Desemberkalenderen: Sibling Rivalry Press

Av | 11. desember 2010

Første gang Skrivekollektivets lesere ble kjent med Bryan Borland, mannen bak den gripende diktsamlingen My Life as Adam, var i februar. Da jeg intervjuet Borland den gangen, hadde ingen av oss forutsetninger til å forestille oss hvor langt han skulle nå i løpet av 2010. Vi visste ennå ikke at Adam, utgitt på hans eget enmannsforlag Sibling Rivalry Press, skulle bli en bestselger på selvpubliseringstjenesten Lulu, eller utnevnt til årets beste hos Lambda Literary; at han skulle skulle gi ut ytterligere tre bøker med andre forfattere; at Lethe Press skulle takke ja til å utgi hans neste bok, The Hanky Code; eller at han skulle ende opp med å bli min redaktør, under arbeidet med antologien Ganymede Unfinished. Men alt dette skjedde. Og det er, uavhengig av min eventuelle inhabilitet, ytterst fortjent, alt sammen.

Jeg ble kjent med Bryans poesi høsten 2008, mens bryanborland.com stadig var et verksted for prøving og feiling, og han ikke engang hadde satt sammen et prøvemanuskript. Imidlertid ble jeg umiddelbart grepet av den emosjonelle råheten og skarpe men varme humoren som dirret i diktene hans, og som jeg snart lærte å som karakteristisk også for mannen som skrev dem. Jeg hadde gleden av å lese et tidlig utkast av det som til slutt ble My Life as Adam, og vi ble enige om ettersom jeg var så bergtatt av diktene hans, skulle vi gjøre et intervju som jeg kunne publisere på Skrivekollektivet. Av ulike grunner glapp ideen, men da jeg tok kontakt igjen tidligere i år, når Adam var på vei til trykking, fikk vi endelig satt av tid. Det som begynte som en slags gjensidig utveksling av fanmail, utviklet seg raskt til å den vidtrekkende diskusjonen om politikk, litteratur, familie, sorg, musikk og selvbiografisk homodiktning som til slutt ble publisert på Skrivekollektivet.

Bryans historie har råmaterialet til stor poesi – undertrykt homoseksualitet, konservative sørstatsmiljøer, tapet av en elsket det året han fylte tretten – men det må en fintfølende håndverker til for å omsette erfaringene til den modne, emosjonelle kraftpakken som ble My Life as Adam. Tonen er så sår og oppriktig at det til å begynne med føles nesten invaderende å finne fragmenter av seg selv og sine egne livsutfordringer i boken, men den vil sitte igjen i hjertet. Lenge. Derfor er det også grunn til å imøtese oppfølgeren, Less Fortunate Pirates: Lessons from the First Year Without My Father, som utkommer i løpet av 2011.

Den positive responsen han har fått på Adam på sine opplesninger rundt omkring i USA, ser ut til å ha renset en kreativ gründeråre hos Borland. Etter utgivelsen av antologien Fag/Hag: A Compilation of Fabulously Co-dependent Poetry, ble han redaktør for Ganymede Unfinished, et minneskrift over magasinredaktøren John Stahle. Minneskriftet inneholder en rekke fremragende dikt, blant annet av Borland selv, og innsiktsfulle essays om homokultur og – historie. For undertegnede, som bidro med to essays som blekner i dette selskapet, var det først og fremst en glede å få bidra til en publikasjon som kan plassere Sibling Rivalry Press i en posisjon til å ta opp arven etter John Stahles Ganymede.

Og det er nettopp det som nå er Borlands ambisjon. Sibling Rivalry Press har, i tillegg til å publisere debutsamlingen til den talentfulle unge vietnamesisk-amerikaneren Ocean Vuong, planene klare for ikke mindre enn fire diktsamlinger i 2011, og ikke minst, et nytt poesimagasin. Første nummer av Assaracus kommer på nyåret, og lover mer av den frekke, morsomme, rørende og essensielt skeive opplevelsen som har kjennetegnet forlagets tidligere utgivelser. Skrivekollektivet håper å returnere med et oppfølger-intervju med Bryan Borland på nyåret. Inntil da, anse backkatalogen på Sibling Rivalry Press som et julegavetips som ikke syns på de flestes radar. Du vil oppdage at du egentlig elsker å lese poesi.

2 tanker om “Desemberkalenderen: Sibling Rivalry Press

  1. Tilbakeping: Skrivekollektivet » Desemberkalenderen: Det som gjenstår

  2. Tilbakeping: Tweets that mention Desemberkalenderen: Sibling Rivalry Press -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*