Desemberkalenderen: «Right now I’m dating a guy, and I couldn’t be happier»

Av | 2. desember 2013

I desemberkalenderen vil vi, hver dag fram til julaften, løfte fram mennesker, organisasjoner, fenomener, nettsteder eller popkulturelle nedslag som har engasjert, provosert, beriket eller underholdt oss i 2013. I dag: Da Tom Daley tok tilbake kontrollen over internettet.

***********

Hvis de anonyme hordene på internettet har bestemt seg for at du er homo, har du egentlig aldri noe valg. Du kan ikke holde en personlig tale om at du faktisk liker folk av det motsatte kjønn, fordi det er avslørende at du må si det i det hele tatt. Er det ikke et tegn der? Er du ikke litt for defensiv, egentlig? Eller kanskje hater du alle homoene som gjorde deg populær, din utakknemlige dust? Svar, da!

Du kan ikke vinne.

Nesten alle unge, mannlige tenåringsidoler må gjennom den samme prosessen. Ditt avtrykk i popkulturen trenger ikke være større enn et nålestikk før samtalen i noen hjørner av internett dreier fra «hva du gjør» til «hvem du liker». Det er det verken noe nytt eller noe oppsiktsvekkende ved. Det er selve kjernen ved fankulturen, og har vært noenlunde forutsigelig i tiår etter tiår. Det er også en uunngåelig konsekvens av at den nettdrevne kjendiskulturen er så monomant orientert mot den (unge) kvinnelige delen av publikum. Fantasien om at han (det er alltid «han») har sett seg ut «deg», er popkulturkontraktens heteronormative jernlov. «Du» er en alltid kvinne.

Omtrent her rundet Tom Daley internett.

Tom Daley er en 19 år gammel gutt fra Plymouth i England. Det er få andre i verden som er bedre enn ham i stup, en idrett nesten ingen bryr seg om. Jeg vil tro du kjenner til ham likevel, fordi han ser absurd godt ut, og vant bronse under OL på hjemmebane i London i fjor. Matthew Mitcham, som er åpent homofil, vant OL-gull i 2008. En av sportens legender, Greg Louganis, har levd som åpen homofil og HIV-positiv i mange år.

At en stuper forteller verden at han ikke er heterofil skulle altså egentlig være en fotnote. Egentlig skulle det sikkert ikke betydd noe heller, for andre enn den det gjelder og vedkommendes familie. Men for Tom gjelder andre regler; Ikke bare har nett-trollene for lengst bestemt seg for at han må være homo, uansett hva han selv eventuelt vil si om saken. Hvis han er det, har nett-trollene gjort det vanskeligere for ham å si det de gjerne høre ham si, på sine egne premisser.

I dag sto Tom Daley fram som bifil. I en YouTube-video kunne han fortelle at han «obviously still fanc[ies] girls», men at han er sammen med en fyr, og ikke kunne vært lykkeligere. For et menneske som ble kastet inn i rampelyset da han deltok i OL som 14-åring, krever det et voldsomt mot. Som et internett-fenomen som ikke har den naturlige fanbasen som et band eller en film har, krever det enda mer. Han har ikke mer enn seg selv å by på

Å komme ut av skapet har vært vanskelig for mange av oss, uten at verden har sett på. Å gjøre det i offentlighetens flomlys er enda vanskeligere. Tom Daleys mot vil gjøre livet enklere for utallige unge mennesker. Men det viktigste nå er at han er ærlig med seg selv.

Cheers, Tom!

Ytterligere lesning:

Skrivekollektiv-favoritten Owen Jones om Tom Daley.

Daily Telegraph om samme.

Attitudes Matthew Todd i Daily Mirror.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*