Tippeligaen 2010

Av | 12. mars 2010

Det er klart for avspark av en ny sesong i Tippeligaen 2010. På mange måter så altfor tidlig. Vi har knapt lagt bak oss smaken av istiden.

Det er komplett umulig å forutse hvordan tabellen kommer til å se ut ved sesongslutt. Likevel, så er det tradisjon å tippe hvem som vil toppe og hvem som vil floppe.

Jeg tror vi vil se en svært jevn sesong blant topplagene. Samtidig bør det være liten tvil om at enkelte lag som har rykket opp til den øverste divisjonen raskt vil rykke ned igjen til Adecco-ligaen. Hønefoss, Haugesund og Kongsvinger er opplagte nedrykkskandidater, men det er verdt å merke seg at disse lagene har gjort flere spennende signeringer for å styrke stallen før sesongstart.

14. Hønefoss har shoppet godt og har forsterkninger som blant annet Erik ”Panzer” Hagen, Kristian Ørn-Sigurdsson og Rune Bolseth. Alle stødige spillere med bred erfaring. Tips: Hønefoss biter fra seg. Men galskapen som midtforsvarets Ørn-Sigurdsson og Panzer-Hagen kommer til å representere, vil få alvorlige konsekvenser. Karrer seg til kvalikk-kamper.

15. Kongsvinger har skiftet trener, og inn kommer Trond Amundsen som i flere år har ledet Løv-Ham i Adecco-ligaen. Amundsen er en svært dyktig trener, med erfaring fra brasilianske Santos. Men han skal gjøre underverk om ikke Kongsvinger rykker direkte ned. Selv om klubben er forsterket med rimelig rustne, halvveis storheter, som Thomas Myhre og Vidar Riseth. Tips: En av klubbens stjerner blir tatt i dopingkontroll allerede i første serieomgang.

16. Haugesund er laget som kommer til å angre på at de i det hele tatt rykket opp. Det blir riktignok kjekt med flere vestlands-derby i årets sesong. Og det er en styrke for regionen at Brann, Viking og Haugesund kan bite fra seg i den øverste ligaen. Men jeg har altså ingen tro på at dette blir noe annet enn en lidelsessesong for Harry-varianten fra Rogaland. Tips: Direkte nedrykk, med historiens høyeste frekvens av baklengsmål.

6. – 13. Lagene som ellers kommer til å sveve i evig ingenmannsland denne sesongen mellom 6.plass og 13.plass er ikke så vanskelig å plukke ut. Odd Grenland, Tromsø, Strømsgodset, Start, Sandefjord, Lillestrøm, Vålerengen, Ålesund. Alle, er disse lagene totalt uinteressante å følge med på. Tromsø er eneste laget i årets Tippeliga som geografisk representerer befolkningen nord for Lerkendal. Laget som har plukket opp stallfyll fra andre lag, fått presset ut siste dråpene av sitronen. Men befri meg fra mer Sigurd Rushfeldt og Tommy Knarvik.

Strømsgodset, Lillestrøm, Vålerengen og Ålesund er spennende klubber i forhold til sin ungdomssatsing. Flere av fremtidens landslagsspillere er her. Men utover dette, så blir det mest spennende denne sesongen følgende: Når kommer første artikkel fra Morten Pedersen (kommentator Dagbladet) hvor han krever Martin Andresens avgang? Og når kommer første artikkel hvor Esten O. Sæther (kommentator Dagbladet) tar Martin Andresen i forsvar?

5. Kampen om medaljene i Tippeligaen 2010 vil stå mellom Viking, Rosenborg, Molde, Brann og Stabæk. Sistnevnte fordi jeg er sikker på at Stabæk kommer til å klare å tyne bra mange mål ut av duoen Daniel Nannskog og Veigar Pall Gunnarson. Riktignok en suksessoppskrift som begynner å gå ut på dato (Nannskog). Men liten tvil om at det er mye god fotball igjen i klubben, enn så lenge Jan Jønsson er trener.

4. Brann er sportsklubben i mitt hjerte. Oppladningen til sesongen har bestått i patetisk pisking mellom klubbens investorer i Hardball og et klubbstyre som ikke klarer å ha god økonomisk styring. Altså intet nytt i Idrettsveien 47. Klubben har hentet kun én forsterkning av et visst kaliber. Midtbane og ving Erik Mjelde. De treningskampene jeg har sett i sesongoppkjøringen tyder på at Mjelde kan bli svært sentral både med målteft og svært god pasningsfot. Undervurder heller ikke hvor viktig det er at Erik Huseklepp har signert ny kontrakt før sesongstart. Til slutt vil jeg peke på lagets bredde, kontinuitet og erfaring blant spillerne.

3. Slaget om tredjeplass og bronse vil stå mellom Stabæk, Brann og Molde. Jeg har sansen for Kjell Jonevret og spillermateriellet til Molde. Samtidig spiller laget offensiv, underholdende fotball. Det er merkelig at en klubb fra et så lite tettsted som Molde faktisk er, skal klare å by på så mye godt på fotballbanen. Selv om flere av spillerne har hintet om gull-ambisjoner, så tror jeg ikke at Molde lander annet enn tredjeplassen og en mulig finale i cupen.

2. Rosenborg sikret seg gullet i fjor. Men jeg tror klubben ikke når helt opp i år. Blant annet fordi trener Erik Hamrén er på oppsigelse og forsvinner halvveis inn i sesongen for å trene det svenske landslaget på heltid. Samtidig lefles det med at Stabæktrener Jan Jønsson skal inn som erstatter. Rosenborg har en toppnotch spillerstall, men kunne med fordel forsterket ytterligere på både keeperplass, forsvar og midtbane. Det holder ikke for ballklubben kun å hente inn veteranen Fredrik Winsnes.

1. Jeg tipper Viking som vinner av Tippeligaen 2010. Kanskje et underlig trekk med tanke på at Uwe Røssler holdt på å radere ut alt av vennskap og kjennskap klubben hadde, før han rettmessig ble lempet på dør. Røssler representerte alt det Viking ikke skal representere. Og det var underlig at samarbeidet holdt så lenge som det faktisk gjorde.

Alt ligger til rette for at 2010 skal bli et godt år for Viking. Det er merkbart at entusiasmen er stigende, og det er liten tvil om at med Åge Hareide ved roret så vil klubben kjempe helt i topp. Hareides skandinaviske cv er plettfri, og han er den eneste treneren som har vunnet serien i Norge, Sverige og Danmark.

Før sesongen har Viking hentet inn og frittet med en rekke spillere som Åge Hareide hentet inn i landslagsvarmen i sin tid som landslagstrener. Siste signeringen, i form av Rune Almenning Jarstein, vitner om at klubben har ambisjoner. Ledet an av sportsdirektør Egil Østenstads stødige styring.

Østenstad og Hareide kommer til å fortsette å styrke stallen, og bli ikke overrasket om Rosenborg vil bli ytterligere loppet for kvalitetsspillere, samtidig som både Molde, Brann, Stabæk og Vålerengen kommer til å bli offer for Vikings sunne økonomistyring og tydelige handlekraft.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*