Desemberkalenderen: #SRPride

Av | 14. desember 2015

Har du lurt på hvordan det gikk med Bryan Borland og det lille forlaget Sibling Rivalry Press etter at vi sist skrev om det i desemberkalenderen i 2011? Selvfølgelig har du det! Og jeg kan fortelle at det går stadig bedre. I en e-post kan, Borland, grunnleggeren som i utgangspunktet trengte en måte å utgi sin første diktsamling, berette at han, etter hvert som åra går (SRP fyller fem år) har funnet seg like godt til rette i forlegger- og redaktørstolen som med dikterrollen. Det kan trengs: Forlaget, har foruten en imponerende mangfoldig og sjanger- og temaagnostisk backlist av diktsamlinger, antologier, novellesamlinger, essays og fotobøker, vokst til å omfatte hele tre kvartalstidsskrifter; prosaheftet Jonathan; Adrienne, et lyrikktidsskrift som prioriterer lesbiske forfattere; og flaggskipet Assaracus, som hovedsakelig publiserer dikt med homotema. (Fra og med 2016 er Jonathan åpent for bidragsytere av alle kjønn.)

Men nå lønner det seg, også bokstavelig. SRP går endelig i balanse økonomisk, en ikke ubetydelig bedrift, den generelle pessimismen i bokbransjen tatt i betraktning. Dessuten får stadig flere øynene opp for det forlaget gir ut: På seinsommeren var Borland invitert til Library of Congress sammen med ektemannen og medredaktøren, Seth Pennington, for å overvære at hele SRP-katalogen ble innlemmet i nasjonalbibliotekets avdeling for spesialsamlinger. «Å se våre [SRPs, red.] bøker stå i et monter ved siden av Christopher Isherwoods verker og en signert førsteutgave av Peter Pan, det var en stor anerkjennelse, nesten surrealistisk», forteller Borland meg i en e-post.

I et portrettintervju i ukeavisa Arkansas Times forteller Borland at den økte oppmerksomheten omkring kan gjøre det lettere for det vesle forlaget å bli den frihavna for lesere og skrivende som han selv ønsket seg da han vokste opp. Vissheten om at bøkene blir lest, diskutert og kan bidra til å gjøre folk tryggere på seg sjøl, gjør også at han kan trekke på smilebåndet når han møter motstand. Overfor Arkansas Times uttrykker Borland ironisk tilfredshet over at kristenmedia dekket SRPs innlemmelse med moralsk forargelse.

Hvis noen av våre lesere ble inspirert til å lese ei av Borlands egne diktsamlinger (My Life as Adam, 2010, og Less Fortunate Pirates, 2012) etter forrige desemberkalender-omtale, blir de antagelig glade for å høre at Borland er klar en tredje samling neste år. DIG utkommer på Stillhouse Press i september 2016.

Som en lojal leser av alt SRP gir ut*, har jeg til slutt lyst til å anbefale min favorittutgivelse av året: D. Gilsons I Will Say This Exactly Once er en morsom, lærd og rørende essaysamling som knytter hans brede kunnskaper om litteratur, filosofi og popkultur sammen med erfaringer fra et ungt og åpent liv, ydmykt delt. For øvrig kan også Gilsons SRP-debut, BritLit (2013), anbefales på det varmeste.

________________

* For åpenhets og ryddighets skyld: Jeg har vært en digital omgangsvenn av Bryan Borland i en årrekke og har ved enkelte anledninger mottatt gratis bøker. Borland var og redaktør for antologien Ganymede Unfinished. A Tribute to John Stahle (2010), hvor jeg fikk trykket to essays. Det har aldri foreligget noe krav eller noen forventning fra Borland eller SRP om at jeg skal omtale bøker derfra, og jeg har heller ingen økonomiske interesser i forlaget.

_________________________________________

I desemberkalenderen vil vi, hver dag fram til julaften, løfte fram mennesker, organisasjoner, fenomener, nettsteder eller popkulturelle nedslag som har engasjert, provosert, beriket eller underholdt oss i 2015. I dag: Sibling Rivalry Press fyller 5 år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*