Støv på skjermen

Av | 1. desember 2016

Omtrent i den tidsperioden hvor de norske internett-mellomlagenes performative moralske anfektelser mot Halloween legger seg, for så å nesten umiddelbart å gli over i performative moralske anfektelser rettet mot kjøpepresset på Black Friday, pleier noen å klage på årets julekalendre på TV. Mest minneverdig ble det i fjor, da NRK kunngjorde at de ny-klassiske julekalendrene Jul i Blåfjell og Jul på Månetoppen ikke lenger ville sendes på TV, for heller å gjøre plass til noe så frekt som nyskrevet TV-drama rettet mot barn og familier. Den kjente TV-pedagogen Eli Rygg forklarte VGs lesere at «[b]arn spiser det vi gir dem. De krever ikke noe, det er vi som tror det.» Få, men betydelig eldre barn trosset Eli Ryggs postulat, og tok til Oslos gater for å kreve flere repriser, en nostalgisk reaksjon på gullalderen mellom 1999-2010, da Blåfjell/Månetoppen ble vist åtte ganger på 12 år. «Hva vil vi ha? – Jul i Blåfjell! – Når vil vi ha det? – Nå!», ropte demonstrantene, uten tanke for at 1. desember ennå var noen dager unna.

Årets NRK-kalender, Snøfall, har fått betydelig mindre oppmerksomhet i mediene, blant annet fordi ingen har sett den åtte ganger på 12 år. Norsk Fosterhjemforening har riktignok sett de fem første episodene av serien, som handler om en ung jente som i seks år har bodd i fosterhjem hos en kvinne som ikke vil være forelder. Fosterhjemforeningen klager på fremstillingen av moren og barnevernet, og frykter «stigmatisering» av fosterbarn. En fostermor forteller avisen at hun gruer seg til å vise serien til sin tre år gamle sønn.

Etter disse oppslagene i midten av november har ingen hørt noe særlig mer, og Vårt Lands anmeldelse forut for kveldens premiere understreker at det neppe er mye å bekymre seg for. Godt er det, for skulle man skrelt vekk all barnerettet underholdning som har med foreldreløse unger og fosterbarn å gjøre, hadde mye gull måttet gå på dynga: Oliver Twist, Desemberkalender-favoritten The Fosters, Lillefot og vennene hans, stort sett hele Disney-universet, Annie, Hugo Cabret, den australske såpeserien Home and Away

Det viktigste med Snøfall er likevel at den er en nyskrevet originalhistorie, en luksus som blir norsk barneunderholdning til del alt for sjelden. Ikke dermed sagt kidsa blir sulteforet på film og tv: Det produseres underholdning til de yngste i rasende fart her til lands*, men det er nye vrier på ofte utgamle historier: For tida går Snekker Andersen og julenissen på kino, første juledag kommer en ny utgave av Dyrene i Hakkebakkeskogen; i produksjonskøen står enda mer Karsten og Petra, Flåklypa, Knerten og en splitter ny versjon av Askeladden.

Derfor er det grunn til å ønske NRK lykke til med den nye serien, som er skrevet av Klaus Hagerup og døtrene Hanne og Hilde. Og bare rolig: Til neste år viser NRK Jul i svingen. For fjerde gang.

 

*Det vil si, selve innspillingen foregår gjerne i Ungarn, men uansett.

 

_________

AKTUELL TV-SERIE:

Snøfall vises på NRK1 og NRK Super fra 1. desember.

 

2 tanker om “Støv på skjermen

  1. versicherung a4 neu

    Pourquoi toujours privilégier iPhone ? Les utilisateurs d’Android n’ont pas droit à SnapCar ? Ça ne me donne pas envie de faire l’effort pour tester ce service.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*