Krig

Av | 9. august 2008

Den 6.januar 08 ble Mikhail Saakasjvili gjenvalgt som Georgias president. Det har fått alvorlige konsekvenser for landet, knappe syv måneder senere.

Mikhail Saakasjvili regnes som å være sterkt Vesten-orientert og mener selv han leder Georgia i en frihetskamp. Likevel har han i sitt eget land slått hardt ned for å ta sine motstandere og opposisjonen.

I november 03 ledet Mikhail Saakasjvili kampen og demonstrasjonene som til slutt førte til at Russlands-venn Eduard Sevardnadze måtte gå av. To måneder senere ble han innsatt som ny president i Georgia. Seremonien hadde mektige gjester fra Vesten, ladet an av Colin Powel – daværende våpendrager for Bush-administrasjonen.

Han lovet den gang å være løsningsorientert i forbindelse med den anspente situasjonen med Russland.

Den gang ønsket Mikhail Saakasjvili ikke at Georgia skulle bli en slagmark for Russland og USA. Idag er det nettopp det Georgia er.

Georgia rykket inn i Sør-Ossetia. Et område som de mener å ha rett på. Russland som til da hadde hatt relativt god kontroll på Sør-Ossetia besvarte Georgias innrykk kraftig.

Nå er det krig i Sør-Ossetia og i Georgia.

Media melder idag at man ikke har tallet på hvor mange sivile som har mistet livet i denne maktkampen.

Mens resten av verden fulgte åpningsseremonien til OL i Beijing i Kina, så valgte CNN å skru antennene sine i retning i Georgia. På direkten fikk president Mikhail Saakasjvili snakke til den amerikanske befolkning. Den Vesten-orienterte lederen brukte muligheten godt, til å legge press på USA. Han mente bestemt at George Bush måtte på banen. Det var en åpen invitasjon til at USA skulle innta slagmarken, være med å nedkjempe Russland.

Det er en særdeles alvorlig situasjon. Jeg anbefaler leserne av Skrivekollektivet.com om å klikke seg inn på intervjuet CNN har med Mikhail Saakasjvili. Så får man selv gjøre seg opp en mening om situasjonen, og hvem som nå må reise det hvite flagget – til det beste for livene til sivilbefolkningen i Georgia og Sør-Ossetia. Er dette frihetens stemme?

Lenke til CNN: http://edition.cnn.com/video/#/video/world/2008/08/08/intv.saakashvili.cnn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*