai-sjokoladen. Ikke bare det, men han stilte seg også svært kritisk til måten sjokoladen blir solgt på, nemlig i all hovedsak via såkalt nettverkssalg. Han fikk samtidig en gjesteblogger ved navn Espen Løkkevig til å skrive en annen kritisk bloggpost om Xocai som ble publisert på samme tid. Det ble en del diskusjon i kommentarfeltet på disse to bloggpostene, og både Morten og Espen svarte så godt de kunne, med kildehenvisninger og saklighet.

Etter at tiden gikk roet diskusjonen seg ned, og de to bloggpostene krøp også sakte men sikkert opp på Google sine søketreff. Etterhvert havnet de blant de helt øverste treffene når man søkte på Xocai. Det falt ikke i god jord hos alle.

Den 22. april 2012 mottok plutselig Morten følgende e-post:

Hei.

Som forening for over 9.000 norske Xoçai-medlemmer, har vi det siste året mottatt flere hundre sinte henvendelser fra våre medlemmer angående din blogg www.[anonymisert].no

De aller fleste av våre medlemmer synes nok er nok iht. dine injurierende påstander om produktet og merkevaren Xoçai, selskapets MXI Corp. og selskapets representanter – hvor alt som har blitt skrevet på din blogg over lang tid nå er oversendt selskapets advokater i USA – hvor disse nå forbereder et søksmål på bakgrunn av dine usanne påstander som har skadet merkevare- og produktnavnet Xoçai, selskapet MXI Corp. i USA og selskapets representanter.

Ut hva de signaler vi har fått, vil søksmålet bli på et syvsifret beløp, og det er ikke i kroner. Dette fordi selskapet nå ønsker å statuere et eksempel en gang for alle, og således skape presedens for andre land i Skandinavia og resten av Europa.

I den forbindelse har vi også på utallige oppfordringer blitt bedt om å redegjøre for din blogg og din person på våre nettsider, noe vi nå omsider har tatt til følge på bakgrunn av tilsendt informasjon fra våre medlemmer.

Du kan lese mer om redegjørelsen på: www.sjokoservice.no

Vi er selvfølgelig oppmerksomme på at selskapets [anonymisert firmanavn] ikke ansvarer for din blogg – men da det kan dokumenteres at mye av din aktivitet på bloggsiden har skjedd i din arbeidstid, tar vi det som en selvfølge at dette er med arbeidsgiver [anonymisert firmanavn] viten og godkjennelse iht. ditt ansettelsesforhold.

I lys av dine kyniske aktiviteter, må innrømmes at dette ikke er den beste reklamen for selskapet [anonymisert firmanavn] og dine medarbeidere, verken nå eller når prosessen starter.

Med vennlig hilsen
foreningen Sjokoservice Norge

E-posten ble i tillegg til Morten også sendt til hans arbeidsgiver og kollegaer i samme selskap. På toppen av det hele publiserte Sjokoservice Norge en artikkel på sine nettsider som startet slik:

Sjokoservice1

Jeg har igjen anonymisert Mortens egentlige navn, hans domene/nettside, firmanavn hvor han er ansatt, og bildet av ham, men i originalwebsiden (som jeg har lagret kopi av) var alt dette selvsagt synlig. Det bør også nevnes at Sjokoservice Norge var barnslige nok til å endre litt på etternavnet til Morten slik at det ble et negativt ord som fikk ham til å fremstå i enda dårligere lys. Ikke spesielt saklig eller profesjonelt.

Teksten fortsatte slik:

[Morten] hos selskapet [anonymisert firmanavn] i [stedsnavn] har i lengre tid bedrevet et kynisk, uetisk og umoralsk spill for å markedsføre eget nettsted (blogg) for å tjene penger.

Jo flere besøk (treff, klikk) [Morten] har på sitt nettsted – og som han kan vise til ovenfor potensielle annonsører – jo lettere er det å få solgt annonser.

For å få flest mulig besøk på sine sider, er en av hans uetiske fremgangsmåter å fremsette uriktige og usanne påstander om et produkt, et selskap eller selskapets representanter.

Ved å gjøre dette, vet han at flere norske representanter fra selskapet vil reagere ved å skrive motinnlegg på hans blogg (nettsider) – og jo flere som irriterer seg over hans usanne påstander – jo flere besøk har han å vise til ovenfor potensielle annonsører. Med andre ord – kynisk utnyttelse og manipulasjon for å tjene penger.

[Morten] har muligens kalkulert med at sannsyneligheten for at selskapet MXI Corp. i USA skal gå til søksmål er relativ liten i et land som Norge.

De gode nyhetene er derfor at alt som er skrevet av injurierende og udokumenterte påstander er oversendt MXI Corp. sine advokater i USA, hvor disse nå forbereder et søksmål på bakgrunn av [Morten]‘s usanne påstander som har skadet merkevare- og produktnavnet Xoçai™, selskapet MXI Corp. i USA og selskapets representanter.

Ut hva de signaler vi har fått, vil søksmålet bli på et syvsifret beløp, og det er ikke i kroner. Dette fordi selskapet nå ønsker å statuere et eksempel en gang for alle, og således skape presedens for andre land i Skandinavia og resten av Europa.

Må innrømme at vi gleder oss til fortsettelsen.

De skriver videre at han blogger i firmaets arbeidstid, og publiserer deretter Mortens kontaktinformasjon, med både bostedadresse, telefonnummer, arbeidssted, og e-postadresser.

Da det meste av [Mortens] aktivitet på bloggsiden [anonymisert].no skjer i tidsrommet 08:00-16:00, tar vi det som en selvfølge at dette er med arbeidsgiver [anonymisert firmanavns] viten og godkjennelse iht. hans ansettelses-forhold.

Vi anser det således helt naturlig at [Mortens] også vil besvare både epost og telefonsamtaler fra de som måtte ønske å kontakte ham i samme tidsrom – mellom 08:00-16:00.

For de som måtte ønske om å kontakte [Morten] direkte, kan gjøre dette iht. følgende informasjon

Hårreisende. Her bruker de altså ord som kynisk, uetisk og manipulasjon om en fyr som ikke har gjort annet enn å sjekke om påstandene rundt Xocai-sjokoladens fortreffelighet stemmer, kritisert dette med henvisning til gode kilder, og kritisert måten sjokoladen selges via nettverkssalg – en salgsmetode som i all hovedsak baserer seg på falske løfter og lurerier. Begge bloggpostene som Sjokoservice Norge angriper er altså fullstendig saklige og godt underbygget, men ute av stand til å imøtekomme denne vitenskapelig fundamenterte kritikken velger de i kjent alternativ-stil å gå på personen.

Dagen etter fikk Morten følgende e-post:

Hei.

Som forening for norske Xoçai-medlemmer, har vi det siste året mottatt flere hundre sinte henvendelser fra våre medlemmer angående din blogg [anonymisert].no.

De aller fleste av våre medlemmer synes nok er nok iht. dine injurierende påstander om produktet og merkevaren Xoçai, selskapets MXI Corp. og selskapets representanter – hvor alt som har blitt skrevet på din blogg over lang tid nå er oversendt selskapets advokater i USA.

I den forbindelse har vi også på utallige oppfordringer blitt bedt om å redegjøre for din blogg og din person på våre nettsider, noe vi nå omsider har tatt til følge på bakgrunn av tilsendt informasjon.

Du kan lese mer om redegjørelsen på: www.sjokoservice.no

De siste ukene har vi som forening også mottatt en rekke eposter fra norske Xoçai-medlemmer, med vedlegg som følger nedenfor.

Ut fra hva vi har blitt fortalt, er denne informasjon i disse dager sendt ut til ca. 9.000 medlemmer bare i Norge, samt til alle dine arbeidskolleger i [anonymisert firmanavn].

Det er tydelig at noen har lagt ned et ikke ubetydelig arbeid ved å innhente disse opplysninger.

Hvilke personer som står bak, og hvorfor informasjon om din familie og bostedsadresse har blitt sendt ut til våre medlemmer på kryss og tvers i Norge skal ikke vi spekulere i, men i lys av den informasjon vi har mottatt regner vi med at sannsyneligheten er stor for at du kommer til å få en del henvendelser i ukene fremover fra mange norske Xoçai-medlemmer.

Med vennlig hilsen
foreningen Sjokoservice Norge

Drøyt, tenker du kanskje? Vel, du vil nok bli enda mer sjokkert når du hører at de også la ved kjørebeskrivelser for å finne huset hans, et bilde som viste hans «stamtre» (bilder og navn på Mortens foreldre, søsken og kone, med alles yrker, fødselsår og bosted oppgitt), bilde med kartutsnitt fra Google Maps som viser hans bosted, og bilde med screenshot av kontaktinformasjon fra Enhetsregisteret og Norid.

Her er min sladdede/anonymiserte kollage av vedleggene:

Xocai trussel vedlegg

Det kan vel vanskelig kalles annet enn en ondsinnet trussel. Sjokoservice Norge antyder at både Morten og hans familie vil bli oppsøkt personlig, og de legger alt til rette for at folk skal kunne gjøre dette om de vil.

Legg også merke til at folkene i Sjokoservice Norge forsøker å fraskrive seg ansvaret ved å late som om de ikke har noen kontroll på det som skjer, og at det er andre som sender ut informasjon om Morten og hans familie og arbeidsgiver. Sjokoservice er bare «snille» og informerer Morten om det som skjer – i tillegg til at de selv selvsagt poster mye av samme informasjon på egne nettsider for å innfri sine medlemmers ønske. Skremmende og motbydelig.

Så hva slags forening er dette Sjokoservice Norge? På sine nettsider presenterer de seg kort slik som dette:

Skjermbilde 2012 06 25 kl 23 56 30

Kontaktperson for selskapet er i følge proff.no en mann ved navn Roger Meyer. Er det han som står bak trusselmailene? Det vet vi ikke, men før Morten publiserte bloggpostene i 2010 mailet han 15 distributører av Xocai og ba dem komme med tilbakemelding om de fant noe feil i hans informasjon som burde korrigeres før publisering. Han fikk da bare én konstruktiv tilbakemelding, som førte til en liten e-postdialog, og det var fra Roger Meyer som i den sammenheng representerte selskapet sjokolade4you.no. Øvrig respons fra distributørene var ikke av fruktbar karakter.

Styreleder i Sjokoservice Norge heter Terje Ragnar Babsvik, og selv om Morten ikke har hatt direkte kontakt med ham la han merke til at en av distributørene han mailet for å be om innspill la inn Babsvik som kopi-mottaker av e-postutvekslingen tilbake i 2010. Den tredje involverte part er Jan-Vidar Pedersen som står som juridisk ansvarlig for domenet sjokoladeservice.no som den første mailen ble sendt fra. Meyer selv står som juridisk ansvarlig for domenet sjokoservice.no. Utover det kan man se hele styret i Sjokoservice Norge på proff.no.

Står noen av disse bak trusselmailene? Det er umulig å vite, men de er alle representanter og sitter i styret for foreningen, og når det publiseres truende og sjikanerende personangrep på foreningens egne nettsider, og trusselmailer sendes ut i foreningens navn, må man kunne holde disse nøkkelpersonene ansvarlige.

Morten har forklart meg at denne bloggingen som Sjokoservice mener skjedde i hans arbeidstid ble gjort mens han hadde pappapermisjon. Da hadde han en periode fri to dager i uken som han blant annet brukt til å blogge. Morten har tre små barn, hvorav det yngste er bare noen måneder gammelt, og det er også en av grunnene til at han opplevde det ubehagelig å få trusler om at folk skulle komme på døra hans.

Etter å ha mottatt de første mailene orienterte han sine sjefer om situasjonen. De tok det hele med et smil, men det var likevel et lite problem. Selskapet som Morten jobber i er eid av et større amerikansk selskap. Dette selskapet ønsket ikke at det lå ute negative bemerkninger om en av de ansatte i deres «datterselskap», og dermed fikk Morten et dilemma.

Da han kontaktet meg for å spørre om råd var min første tanke at dette minnet om en annen sak som var aktuell i 2011, nemlig den polsk-amerikanske kvakksalveren Stanislaw Burzynski som truet bloggere som skrev kritisk om hans udokumenterte kreftbehandling. En av de som ble truet var den unge skepsisbloggeren Rhys Morgan, og han fikk da god hjelp fra en del britiske støttespillere med god kjennskap til lovverket. Hans taktikk var da å svare helt saklig og be om at vedkommende som truet ham på vegne av Burzynski spesifiserte nøyaktig hva han mente var ukorrekt, og dokumenterte at det faktisk var ukorrekt, og i så tilfelle ville Morgan fjerne eller korrigere informasjonen. Å sende av gårde generelle trusler uten å kunne peke på noe som faktisk er feil, holder ikke mål, hverken for Burzynski eller Sjokoservice Norge.

Jeg ga dette rådet videre til Morten, og han svarte derfor Sjokoservice Norge med følgende mail:

Hei

Viser til e-post sendt til [anonym]@[anonymisert].no kl. 14:31 i dag, gjengitt under.

Takk for tilbakemelding. Hvis dere kan påpeke og dokumentere hvilke påstander dere mener ikke er korrekt på min nettside så vil jeg selvfølgelig korrigere disse. Jeg er opptatt av at det er mest mulig riktig informasjon som skal komme frem slik at mennesker som søker informasjon om temaene jeg tar opp skal få et korrekt bilde som mulig av situasjonen.

Jeg invitert til en slik dialog allerede da jeg postet artikkelen. Jeg siterer fra bloggposten: «Om du har opplysninger som evt. skulle kunne bidra til å oppklare noen av disse punktene er det fint om du legger igjen en kommentar.»

Det er fint om dere kan opplyse navn og telefonnummer for en representant for deres forening, slik at jeg kan ta kontakt med vedkommende for å diskutere saken nærmere.

En saklig og fornuftig respons, etter mitt syn. Svaret han fikk fra Sjokoservice Norge var ikke like fornuftig (mine uthevinger):

Viser til din epost av 23. april.

Som forening for Xoçai™-representanter i Norge, noterer vi oss at du er opptatt av at informasjonen som fremkommer på din bloggside er mest mulig riktig. Imidlertid er dette i seneste laget, da skade på merkevaren Xoçai™ allerede er et faktum på grunn av usanne og injurierende påstander.

At du har invitert til en dialog da du postet artikkelen, er helt uvesentlig, da selskapet bak merkevaren Xoçai™ i USA aldri har mottatt en slik henvendelse.

I tillegg er du så freidig at du prøver å spille ballen over til oss ved å skrive følgende: «Hvis dere kan påpeke og dokumentere hvilke påstander dere mener ikke er korrekt på min nettside så vil jeg selvfølgelig korrigere disse.»

Når det fremsettes usanne og injurierende påstander om merkevaren Xoçai, selskapet MXI Corp. og selskapets representanter – er det ikke opp til oss å motbevise dette, da det er du som ansvarshavende og redaktør for bloggsidensom må dokumentere de fremsatte injurierende påstander.

Iht. ditt redaktøransvar, har du ansvar for alt som blir offentliggjort på bloggsiden. Dette følger av straffeloven § 431, jfr. § 436 og § 10.

Som redaktør har du til enhver tid ansvar for å sikre at innholdet på bloggsiden er i samsvar med de redaksjonelle retningslinjer for slike, herunder kvalitetssikre selv eller gjennom andre at slike retningslinjer overholdes. I dette ligger det bl.a. at det ikke skal publiseres diskriminerende, ærekrenkende, usanne eller injurierende påstander eller utsagn om enkeltindivider, selskaper, medarbeidere i et selskap, produkter eller merkevare.

Likeledes er du som redaktør rettslig sett pålagt et særlig Strafferettslig ansvar, ved at du som redaktør kan trekkes til ansvar for alt publisert innhold på bloggsiden, selv om du selv ikke har skrevet eller godkjent alle innlegg (straffeloven §431).

Som redaktør er du således erstatningsrettslig ansvarlig – og de som er krenket kan forfølge saken og anlegge søksmål.

Vi ser ingen grunn til ytterligere polemikk rundt dette, da dine usanne uttalelser og injurierende påstander er oversendt selskapets advokater i USA for iverksettelse av søksmål.

Imidlertid kan opplyses; etter vi la ut informasjon om din blogg og din person på våre nettsider, får vi daglig tilbakemeldinger fra våre medlemmer.

I lukket gruppe på Facebook, foregår det i disse dager en hissig diskusjon om din blogg og person, hvor det fremsettes kreative forslag for å stanse ditt angrep på produktet Xoçai™, selskapet MXI Corp. og selskapets representanter – en gang for alle.

Xoçai™-representantene i Norge er i utgangspunktet en hyggelig og høflig gruppe voksne personer, men nå føler de fleste at nok er nok – og mange begynner å bli skikkelig grinete.

Noen av innleggene på Facebook og de eposter vi daglig mottar, er så sinte og krasse at vi må gjøre vårt ytterste for å roe gemyttene.

Vi har mottatt mange forslag; alt fra å advare mot din blogg og din person på alle sosiale medier og blogger, til å kontakte dagsaviser. Vi kan i den forbindelse se for oss overskriften: «Bloggere fremsetter usanne påstander i et kynisk spill for å tjene penger på annonser». [Morten] og bloggen [anonymisert].no vil brukes som eksempel i teksten. Noen av våre medlemmer arbeider innen media og har allerede interessenter på denne vinklingen.

Enkelte ønsker også å samle en gruppe personer for å besøke deg i Kristiansand, for å diskutere din blogg ansikt til ansikt.

Vi har selvfølgelig frarådet disse fra å gjøre dette, men det er utenfor vår kontroll.

I lys av ovennevnte, samt at saken nå ligger hos selskapets jurister, ser vi heller ingen grunn til å diskutere saken pr. telefon. Imidlertid har selvfølgelig over 9.000 norske representanter noe innflytelse på selskapet MXI Corp. i USA.

Et forslag kunne f. eks. være at du fjerner all omtale om produktet Xoçai, selskapet MXI Corp. og selskapets representanter på din blogg.

Dersom du er enig i en slik løsning vil vi fjerne det som står beskrevetom deg på våre nettsider, samt tilskrive våre 9.000 norske medlemmer om å grave ned stridsøksen.

I tillegg vil vi gjøre vårt ytterste for å påvirke vårt morselskap MXI Corp. i USA til å legge saken på is, da det ser ut til at denne leie sak har Fått sin løsning.

Vi holder oss i ro – du har utspillet.

Mvh.

Foreningen Sjokoservice Norge

Legg merke til den fordreide virkelighetsoppfatningen disse menneskene har. Bare det å karaktersiere en saklig bloggpost underbygget med kildehenvisninger med kritikk av et produkt for «injurierende» er latterlig i seg selv. Men enda verre er det at de ganske tydelig truer Morten. De vil stanse hans «angrep på Xocai en gang for alle», og antyder at de vil komme hjem til ham for å få satt en stopper for hans Xocai-kritikk. På et eller annet vis.

Det er ekstremt drøyt.

Det er også motbydelig å se hvordan Sjokoservice Norge atter en gang forsøker å toe sine hender ved at de hevder det er deres medlemmer som er truende, mens de selv forsøker å roe gemyttene. (Hva synes medlemmene om at foreningens ledelse legger skylden på dem, mon tro?) De hevder likevel at det er utenfor deres kontroll – på tross av at de selv har kastet bensin på bålet ved å publisere kontaktinformasjon og personangrep mot Morten på sine egne nettsider og i mailer til sine medlemmer.

Det er også absurd at Sjokoservice Norge tror media i en slik sak ville fremstille Morten som synderen og Sjokoservice Norge som uskyldig offer. Alle som har hodet i den virkelige verden forstår at hvis media fatter interesse for denne saken, noe jeg håper de gjør i kjølvannet av denne bloggposten, så er det de grove angrepene, uthengingen og truslene fra Sjokoservice Norge, basert på at de ikke tåler saklig kritikk av et produkt de har kommersielle interesser i at forblir ukritisert, som ville være sakens kjerne. Sjokoservice Norge har alt å tape i måten de valgte å håndtere denne saken på.

Truslene vinner frem

Etter denne e-postutvekslingen snakket Morten så med sine sjefer igjen. De tok saken videre til firmaets advokater, og for å unngå trøbbel for deres amerikanske eiere ble de enige om at det tryggeste og enkleste var om Morten bare fjernet de to bloggpostene om Xocai. Morten mailet derfor Sjokoservice Norge og informerte om dette, og Sjokoservice garanterte da at de til gjengjeld ville ta ned websiden om Morten, og slutte å sende ham, hans arbeidsgiver og hans familie trusler. De føyde likevel til dette:

Når det gjelder din kommentar i epost av 27. april om at vi skal avstå fra å sende deg, din familie og din arbeidsgiver noen trusler – vil vi tilbakevise dette.

Vi har aldri sendt deg, din familie eller arbeidsgiver noen trusler, men derimot informert deg om den informasjon vi har mottatt fra mange av våre medlemmer.

Som forening kan ikke vi ansvare for hva enkeltpersoner måtte finne på, da dette er utenfor vår kontroll.

Hva enkelte krenkede personer måtte finne på som mottrekk grunnet din trakassering av MLM-bransjen, uavhengig hvilket MLM-selskap de måtte være involvert i, blir kun et hypotetisk anliggende, noe vi ikke tar ansvar for.

Når du har valgt å gå til angrep på MLM-bransjen som helhet, må du også ta med i dine kalkuleringer at du irriterer på deg en mengde mennesker som har MLM som et seriøst levebrød og som føler seg krenket.

Altså, hvis man tør kritisere noen som driver med nettverkssalg må man bare akseptere å bli utsatt for sjikane, personangrep og trusler. Det er den forskrudde virkelighet disse aktørene i helsekostmarkedet opererer i. Her finnes ingen edle hensikter, kun et beinhardt profittmotiv basert på en ulovlig markedsføring med påstander så skjøre at den minste kritikk som kan forstyrre pengestrømmen må angripes hardt og brutalt og umiddelbart. Sannheten er underordnet – inntektene står i høysetet!

Vel, avtalen ble innfridd av begge parter, og nå er altså de to bloggpostene borte. Søker man etter Xocai på Google får man nå stort sett bare opp positiv omtale av denne sjokoladen.

Enn så lenge.

Streisand-effekten

Er det noen her som har hørt om Streisand-effekten? Det er et fenomen som oppstår når noen forsøker å sensurere eller gjemme bort informasjon på internett, og resultatet blir at informasjonen spres enda mer. En av mine mest leste bloggposter var et resultat av denne Streisand-effekten da en kritisk bloggpost om homeopati (The Gentle Art of Homeopathic Killing) skrevet av en britisk (?) blogger, Andy Lewis bak bloggen The Quackometer, ble forsøkt fjernet. Society of Homeopaths gikk til hans nettleverandør og truet med søksmål, og disse feiget ut og tvang Lewis til å fjerne bloggposten for å unngå trøbbelselv. For å støtte ham valgte mange bloggere verden rundt å republisere hans homeopatikritiske bloggpost, slik at heller enn at den forsvant endte opp med å bli mange hundre ganger mer synlig.

Så også her. Da jeg fikk høre fra forfatterne av de to bloggpostene hva som hadde skjedd og årsaken til at de ble fjernet, ble jeg sint. Veldig sint. Jeg ba derfor forfatterne bak de to bloggpostene som Sjokoservice Norge fikk fjernet om tillatelse til å republisere disse. Det ga de meg lov til ettersom begge bloggposter var å finne i Google Cache og jeg lett kunne kopiere dem derfra. Morten ønsket likevel ikke å involveres mer da han anså seg som ferdig med saken, mens Løkkevig ikke hadde noe i mot at hans artikkel ble republisert i min blogg under hans fulle navn. Det ligger betydelig arbeid bak også hans bloggpost, og det er synd for ham at teksten hans ble borte grunnet hendelser utenfor hans kontroll.

Du finner derfor nå begge bloggpostene her:

Det er to interessante og solide artikler du absolutt bør sette av noen minutter til å lese gjennom. Her vil du lære både hvorfor denne «sunne sjokoladen» neppe er så sunn likevel, hvorfor påstander om antioksidanters helseffekt savner vitenskapelig dokumentasjon, og hvorfor nettverkssalg/MLM er pyramidespillenes litt mindre grusomme fetter – men likevel i praksis alltid tapsprosjekter som Forbrukerrådet advarer mot.

Jeg vil også oppfordre alle som har egne blogger til å kopiere innholdet i en eller begge de to bloggpostene og republisere i egen blogg. (Ikke den bloggposten du leser nå, men de to jeg har lenket til ovenfor.) Målet er at flest mulig skal publisere denne kritikken av Xocai slik at den igjen havner øverst i Google-søketreffene. Blir det for vanskelig å republisere i egen blogg håper jeg hvertfall at du skriver et par linjer om saken i egen bloggpost og lenker til denne og begge Xocai-bloggpostene slik at de får høyere Google-rank.

Har vi noe å frykte for dette? Neppe. Morten måtte knele for truslene fordi han var i en sårbar posisjon grunnet sitt ansettelsesforhold og i frykt for at familien skulle bli utsatt for ubehageligheter. Vi andre som står helt uavhengig fra noe amerikanske firma som kan føle seg sårbare har ikke noe å frykte. Informasjonen i bloggpostene er saklig, lovlig og viktig. Truslene om søksmål fra Sjokoservice Norge var nok uansett bare tomprat som de aldri ville kunne kommet noen vei med her til lands, men det var et nyttig pressmiddel for å få Mortens arbeidsgiver til å ville unngå å skape oppstyr hos sitt amerikanske moderselskap.

Sjokoservice Norge sin uetiske oppførsel skal synliggjøres, kritikken mot Xocai-sjokoladen og nettverkssalget skal spres for alle vinder, og de ansvarlige bak truslene mot Morten skal kjenne den fulle tyngde av Streisand-effekten i foreningens omdømme – og kanskje også distributørenes bunnlinje.

Vi kan ikke under noen omstendigheter tillate at kommersielle aktører truer bloggere til å fjerne saklig kritikk. Her må vi alle stå opp og støtte Morten og ytringsfriheten, og vise at dette finner vi oss ikke i.


For å gjøre det enkelt for deg å republisere bloggpostene har jeg lagret dem som rene html-filer:

Last ned: Xocai1.html og Xocai2.html

NB: Hvis du velger å omtale saken eller republisere bloggpostene ber jeg om at du tipser meg om det på mail eller i kommentarfeltet, så skal jeg lenke til deg fra denne bloggposten.

Oppdatering 26.06.2012: Jeg har nå snakket på telefon med Roger Meyer og han bekrefter at historien er korrekt, at de truet «Morten» med søksmål, og at de siterte mailer er sendt til «Morten» m.fl. Jeg har i etterkant av telefonsamtalen informert Sjokoservice Norge skriftlig om denne bloggposten, og de har lovet å gi en skriftlig tilbakemelding. (På telefon ble jeg også truet med amerikanske søksmål som langt ville overgå det som «Morten» ble truet med. Vi får se hva de finner på.)

*

 

# Oppdatering 26.juni 2012 kl.1456: Hvis siden lastes tregt og uten bilder, så er det fordi Skrivekollektivets plattform blir bombardert av dem som vil denne artikkelen til livs.

En tanke om “Bidraget: Xocai – en stygg historie om norsk sjokolademafia

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*