Finanskrisen: The Day The Dollar Die.

Av | 26. mars 2009

Det var spådd at fredag 20.mars skulle bli historisk. I negativ forstand, for amerikanerne og dollaren (US).

“…So bye-bye, dollar assets good-bye. Sold my Chevy at the levee, Cause my pension ran dry…”

Den amerikanske dollaren har hatt sine verste uker på 24 år. Den falt i verdi med 5,1 prosent – i forhold til verdens ledende valutaer. Hvis dollaren etter fredagens handel på børsen hadde falt ytterligere 5,2 prosent så ville det vært den største nedgang siden 1973. (Det skjedde ikke i denne omgang).

USAs sentralbank, Federal Reserve, vil printe ut mer dollars for å kjøpe statsobligasjoner for nærmere 300 milliarder US dollar. Frykten er stor blant investorene, fordi man tror dette vil medføre at dollaren vil miste enda mer av sin verdi.

– Lytt til: Liza Minelli: Money (makes the world go around.)

Fra useriøst hold får man høre at Zimbabwes president, Robert Mugabe, har tilbudt sine tjenester til Federal Reserve. I form av en grundig brukerveiledning for å få mest mulig ut av seddelpressen – mens man skaper minst mulig.

– For øvrig samme Mugabe som til TV2 uttalte nylig at vestlige ledere kan gå å henge seg om de fortsetter å kritisere Zimbabwe.

Finansfolk i USA som har fått foten i ræven og står uten jobb, har sett sitt snitt til å ta syndebukkene: Bush (!), dollaren (!!) og asiatene (!!?) – en gang for alle. (Kina har for øvrig lånt 1.400 millioner US dollar til USA).

Lett å skylde på dollaren, når det var blåskjortene selv som var ansvarlige for nedturen. I oppgangstider nynnet de på Blame it on The Boogie mens de fortsatte å loppe folk for hver eneste penny. Nå er melodien en annen.

– Peter Tosh, tidligere reggae-musiker som i sin spede start på musikkarrieren trakterte instrumentene sammen med Bob Marley, hadde sin egen versjon.

Som en spåmann av rastafaribevegelsen, fremførte han live fra Montreux Jazz Festival i 1979 låten The Day The Dollar Die. Den gang da, seks år etter sist dollaren hadde sin absolutte bunnotering i 1973.

Refrenget er spennende og kanskje treffende: “ The day the dollar die, Things are gonna be better, The day the dollar die, No more corruption, The day the dollar die, People will respect eachother, The day the dollar die…”

Med tanke på at Zimbabwes dollar har stupt til det absolutte bunnivå, så var kanskje ikke rastafari-Tosh sine spådommer om mindre korrupsjon helt blink. Dog hans tanker nok gikk til US dollar – og ikke billige etterligninger

Kronen er verdens beste valuta sier sier valuta-analytiker David Bloom i HSBC til Financial Times.

Det er kanskje derfor Norges Miljø- og Utviklingsminister Erik Solheim, som en av få av verdens topp-politikere, i disse dager er i Zimbabwe – blant annet i samtaler med Robert Mugabe. Egentlig en særdeles oppsiktsvekkende hendelse, siden Vesten så tydelig har fordømt Mugabes ledelse av landet – som er nærmere helvete enn himmelen.

– Men det er liten tvil om at Norge, som et rikt kapitalistisk velferdssamfunn, har en viktig eksportartikkel for tiden: kunnskapen om stødig økonomisk styre, og en samfunnsutvikling som spesielt i etterkrigstiden opplevde en rask velstandsøkning.

Dette er ettertraktet kunnskap. Som har sørget for at Island tidvis kan virke til å være under norsk (marionette-aktig) administrasjon. Ledet an av en ny-utnevnt sentralbanksjef. Som også er fra Norge. Og i deler av det politiske miljøet på Island snakker man om å slutte seg til den norske kronen som ny valuta.

Det er tvilsomt om dette blir løsningen til Zimbabwe. Men det er utvilsomt at landet har behov for hjelp til å finne veien ut av krisen. Erik Solheims besøk med obligatoriske samtaler med Robert Mugabe er et tydelig signal om at Norge har planer om å ta en sentral posisjon for å bistå Zimbabwe.

– Finanskrisen i verden er uansett ikke avblåst. Vi har bare sett starten på den. Med eller uten president Obamas siste krisepakke i USA.

USAs tiltak mot problemene i økonomien er en vei til helvete, sier Tsjekkias statsminister Mirek Topolanek. Som for tiden også er EU-president.

– I neste uke møtes G20-landene i London. Øverst på sakslisten står de globale utfordringene som finanskrisen byr på.

Det ryktes ikke om at Norge er innkalt til møtet. Landet langt her nord, ledet an av den rødgrønne regjeringen, står stødig på sidelinjen og observerer at EU, Russland, USA og Kina braker sammen for å klekke ut en plan.

________________________________________________________________________

– Les mer: Erik R.Selmer (Dagsavisen): ” Kina vil ha en ny global valuta i stedet for den amerikanske dollaren. Det internasjonale valutafondet (IMF) og ikke USA bør styre verdensøkonomien, sier Kinas sentralbanksjef, Zhou Xiaochuan. Det vil skape en aldri så liten revolusjon. Det vil svekke USA og styrke Kina (…)”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*