EM 2012: Totalforfallet

Av | 14. juni 2012

Nederland virker å være i konflikt med sitt eget selvbilde. Som vanlig.

 

Mesterskapets mest imøttesette gruppespillkamp, den mellom Tyskland og Nederland, ga flere svar enn jeg tror Holland-sjef Bert van Marwijk ønsket seg. For her var de igjen, de to mest ombuzzede kandidatene fra 2010, og når nitti minutter var gjort unnagjort, kunne alle se at de nesten fotografisk kopierte lagoppstillingene fra to år tilbake ikke kunne skjule at de to nasjonene er på hver sin kurs. Der Jogi Löws Tyskland har holdt på den voldsomme selvsikkerheten og evnen til å gå rett på mål, har van Marwijk tilsynelatende fjernet noe av den hatede kynismen fra sist, uten å rydde opp i Nederlands selvbilde. Dagens nederlandske landslag ser ut til hate hverandre, slik de forsåvidt alltid gjør. Verre er det at de ser ut til å hate seg selv også.

I 2010 skrev vi her om at Wesley Sneijder og Robin van Persie nektet å spille ballen til hverandre. 2012-versjonen handler om «patetiske egoer» som «må slutte å leve på sin egne små øyer», som Sneijder selv fant det presserende å gå ut med før kampen. Etter kampen ga van Marwijk sitt besyv med og skjelte ut på manglende samhandling mellom leddene og «lack of shape». kodeord for at alt er galt.

Det var godt synlig i går kveld: Bortsett fra van Persies fine reduseringsmål, var det lite som stemte. Arjen Robben, som uten unntak er det verste med Nederland når de ikke fungerer, maktet enda en gang ikke å gjøre noen positiv forskjell. Selv om angrepsspillet fikk noe mer sting da Afelay og utgamle van Bommel ble erstattet av Huntelaar og van der Vaart ved pause, var Tysklands seier aldri truet. Sneijder forsøkte, men gikk sur. I forsvar var den middelmådige fireren aldri i stand til å hamle opp med Tysklands selsikre offensiv, der Özil og Schweinsteiger spilte som om mesterskapet er avgjort allerede.

 

Det gjorde resten av Tyskland også. Foran mål viste Mario Gomez endelig hvorfor han skårer mål på bestilling i Bundesliga, og kantene Müller og Podolski var langt mer innvolverte enn i åpneren lørdag. Det burde vært flere mål – Badstuber satte ballen rett på Nederlands målvakt fra en meters hold etter en corner, og Õzil skjøt i stolpen allerede i åpningsminuttene.

 

Tyskland ser ut som om de vet at de ikke kan stoppes. Nederland ser ut som om de vil at noen skal gjøre det snart. Totalfotballens oldebarn må tilbake til tegnebrettet. Gjerne før kampen mot Portugal, men det ser ut som at de får nok av tid til den slags etter sisterunden søndag også.

 

EM-bonus til plagede hollendere: Charlies leksjon i sjelefred, courtesy of… Internett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*