Fem fine for øret i uke 25

Av | 18. juni 2009

…The Pains of Being Pure at Heart – Everything With You
Så langt i år er det The Pains of Being Pure at Heart som topper undertegnedes liste over årets plater, og det skal mye til for at noen vipper de av den tronen foreløpig. Deres selvtitulerte album er rett og slett stappet full med raffe låter, pakket inn i et deilig lydbilde, som bringer tanker tilbake til 80-tallet og artister som for eksempel Jesus And Mary Chain. Støy og Shoegazing er med andre ord stikkord for lydbildet til TPOBPAH. Låten ”Everything With You” er en av mange låter som bør lyttes godt til i tiden fremover. Dessverre ser det ikke ut til at noen av årets norske festivaler har fått summet seg til å booke inn bandet til årets festivaler.

…Holy Fuck – Jungles
Når den hardtslående elektronikakvartetten Holy Fuck kommer ut med nytt materiale er det som regel alltid spennende. Den forrige platen til gruppen, som enkelt og greit hadde fått navnet LP, var et av de beste album i 2007 etter undertegnedes mening. Gruppen leverte i tillegg en fantastisk konsert på Øyafestivalen det påfølgende året, og viste at de innehar kvaliteter også som liveband. I utgangspunktet hadde de to frontmennene (og med frontmenn mener jeg egentlig bare dem som står bak tangentene, ganske enkelt fordi de står fremst på scenen under livespilling) Brian Borcherdt og Graham Walsh prosjekter som singer-songwriter artister, noe som er vanskelig å kjenne igjen ut fra lydbildet til Holy Fuck. På en annen side har Holy Fuck som ”visjon” å lage elektronisk musikk, uten programmering og bruk av looping. Live gir dette et uttrykk i hyppig ledningskobling under spilling av låtene. Låten ”Jungles”, som ble annonsert på bandets hjemmesider, fortsetter i samme sporet som låtene på deres forrige album, og det er i aller høyeste grad dansbart, og anbefales for trivelige lørdagskvelder.

…The BPA – Seattle (feat. Emma the Great)
Neida, karrieren til Fatboy Slim, eller Norman Cook som han egentlig heter (og han foretrekker kanskje dette navnet nå for tiden) var slettes ingen “død” artist. Mr. Cook er tilbake med nytt prosjekt som kalles BPA – Brighton Port Authority. Det er nok ingen tilfeldighet at det er Brighton som er utgangspunktet i dette prosjektet. Brighton var jo nettopp hovedsentra for Big Beat sjangeren, hvor Fatboy Slim var den fremste artisten, og nesten samtlige album som kom ut under denne sjangeren kom fra det Brightonbaserte plateselskapet SKINT Records (som faktisk på et tidspunkt var hovedsponsor til den litt sørgelige fotballklubben Brighton and Hove Albions). Norman Cook fortsetter på mange måter samme sted som sist, med lystige toner og enkle rytmer som var kjennetegnet ved Big Beat sjangeren. Med seg på albumet, ”I Think We’re Gonna Need A Bigger Boat”, som kom ut tidligere i år, har Cook fått med seg etablerte artister som Iggy Pop, David Byrne, Dizzee Rascal og Martha Wainwright. Flinke artister alle sammen. Likevel skiller låten til Emma the Great seg ut som en av albumets beste låter. Emma the Great har for øvrig også kommet med album i år, Close Harbour. Likevel fokuserer vi på hennes bidrag på The BPA i første omgang. Låten fortjener etter min mening all den oppmerksomhet den kan få, som en enkel og søt poplåt.

…Santogold – Shove it
Det nærmer seg festivalsommer i Norge, og det betyr at det et lass av nesten ubetydelig steder rundt om kring i Norge har lagt seg i selene for å booke artister til deres plass, for å sette hjemstedet på kartet, og som nesten helt garantert kommer til å ende med at én eller flere av de samme festivalene har sett dagens lys for siste gang etter at sommeren er over. Likevel, det står ikke på ambisjonene rundt om kring i det ganske land når publikum skal trekkes. Oslo Live tjente i fjor på at Quartfestivalen måtte legge inn årene allerede før festivalen i det hele tatt hadde gått av stabelen, og de fortsetter sitt prosjekt i år, med mer eller mindre spennende booking. Én av artistene som fortjener oppmerksomhet under årets festivalsesong i Norge er nettopp hentet inn av folkene bak Oslo Live, den kvinnelige hip-hop artisten Santogold (hun heter egentlig Santigold, på grunn av trussel om søksmål, men for enkelthets skyld omtaler jeg henne her som Santogold siden albumet hennes er utgitt under dette navnet). Santogold kan på mange måter minne om artisten M.I.A .i stil, selv om Santogold egentlig har tilbakevist dette selv, og parert sammenlikningsuttalelsene med at selv om de begge er kvinner og har jobbet med de samme menneskene, er det ikke noe direkte innflytelse dem imellom. Uansett, Santogold imponererte stort med sitt selvtitulerte førstealbum, og låten ”Shove It” er en fantastisk låt som man simpelthen ikke kan få nok av.

…The Dead Weather – Hang You From The Heavens
Jack White er ute og leker igjen med nye venner. Denne gangen har han fått to nye venner, som til sammen utgjør firerbanden i The Dead Weather. Jack Lawrence er med fra The Raconteurs, mens Dean Ferita (som blant annet har turnert sammen med The Raconteurs) og den fabelaktige vokalisten fra The Kills, Alison Mossheart, danner altså sammen med Jack White denne gruppen. Gruppen har enda ikke kommet med album, men det er ventet i løpet av 2009, og har fått det spesielle navnet ”Horehound”. Foreløpig kan vi altså kose oss med singelen ”Hang You From The Heavens”. Lydbildet er helt klart sammenliknbart med både White Stripes og The Raconteurs (kanskje ikke annet å vente), men det gjør seg fantastisk godt, og det er en stil som både kler Jack White og bandet veldig godt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*