Desemberkalenderen: Politisk reklame

Av | 2. desember 2011

Da jeg og Jørgen ifjor brukte desember på å skrive ett innlegg daglig her på Skrivekollektivet, ønsket vi å “løfte frem fenomener, debatter, mennesker, nettsteder, organisasjoner eller popkulturelle nedslag som har inspirert oss, eller på annen måte gjort 2010 til et godt år”, som det het den gangen. Det kan vi ikke gjøre i år, for 2011 har ikke vært noe godt år. Men bortsett fra det er Desemberkalenderen tilbake med samme formål som sist; å se tilbake på kulturelle og politiske fenomemer fra året som snart er over. I dag: Politisk reklame.

____________

Det har ikke helt gått Jon Huntsmans vei i den republikanske presidentnominasjonen til nå. Først slapp han en tre minutter lang, uforståelig YouTube-reklame, så lanserte han kampanjen sin med pressemateriell der navnet hans var stavet feil, kampanjen holdt på å booke pressekorpset som skulle dekke åpningstalen på et fly til Saudi Arabia (!) og Huntsman har ellers bare fått oppmerksomhet når han har tatt sine konkurrenter i skole på upopulære republikanske saker som global oppvarming og evolusjonsteorien. Det hadde ikke vært noen grunn til å nevne ham i det hele tatt, hvis det ikke hadde vært for…døtrene hans.

 

Døtrene til Jon Huntsman er nemlig arkitektene bak Twitter-feeden @Jon2012girls, som har skapt langt mer liv og røre på internett enn faren deres har klart – ikke minst takket være deres vennlige parodi på Herman Cains’ pussige reklamefilm der kampanjesjefen hans snakker om kandidaten midt i en røykepause («Tomorrow is one day closer to the White House»). Huntsman-døtrenes parodi er morsommere, bedre og mer forståelig («Tomorrow is Friday, one day closer to the weekend»). Nå er de tilbake med nye, skarpe budskaper, formulert over Justin Timberlakes «SexyBack». De vinner buzzkampen, selv om ingen av kandidatene til nå har kunnet overgå Tim Pawlenty, som tidlig i sin korte kampanjeperiode sendte på gaten en promospot som så ut som noe Michael Bay kunne gjort (Tilfeldig utdrag: «None of this is gonna be easy, but this IS the United States of America»).

 

Vil du ha mer politisk reklame, har The Living Room Candidate en flott oversikt over alle TV-spotene som har blitt brukt i presidentvalgkamper helt tilbake til TVens barndom. Der kan du blant annet finne TV-reklamer fra kampen mellom Johnson og Goldwater i 1964. Den svært konservative republikaneren Barry Goldwater markedsførte seg selv i reklamefilmer med slagordet «IN YOUR HEART, YOU KNOW HE’S RIGHT». Motkandidaten, den sittende president Lyndon B. Johnson, kontret med buttons og klistremerker med replikken «IN YOUR GUTS, YOU KNOW HE’S NUTS».

 

Johnson vant.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*