SMK ’00-’09: Fem trender og tjue låter

Av | 30. november 2009

Pål Thorsen sparket denne formiddagen i gang Skrivekollektivets tredje årlige musikk-klubb.

SMK er trolig den institusjonen som skaper mest debatt blant kollektivets medlemmer, og er strengt tatt en aldri hvilende samtale som pågår i og utenfor sidens spalter hver uke, hele året. I år er det særlig vanskelig, som Påls introinnlegg indikerer – for i år er ikke bare 2009 på blokken. I år er det hele tiåret, 2000-tallet, som skal kritiseres, hylles og endevendes. Blant annet derfor sparkes SMK i år i gang vesentlig tidligere enn før – det er nesten svimlende mye å komme seg gjennom; så mange trender, så mange anekdoter, håpløse fiaskoer og nydelige, glemte perler. Alt det skal få sin tid, etterhvert som skribentene får finstilt ørene og hukommelsen, det er jeg sikker på. Jeg skal derfor, innledningsvis, kun kort trekke frem fem trender og tjue låter som har preget mitt tiår.

Trendene først:

1. R’n’B danser på hiphopens grav
. Jay-Z, Eminem, Beastie Boys, The Streets og Lil’ Wayne er sikkert uenige, og forsåvidt også med en viss grunn, for alle laget gode ting. Likevel, altså; 2000-tallet preges ikke lenger av hiphop, men av R’n’B, den mer mainstreamede lillesøsteren. Tenk bare: Destiny’s Child, Rihanna, Justin Timberlake, Beyonce, NERD, Pharrell, Akon, Mario, Timbaland – alle går sammen i et hopehav av tiårets største dansegulvfyllere. Kanskje var det likevel ikke musikk-stilen som vant til slutt, dog – jeg sitter med følelsen av at produsentene tok moroa ut av det et stykke før vi kom hit.

2. Vi mistet mange. Tiåret takket for laget til George Harrison, Barry White, Elliott Smith, Odetta, Maurice Gibb, Johnny Cash, Stephen Gately, Lee Hazelwood, Luther Vandross, Michael Jackson, Esbjörn Svensson, Aaliyah, Michael Brecker, Robert Burås, Arthur Lee, Lisa Left Eye Lopez, Isaac Hayes, Joe Strummer og altfor mange andre.

3. Teknologien vant, bransjen tapte. Apples iTunes, Spotify og fildelerne vant krigen om dem som ikke er vant til å betale for fysiske album; du kan nå toppe Billboard med noen få hundretusen solgte første uke, i Norge holder det trolig med en hundredel av det. Radiohead ba fansen gi dem penger direkte over nettsiden for In Rainbows, og tjente mer på publisiteten enn på platesalget.

4. U2 kom, så og…falt. Mange av oss trodde U2 og Robbie Williams skulle herje 2000-tallet som de selv ville. Det så lenge slik ut, men ved slutten av tiåret har U2 gått fra å være sin generasjons største stadionrock-band til å bli pompøse bestyrere av Bonos godhetsimperium for renvasking av krigsforbrytere. Muse, Keane og Coldplay kjempet om tronen. Coldplay vant fortjent. Robbie sang standardlåter og forsvant. Alle fniste av comebacket denne høsten, og håper egentlig at han gir opp og blir med Take That på turne i steden.

5. Countrymusikken kom tilbake. Rick Rubin la sine smarte produsenthender på Johnny Cash, og gjorde ham til allemannseie med America-serien, før han gjentok trikset med noen kunstnerisk vellykkede, med kommersielt mindre suksessrike plater for Neil Diamond; Ryan Adams og Bright Eyes’ Conor Oberst sendte altcountry inn på lydsporet til ungdomsklassikeren The O.C.; Adams’ backingband gjorde Willie Nelson kul igjen; Taylor Swift lot tenåringsjentene grine seg gjennom den økonomiske depresjonen til tonene av luftig countrypop – den amerikanske tradisjonsmusikken er alive and well, på vei mot et nytt tiår.

Så, venner, listen:

The Streets: Let’s Push Things Forward (Original Pirate Material, 2002)
Bright Eyes: First Day of My Life (I’m Wide Awake, It’s Morning, 2006)
Solomon Burke: Fast Train (Don’t Give Up On Me, 2002)
Green Day: American Idiot (American Idiot, 2004)
Interpol: NYC (Turn On the Bright Lights, 2002)
Håkan Hellström: Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg (Känn Ingen Sorg…, 2000)
The Strokes: Last Night (Is This It?, 2001)
Death Cab For Cutie: I Will Follow You Into The Dark (Plans, 2005)
The Avett Brothers: Tin Man (I and Love and You, 2009)
Madonna: Music (Music, 2000)
The Kooks: Naive (Inside In/Inside Out, 2006)
Eminem: Loose Yourself (8 Mile Soundtrack, 2002)
Patty Griffin: Burgundy Shoes (Children Running Through, 2007)
The Killers: Mr. Brightside (Hot Fuss, 2004)
Eels: Mr. E’s Beautiful Blues (Daisies of the Galaxy, 2000)
Justin Timberlake: What Goes Around/Comes Around(FutureSex/LoveSounds,2006)
Sufjan Stevens: Chicago (Come On, Feel the Illinoise, 2005)

Marit Larsen: If A Song Could Get Me You (The Chase, 2008)

Ryan Adams with Emmylou Harris: Oh My Sweet Carolina (Heartbreaker, 2000)

The Doves: There Goes the Fear (The Last Broadcast, 2002)

La oss begynne.

Stein Ove.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*