King of Pop: This is it Michael

Michael Jackson entrer scenen for siste gang. I en serie på ti konserter i London skal han sørge for en endelig, og verdig avslutning på en lang karriere.

Jackson er en omstridt person. Et privatliv som både er myteomspunnet, hyppig omtalt og ikke rent lite kritisert. Men som artisten Michael Jackson, som startet karrieren i en alder av 7 år, så er han den ubestridte King of Pop.

Karrieren startet sammen med fire av søsknene i Jackson Five. Lille Michael var regnet som et ekstremt talent. Sangstemme, sjarm, dansesteg og rytme. Gutten hadde alt. Drivkraften bak Jackson Five var hovedsakelig faren i familien, som tok i bruk alle metoder for at barna skulle opp og frem i musikkindustrien.

Det endte i en platekontrakt med det legendariske plateselskapet Motown Records for Jackson Five, og lytt gjerne til nydelige I’ll Be There fra 1970.

I en alder av 13 år gikk Michael Jackson solo (1972). Got to Be There het albumet. Der trakterte den unge gutten kjente låter fra andre artister knyttet til Motown Records. Blant annet Aint No Sunshine (Bill Withers), Love Is Here and Now You’re Gone (The Supremes) og You’ve Got a Friend (Carole King).

Samme året, 1972, fulgte Jackson opp med albumet Ben, med tittelsporet Ben som ble en millionselgende singel og Michaels Jacksons første hit, som nummer #1 i USA.

Dette var starten på en karriere med til sammen 10 album, som har solgt over 750 millioner eksemplarer. Hvor Thriller fra 1982 er det mestselgende i historien med 109 eksemplarer til nå – and still counting.

Se videon til tittelsporet Thriller. (låten er 185 bpm og videoen er over 14 minutter lang!)

For å kunne forklare hvor stor Michael Jackson er, så er det faktisk kun The Beatles, Elvis Presley og Bing Crosby som passerer Jackson i antall solgte album. Bak seg på listen har Jackson storheter som Abba, BeeGees, Bob Marley, Elton John, Madonna, Pink Floyd, Rolling Stones, David Bowie, Bruce Springsteen, Vassendgutane – og resten av musikkindustrien.

Michael Jackson er, regnet i antall album solgt, den mestselgende, nålevende, artisten i dag. Derfor er han også King of Pop. Uten at noen protesterer på den tittelen. (Føler du her for å kremte eller protestere, så bruk gjerne kommentarfeltet til å utdype!)

– List of awards received by Michael Jackson.

For barna av ’60-’70 og ’80-tallet så har Michael Jackson vært en sentral del av deres oppvekst og han var en magiker i utviklingen av popmusikken. Mange har en Jackson blant sine første LP’er, kassetter eller CD’er. Bare innrøm det; selv om det kanskje ikke er helt stuerent.

Så kan godt de sære (nok en gang) protestere og utbryte i et langt Beeeatles eller Elviiis. Greit nok. Men etter min mening går alle disse artistene som hånd i hanske, og sammen preget de musikkindustrien i tiår etter tiår.

– Sjekk for øvrig ut Paul McCartney og Michael Jackson som sammen trakterer låten Say Say Say. Eller hva med Elvis’ datter Lisa Marie som sammen med Jackson leverer varene i tidenes klinelåt, You Are Not Alone.

Nå gjør Michael Jackson et comeback, og tar i den sammenheng et endelig farvel med musikkindustrien, i den form at han har varslet at det ikke kommer noen nye album, og at han runder av karrieren med 10 konserter i London. Ergo avslutter han dermed karrieren som turnè – og liveartist. Dog det er fryktelig mange år siden sist Jackson turnerte verden som artist (1996-1997).

Det er ikke tilfeldig at Michael Jackson har valgt England, nærmere bestemt London, til å ta farvel. Med sin turnè This is It så vender han USA ryggen som en takk for sist. Og omfavner sine trofaste fans i Europa.

Jackson har lovet at han ikke vil opptre med noe nytt materiale, men turnere med sine velkjente og elskede hits. Det blir ingen enkel jobb å velge ut hvilke hits dette skulle være, listen er så uendelig lang.

Kjenner vi Michael Jackson rett, så vil han slå på stortrommen og kjøre løpet hardt for å bli husket og inderlig savnet som King of Pop (og intet annet) – den dagen han begraver mikrofonen for godt.

Comebacket vil bli; en ubetinget suksess.

Mannen fyller 51 år i august. Min spådom er at platesalget til Jackson passerer 1 milliard før han følger mikrofonen – tar moonwalken en siste gang – og ender i graven.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*