DNA-landsmøtet: Stålmannen og teflonmannen

Av | 7. april 2011

Åpningen av Arbeiderpartiets landsmøte er bare noen timer unna, men hadde det vært opp til rikspressen, kunne Ap likegodt bare møttes, klappet og gått hjem igjen. Under overskriften «HAR STÅLKONTROLL» skriver Aftenposten at «Regjerings-Ap og partikontoret den siste tiden har jobbet iherdig med å lansere evalueringer, love penger og offentliggjøre inititiativer» som skal rydde eventuell uenighet av veien. Den gamle tanta i…i…Akersga… hvor bor Aftenposten nå? – glem det – Aftenposten har i hvertfall rett – et stykke henad veien. Derfor kommer Jonas Gahr Støre, den perfekte teflonmannen som Arne Strand nå mener blir Aps neste leder, inn i sentralstyret, selv om det øker andelen menn over 50 – og dessuten er basert på en tellefeil fra Martin Kolberg, av alle. Derfor blir den vriene saken om postdirektivet sannsynligvis dyttet over til et langt mer forutsigbart sentralstyre, og derfor kan Jens Stoltenberg, uten å ta munnen for full, i realiteten parkere kritikere av skatteløftet herfra og til evigheten.

Likevel tar pressen feil når man forsøker å male et bilde av at alt er klappet og klart allerede. Kampen mot pelsdyroppdrett, som Skrivekollektiv-kollega og landsmøtedelegat Tore Eikeland så minneverdig gjorde til sin på forrige landsmøte, er oppe igjen, og kan tvinges igjennom. Det brygger til debatt om fordelingen mellom idrett og kultur i tippepotten. Og 2009s historiske overkjøring av justisfraksjonen og partiledelsen om kriminalisering av horekunder viser at ikke alt er spikret i stein alt før delegatene har fått stemmekortene. La gå da, at Jens Stoltenberg, få timer før landsmøtet åpner, må svarer for så prosaiske ting som endringer i partiets offisielle navn fra «Det norske Arbeiderparti» til kun «Arbeiderpartiet». Det er en bagatell som kan brukes av onde tunger til å fargelegge det lerretet hvor det står «småtingsavdeling» for dem som vil dét – men vi håper navnet består.

Verken pressen eller Stoltenberg har i oppkjøringen lagt særlig vekt på at Ap nå skal rustes til kommunevalg, ikke stortingsvalg. Det kommer Jens til å gjøre opp med i sin åpningstale. Hvis du dessuten vil gjøre noe mer ut av talen, kan du spille mental klisjébingo med deg selv og familien hver gang statsministeren nevner at denne regjeringen har skapt flere arbeidsplasser i privat enn i offentli sektor. Bare vent. Han har dessuten helt rett – og den ufattelige lave arbeidsløsheten er et kort det er lov å spille ut. Det er tross alt ingen andre som kan gjøre det med samme legitimitet. I hele verden.

Så du hva som skjedde? Jeg kjøpte et Stoltenberg-argument! Betyr det at pressen har rett, og at selv Skrivekollektivets stolte, men kjærlige kritikere av Arbeiderpartiet ligger under for statsministerens mind games? Døm selv – Skrivekollektivet følger Arbeiderpartiets landsmøte herfra og helt til søndag. Det kan du også gjøre på partiets nettsider.

I denne saken ble det ikke plass til å kommentere at Liv Signe Navarsetes såkalte «utskjelling» av en velger i går bør gi henne en positiv boost, fordi det viser at selv politikere er menneseker (tenk Hillary Clinton i New Hampshire), men nå er det visst nevnt likevel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*