Obamas valgkamp-pause forandrer ingenting

Av | 22. oktober 2008

Det er under to uker igjen til presidentvalget, og i en slik situasjon vil enhver beslutning om hvor kandidatene skal befinne seg ha potensielt store konsekvenser. Derfor får heller ikke Barack Obamas plan om å besøke sin alvorlig syke bestemor på Hawaii, og innstille sin personlige valgkamp for over et døgn unnslippe taktisk spekulasjon. La meg derfor først si at jeg synes det er helt naturlig at Obama vil besøke en nær slektning, og at jeg ikke mistenker at det ligger politiske motivasjoner bak.

Når jeg likevel sier det på den måten, er det fordi besøket har visse symbolske undertoner. For en mann som lenge ble oppfattet som for distansert og lite emosjonell, er det et sterkt signal at han nå setter sine personlige ambisjoner midlertidig i bero. Enten det er villet eller ikke, så kan det sende det positive signal at Obama er en helt vanlig mann som er like glad i sin familie som en hvilken som helst annen amerikaner er. Beslutningens private karakter gjør den også vanskelig å angripe for McCain-kampanjen. I teorien kan McCain-kampanjen kritisere Obama for å gjøre seg utilgjengelig for politisk debatt med velgerne i den kritiske valgkampinnspurten, men det kommer ikke til å skje, fordi en slik angrepslinje vil framstå som i overkant kynisk. I parentes skal det også bemerkes at en slik kritikk umiddelbart kunne sendes tilbake til visepresidentkandidat Sarah Palin, som selv – uten noen grunn overhodet – har isolert seg fra politisk debatt gjennom mediene helt siden hun ble utpekt i slutten av august.

En annen ting er selvsagt at Obamas pause fra valgkampen står i en så tydelig kontrast til McCains egen slike beslutning fra noen uker tilbake. For McCain var det imidlertid ingen syk slektning, men et monumentalt mislykket forsøke på å sprenge seg inn Kongressens diskusjoner om en økonomisk krisepakke (som endte med at han i praksis sprengte hele pakken), som var motivasjonen for å midlertidig innstille valgkampen. Selv om jeg instinktivt reagerte på påstanden om at selve diskusjonen om krisepakken ikke hadde noe med presidentkandidatene å gjøre – en av dem får tross alt ansvaret for å sette store deler av den ut i livet – står det i ettertid soleklart at McCains avgjørelse var en ren politisk jippo som slo tilbake på ham selv. Også av denne grunn kommer han til lavt i terrenget i forbindelse med Obamas pause. Og hvem har tid å avse til Obamas slektninger uansett, når det enda går mennesker rundt i landet som ikke vet at Obama er en radikal sosialist som hater Amerika og spiser ruccolasalat med terrorister..?

Vel, la stråmannen fare. McCain kommer altså ikke til å bry seg med Obamas lille girskifte. Da gjenstår kun en potensiell måtte denne beslutningen kan få betydning på, og det er at Obama risikerer å gi fra seg kontrollen over nyhetsstrømmen for en kort periode. I teorien skal McCain, mens Obama er på familiebesøk, kunne bruke all den mulige ekstra oppmerksomheten til å presentere Den Siste Store Planen som igjen får velgerne til å forstå at han representerer den typen forandring de virkelig har ventet på. Men det er mange grunner til å tro at han ikke vil lykkes. For det første vil mediene uansett skrive endel om Obamas sykevisitt, fordi den viser en menneskelig side av en allerede interessant karrierepolitiker. For det andre er det altså vanskeligere enn før for McCain å bruke anledningen til å gjennomføre karakterangrep på Obama. For det tredje er det lite som tyder på at McCains Neste Store Plan vil inneholde noen mer interessante elementer enn de dusinvis mer eller mindre gjennomtenkte ideene han allerede har luftet. For det fjerde er det sannsynlig at mediene på en eller annen måte vil omtale en ny plan som et uttrykk for desperasjon – at McCain kaster fram ideer uten å ha vurdert dem skikkelig – noe som følger naturlig av at han ligger an til å tape. At også Obama i stor grad later til å la seg drive fra innfall til innfall i møte med den økonomiske krisen er i denne sammenhengen uviktig. Og for det femte er det ikke sikkert at det hjelper McCain å nå igjennom i nasjonale medier, enn så lenge den søkkrike Obama-kampanjen kan teppebombe (legg inn upassende Bill Ayers-vits her) de viktigste svingstatene med reklame i kandidatens eget fravær.

Forrige gang Obama reiste til Hawaii for å besøke sin bestemor var etter Midtøsten-turneen i juli. Den gang holder han på å miste initiativet i valgkampen. Det kommer ikke til å skje denne gangen.

(Les New York Times’ artikkel om saken her.)

**

Jørgen Lien

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*