Odin som the Punisher?

Av | 28. september 2010

Frank Castle, eller The Punisher, ville nok vært en smule forbannet over at norske soldater bruker merket hans i krigen mot Taliban. Ikke fordi han liker dem; nei, han hadde nok villet ta knekken på dem, med et godt plassert hodeskudd. «When in doubt, hit back hard» er mantraet, og det kan nok en og annen soldat like. Men i Frank Castles verden er det svart/hvitt. Fienden er synlig og voldsom. De er dekadente gangstere som ikke får annet enn fortjent. Frank Castle drepte aldri en uskyldig tredjepart eller brukte ufine metoder.

Slik er det ikke i Afghanistan eller noen annen konflikt som har et asymmetrisk styrkeforhold. Dette er en skitten og frustrerende krig, hvor motstander gjemmer seg blant de lokale sivile og bruker dem som dekning. Det er feigt, men effektivt. Det er forståelig,, men uholdbart at soldater får hevnmotiver i en så frustrerende situasjon.

Forsvarsledelsen var tidlig ute og reagerte på bilder som viste soldaters lefling med vikingsymbolikk. Men kan de være overrasket? Forsvaret er stappfullt av slik symbolbruk. Helt siden 1814 har Forsvaret bundet fordums myter til seg selv. Båter og fly bærer norrøne navn, og avdelingssymboler inneholder symboler man forbinder med vikingtiden. Alle som har tjenestegjort i mer eller mindre aktive forsvarsenheter kan kjenne seg igjen i tematikken og ordbruken som blir brukt av soldatene i Afghanistan.

Hvis Forsvaret nå ofrer enkeltsoldater på offentlighetens alter, ville det være en skandale av dimensjoner. Dette har vært en villet kultur. Kanskje Forsvaret og politikerne istedet burde innrømme at Norge er i krig? Kanskje det er på tide å innse at dagens strategi er dødfødt og ikke vil bedre den jevne afghaners hverdag? Kanskje det er på tide å innse at jenter og gutter som sendes til en konflikt som ødelegges av politisk føleri vil ende opp frustrerte og misfornøyde? Kanskje det er på tide å gjøre opp regnskap over Afghanistan?

Hvis soldater mener kamphandlinger er bedre enn sex, får de ta det på sin kappe. Jeg vil være tilbøyelig til å mene at de da aldri har hatt god sex.

  

  

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*