Politisk reklame på television (TV)

Av | 11. desember 2008

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har bestemt at det norske forbudet mot politisk reklame på TV er i strid med menneskerettighetene.

Stavanger Aftenblad har i noen år nå kjempet for at den lokale TV-kanalen TV Vest skal få vise politisk reklame.

Det var i 2003, ved lokalvalget, at kanalen tilbød Pensjonistpartiet reklameplass. Statens Medieforvaltning ga kanalen en bot på 35.000 kroner og de 15 sekunders lange reklamefilmene ble da stoppet et par dager før valget.

Dette er bakgrunnen for at saken havnet i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, etter først å ha vært innom det norske rettssystemet, helt til Høyesterett. TV Vest saksøkte staten for brudd på paragraf 100 i grunnloven om ytringsfrihet.

Media melder nå i desember 2008 at vi umiddelbart vil få se store mengder politisk reklame ved stortingsvalget høsten 2009.

Les mer: Kåre Valebrokk – Strålende fornøyd.

Les mer: Trond Giske kommenterer.

Jeg kan ikke se for meg at vi allerede om under et års tid vil få se mye til politisk reklame på TV. Først og fremst fordi det er knyttet store kostnader til det.

Ved et stortingsvalg så vil det være avgjørende at politisk reklame på TV er riksdekkende, og da gjelder NRK og TV2 i første omgang.

Planlegging og produksjon av reklame er ikke billig, og den tyngste kostnaden vil alltid være å kjøpe sendetid til reklamespotten.

Partiene vil være avhengig av større beløp i gaver fra sympatisører.

Det vil alltid være et spørsmålstegn hvor man får mest igjen for pengene. Er det reklame på en buss, trykk i papiraviser, på radio (FM som AM), nettaviser, eller TV?

En alltid aktuell debatt er om reklamen i disse kanalene har noen som helst effekt på velgerne i Norge.

Jeg håper vi får se at partiene vil trå forsiktig frem i forhold til å reklamere på TV. Mulig vil lokalvalget først i 2011 være den store prøvelsen.

Da vil TV Vest, BTV (Bergens Tidende) TV-adressa (Adresseavisen) OsloTV (TVNorge) m.fl. vil være strategisk viktig for å teste ut og måle hvilken effekt politisk reklame på storbyene Stavanger, Bergen, Trondheim og Oslo vil ha.

Vil avslutte med å presisere at min ukvalifiserte synsing om politisk reklame på TV burde inneholde helgarderinger:

Jeg ser for meg scenariet i 2009: Korpulente og meget rike Stein Erik Hagen ser mulighetene i politisk reklame. Som en takk for sist til (”kommunist og sosialist”) statsminister Jens Stoltenberg, så er han nok interessert i å bla opp kroner til flere partier på høyresiden i politikken, slik at de skal få sine sekunder med reklame på rikskanalene.

Da er karusellen i gang.

Om det er Landsorganisasjonens medlemmer som skal sponse venstresiden i politikken, så må sentrale skikkelser i ledelsen ha dette i mente, før man vedtar budsjettet for 2009.

– Tekst-TV: R.I.P

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*