FrP ut av byrådet i Bergen

Av | 28. april 2009

Det er fire årsaker til at FrP trekker seg ut av byrådet i Bergen: Per Sandberg, Roald på 72 år, den lokale bystyregruppen og Siv Jensen.

«…Man hverken skal eller bør undervurdere FrP. Dette kan være et reinspikka taktisk trav. Man ofrer to byråder i Bergen for å markere tydelig FrPs kamp mot bompenger….»

Hadde det vært opp til de to byrådene Liv Røssland og Øistein Christoffersen så ville partiet forsøkt med en snodig realpolitisk tilnærming:

– På en finurlig måte satt i gang operasjon ”sluke kameler” – uten smattelyder – med den absolutte tystnad i et par måneder, for ikke å vekke oppmerksomhet. Alt for å få fortsette i byråd.

Men, her er det snakk om bompenger. Bergensprogrammet og bybanen.

i) Partiets nestleder, stortingspolitiker og mektig skikkelse i FrP, Per Sandberg, sørget for å trumfe igjennom et forslag på FrPs landsmøte i mai 2008 – også kalt bompengeresolusjonen.

Det er denne resolusjonen som er en av årsaken til at byrådene Røssland og Christoffersen nå trekker seg. Fordi faren for eksklusjon er stor, om man som FrP-politiker støtter forslag og saker som i samme slengen er en ”ja” til bompenger.

ii) Dette fikk blant annet Roald Korssjøen på 72 år erfare. Kommunestyrerepresentanten i Namsos, stemte for et bompengeprosjekt i Nord-Trøndelag. I februar i år ble mannen lempet ut av partiet.

iii) Det er likevel ikke bare eksklusjonsspøkelset som gjør at Røssland og Christoffersen trekker seg fra byrådet i Bergen. Det er nemlig liten tvil om at FrP, i byråd, har leflet for tett og for mye med bybanen. Dette har ikke blitt tatt godt i mot i bystyregruppen. Partiet gikk tross alt til valg på to fanesaker:

– stoppe byggingen av bybanen.

– nei til bompenger.

For dem av FrPs bystyrepolitikere som virkelig, virkelig(!), trodde det gikk an å stoppe bybanen – så har skuffelsen vært stor når man har måttet konstatere at bybanen brøyter seg frem. Og at partiet nesten tippet i retning av støtte til mer bompenger for å finansiere Bergensprogrammet.

I byråd har FrP lojalt støttet opp om videre prosjektering av bybanen. Mens i bystyret har fotfolket i bystyregruppen slaktet den – ikke minst eventuelle bompengesøknader.

FrPs gruppeleder Tor Woldseth har slitt med å holde bystyregruppen samlet. Og det har vært helt avgjørende i denne saken at fotfolket i bystyret har satt foten ned for mer tull fra FrP – i byråd.

iv) Samtidig skal man aldri undervurdere den gleden partileder Siv Jensen har av å bruke Bergen som et utstillingsvindu for FrPs politikk – med konsekvens og handling.

Liv Røssland er en rutinert politiker som kjenner Siv Jensen særdeles godt. Dog, Røssland har holdt en lav nasjonal profil, så har hun vært mangeårig representant i FrPs sentralstyre. Flere perioder sammen med Carl I. Hagen som partileder, og nå altså Siv Jensen.

Man hverken skal eller bør undervurdere FrP. Dette kan være et reinspikka taktisk trav. Man ofrer to byråder i Bergen for å markere tydelig FrPs kamp mot bompenger.

– For det er en kjensgjerning at Os-ordfører Terje Søviknes gikk inn for bompengefinansierte vei-prosjekter uten å bli ekskludert, og at 40-milliardersprosjektet Oslopakken 3 inntil videre har FrPs støtte.

Dog, ordfører Søviknes fikk seg en kraftig salve fra Per Sandberg: ”Det kan ikke være vanskeligere for Terje Søviknes å forholde seg til prinsipper og vårt politiske program enn for de andre lokalpolitikerne som møter disse utfordringene hver dag.”

Tydeligere kan det vel ikke sies.

Lokalpolitikerne Liv Røssland og Øistein Christoffersen tok konsekvensene av disse utfordringene, og valgte altså i dag å trekke seg fra sine poster i byrådet i Bergen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*