Gryterett. Og galt.

Av | 11. desember 2009

Vi skal vel ikke…?

Visst faen skal vi det. Igjen.

Bølger er et forsiktig bilde på den reaksjonen regjeringen skapte i Kristen-Norge i dag, da Barne- og Likestillingsdepartementet fratok Frelsesarmeens Barn og Unge statsstøtten de får til arbeid blant unge. Årsaken er, i følge BLD, at de nye tildelingskriteriene tilsier at FU ikke har rett på støtte fordi organisasjonen nekter homofile å velges som leder eller nestleder, fordi personene som innehar disse stillingene må være soldat i armeen, og det kan man altså ikke være hvis man elsker en av samme kjønn som en selv. Knapt så langt utenfor boksen, men det får man ikke vite hvis man tar et sveip over den kristne presse i dag.

Hør bare: Lengst går KrFUs leder Kjell Ingolf Ropstad, en dyktig blogger og dertil helt ordinær politiker, som sammenligner regjeringens handlinger med Sovjet i Stalins dager. Norge opptrer på samme måte som totalitære stater, skriver KrFeren, mens Helge Simonnes i Vårt Land kaller det et ”overgrep”. Rolf Kjøde hos NORME bruker begrepet ”historieløst”, KrFs May (…) Grimstad roper opp om sensur. Det er tøv, selvsagt. Jeg forstår frustrasjonen hos kristenfolket, men jeg aksepterer den ikke. Godt nok har Norge en statsreligion som sikrer at religiøse trossamfunn står fritt til å diskriminere av hjertens lyst med religiøse lovtekster i hånd, slik kirken (og andre, for den del) så kløktig har gjort i ansettelsesprosesser i uminnelige tider, men regler er noe annet. De er ikke statiske, og må kunne endres dersom de får følger som undergraver meningen med loven. Det gjorde tildelingsreglementet helt til i dag. Nå er tildelingsreglementet i pen orden lik de holdninger vi ellers ønsker at vårt samfunn skal håndheve i post-rasisme og kvinneundertrykkingens tidsalder.

Men det er jo ikke akkurat overraskende at vi igjen bare diskutere menn som har sex med menn i desemberkulda, er det vel? Vi gjør det jo hvert eneste år, også her takket være Frelsesarmeen. Alle som har lest kulturavisen Dagbladet (pause for latterkule) de siste mange årene, vet at Frelsesarmeen hvert år reiser rundt i Oslo med en stor sort gryte og en kjekk bunke norske musikkstjerner på slep. Målet er å samle inn penger til armeens arbeid blant de fattigste. Så spiller de sine ting, Dagbladet intervjuer dem, og pengene strømmer inn. Helt til, hvert år, noen av de innleide musikerne kommer på at de kjenner noen homser, og at de har lest et sted og/eller var på hagefest med en fyr som året før nektet å stille opp fordi Frelsesarmeen ikke synes homofili er greit. Resultat: Navngjeten artist sier at homofili er uproblematisk/en privatsak/ikke noe å hisse seg opp over, og går over til å skjelle ut/akseptere spillejobben, men si stygge ting om Frelsesarmeen/bøye hodet i skam/si opp engasjementet det humanitære formålet de tidligere har skrytt av til kulturavisen Dagbladet (host). Og sånn går det, helt til neste hagefest og neste spillejobb og neste gang Anne B. Ragde åpner munnen.

Jeg må innrømme at jeg trodde vi skulle få årets homo-arme-diskusjon allerede for noen uker siden. Da skrev skuespilleren Rolf Kristian Larsen, kjent som Jarle Klepp fra den uvanlig vellykkede filmatiseringen av Tore Renbergs Mannen som elsket Yngve, en hastig, bitter utblåsning mot mørkemenn og hyklere i førnevnte kulturavis. Velskrevet og fornuftig argumentert, så menn, og et stykke uti sin kronikk la Larsen til og med inn litt tidsriktig snadder for høytiden; under innspillingen av Yngve fikk crewet ikke låne klær fra Fretex, angivelig grunnet homo-konnotasjonene fra filmens tittel. Fretex-vinkelen ble snarest kulturav…, vel, Dagbladets hovedpoeng, og jeg så frem til ploging på oppgåtte stier atter en desember. Det døde kjapt, heldigvis, om enn overraskende – ja, det var til og med nesten skuffende dårlig håndverk av storavisen. Men heldigvis, da, kom ministeren Anne Aasheim til unnsetning denne torsdagen.

Så altså: Vi er tilbake til gjørmebryting og posering. Det er bare ministeriets tildelingskomite som har noe faktisk nytt å bringe til torgs i denne omgang, og hjertelige førjulsnikk skal serveres i den retning.

Så snart jeg har funnet ut hva Anne B. Ragde mener om homser i år, da.

Oppdatert 12. desember, kl 14:34: Denne artikkelen kalte opprinnelig Frelsesarmeens ungdomsdivisjon for «Frelsesarmeens Ungdom». Dette er nå rettet til det riktige navnet, det noe uelegante Frelsesarmeens Barn og Unge. -SOL

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*