Fem fine for øret i uke 42

Av | 12. oktober 2009

Belle & Sebastian – You’re Just a Baby. Denne ukens fem fine for øret tar utgangspunkt i bandet Belle & Sebastian og artister eller grupper som på en eller annen måte har noe å gjøre med denne trivelige gruppen fra Glasgow i Skottland. Det begynner å bli mange mange år siden Belle & Sebastian først så dagens lys, og flere gode plater er gitt ut, og en rekke singler har blitt spilt på radiostasjoner verden over siden den gang. I 1996 startet det hele da Stuart Murdock og Stuart David fant ut at de skulle spille musikk sammen. Vi kan sånn i ettertid trygt si at det er langt fra den dummeste ideen som har blitt gjennomført i verdenshistorien. Resultatet ble, som vi jo godt kjenner til, upåklagelig. Sammenkomsten mellom David og Murdock det resulterte etter hvert til debutplaten Tigermilk. Med seg i gruppen på denne tiden hadde de to navnebrødrene blant annet Stevie Jackson og Isobel Campbell, to fantastisk flinke artister som sannsynligvis var med å påvirke lydbildet til Belle & Sebastian på en genuin måte. Én av låtene som fremføres på den artige debuten fra det samme år som Paul ”Gazza” Gascoigne scoret i EM i England, mot nettopp Skottland, et mål som i 2000 ble kåret til det beste målet noensinne på Wembley, er altså ”You’re Just a Baby”. Låten er umiskjennelig Belle & Sebastian, og representerer derfor det flott ved gruppen; naive og enkle låter med herlige melodier.

Looper – Up A Tree Again. Etter at Stuart David var med å starte Belle & Sebastian gikk det meste altså veien for gruppen. De leverte flotte plater, men av en eller annen grunn som ikke jeg kjenner til, så valgte Stuart David å takke for seg, og starte med et eget prosjekt. Dette prosjektet var gruppen Looper. Looper minner mistenkelig om Belle & Sebastian, ikke så rart kanskje, det er jo nettopp dette Stuart David kan, og derfor noe han vil gjøre. Det som imidlertid skiller gruppene er at Looper i større grad benytter seg av synth, noe som skaper et ytterligere elektronicabilde i låtene. Likevel er det mye som går igjen; tekstene er for eksempel fremdeles ganske naive, kanskje i enda større grad faktisk, og det er enkle melodier som akkompagnement. Uansett kom Looper ut med platen Up a Tree i 1999. Platen, som vi i år altså kan feire 10-årsjubileum for, fikk ikke veldig mye oppmerksomhet, til tross for at det er en god plate i og for seg, dersom man har sans for den klassiske indie-pop’en. Platen innholder mange godbiter, hvorav én av dem er låten Up A Tree Again.

Isobel Campbell & Mark Lanagan – Deus Ibi Est. Som nevnt figurerte Isobel Campbell også i Belle & Sebastian da gruppen startet. Men i likhet Stuart David valgte hun altså ikke å fortsette i gruppen, men heller satse på en egen karriere. Isobel Campbell har derfor i ettertid både gitt ut plater på egen hånd eller med Mark Lanagan, men har også gitt ut plater sammen med bandet The Gentle Waves. I sin tid da hun var medlem i Belle & Sebastian brukte hun aktivt sin cello som bidrag på låtene. Hvorvidt hun spiller mye på celloen nå for tiden skal være usagt, men hun er sikkert skikkelig flink. Rundt året 2004 fant Isobel Campbell imidlertid ut at hun skulle begynne å lage musikk sammen med Mark Lanagan. Lanagan på sin side var tidligere med i det relativt kjente bandet Queens of the Stone Age, og var aktuell i fjor da han kom ut med albumet Saturnalia sammen med Greg Dulli som gruppen The Gutter Twins, et album som egentlig anbefales i stor grad. Campbell og Lanagan kom i alle fall ut med albumet Ballad of the Broken Seas i 2006, og det fikk veldig god omtale av pressen. Den gode omtalen er vel fortjent, la det bare være sagt. Musikken som fremføres er så til de grader stemningsfull og herlig, og inneholder en rekke flotte enkeltstående låter som hver for seg fortjener masse oppmerksomhet. Åpningssporet på platen, Deus Ibi Est, er med på å sette stemningen fra første stund, og etter hvert bare vokser det. Dette anbefales altså.

The Vaselines – Son of a Gun. Et av de nåværende bandmedleme i Belle & Sebastian er Stevie Jackson. Imidlertid har ikke Jackson vært med i gruppen siden starten, men ble tatt inn som fullverdig medlem ett eller annet sted rundt slutten av 90-tallet. Hans rolle i bandet har vokst siden han kom inn, noe som har resultert i en tillatelse fra Murdock for faktisk å skrive låter. Jackson er for eksempel mannen bak singelen Jonathan David. Stevie Campbell hadde også en karriere før Belle & Sebstian. Denne karrieren innbefattet bandet The Vaselines, et ganske latterlig bandnavn egentlig, men det får passere i stillhet for denne gang. Bandnavnet minner jo mistenkelig om et annet band som også hadde sin storhetstid på 80-tallet, Vazelina Bilopphøggers, selv om sammenligningen stopper der. I The Vaselines spilte Campbell sammen med blant annet Eugene Kelly og Frances McKee, to veldig flinke musikere, og dette resulterte i en debut ved EP’en Son of a Gun, som altså inneholder låten Son of a Gun. Selv om The Vaselines ikke var særlig kjent utenfor Skottlands grenser, hadde bandet en ganske stor fan i Seattle, nemlig Kurt Cobain. På grunn av denne beundringen fra en av tidenes mest legendariske musikere førte det til at låten Son of a Gun ble med på Nirvana-albumet Incesticide. En annen låt av The Vaselines som også er covret av Nirvana er Jesus Wants Me For a Sunbeam, en låt som Nirvana spilte på MTV unplugged-platen. Det er jo en fjær i hatten for Stevie Campbell.

Animal Collective – Winter Wonder Land. Dette bandet har tidligere blitt presentert i denne spalten, men jeg gjør det gladelig en gang til. Det er jo tross alt et av verdens beste band for tiden. Spørsmålet er da hvordan Animal Collective har noe å gjøre med Belle & Sebastian? Vel, på det fjerde studioalbumet til Belle & Sebastian, Fold Your Hands Child, You Walk Like a Peasant, er det et bilde av to jenter på albumomslaget. Jentene er to islandske tvillinger, hvor den ene av dem heter Kristin Anna Valtysdottir. Begge disse jentene var tidligere med i det islandske bandet múm. På et eller annet tidspunkt bestemte i hvert fall Kristin Anna Valtysdottir for å gifte seg, og da hun skulle velge sin mann, så valgte hun like så godt David Porter som ektemann. David Porter på sin side er kanskje bedre kjent under sitt artistnavn, Avey Tare, og spiller og synger i bandet Animal Collective. Forrige gang Animal Collective ble presentert i denne spalten ble en låt fra den siste platen plukket ut. Denne låten, Winter Wonder Land, er hentet fra det forrige albumet Strawberry Jam. Også dette er jo selvsagt et fantastisk album som langt på vei anbefales veldig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*