Replikk!

Av | 17. september 2014

Ingen av oss har lest boka enda, og jeg tviler på at noen av Skrivekollektivets medlemmer har tenkt å gjøre det heller. Likevel: Det er umulig å overse at Juritzen forlag – som ellers står bak viktige samfunnsbidrag som «Den store guttestrikkeboka» og «Kakefest – Cupcakes & cakepops til dine og mine venner» – denne høsten gir ut en bok skrevet av Jens Breivik, faren til terroristen som drepte 77 mennesker i Oslo og på AUFs leirsted Utøya 22. juli for tre år siden. Jens Breivik er ikke sin sønn, og kan kun svare for seg selv. At han vil gi ut bok, og at noen velger å utgi den, er en ærlig sak. Det er ikke der problemet ligger. Det møter vi først når forlegger Arve Juritzen er i NRKs nyhetsstudio i kveld. 

En tydelig notatdiktert Juritzen, som samtidig helt sikkert jubler over gratisreklame på statens egen TV-kanal, blir bedt om å forklare hvorfor boken inneholder et brev Jens Breivik mottar fra sin sønn. La oss for sikkerhets skyld sitere ham verbatim:

Etter en vurdering kom vi til at vi enten må trykke hele brevet, eller så måtte vi la være.. og vi synes dette brevet viser en ny side av [terroristen] som vi ikke har sett. Nå har han sittet i fengsel en stund –og vi har – han har jo stemme der inne, vi har hørt han klage over soningsforhold, vi har hørt at han var misfornøyd, at han ikke får tilgang til Internett, og så videre… Og i dette brevet, så synes jeg vi nå ser en innsatt som… Jeg er enig med Jens Breivik, som fremstår som enda mer politisk ekstrem, og derfor var vi ikke i tvil om at dette bør samfunnet få lov til å se.

 

Det «samfunnet» som venter på å «få lov til å se» kommunikasjon som er «enda mer politisk ekstrem» er lite, ekstremt og farlig.

 

Det er for smått til å selge bøker for. Men redaktøransvaret går for en høyere pris, og den er forlaget åpenbart klare til å selge for.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*