Tippeligaen 2011

Av | 16. mars 2011

Årets sesong i Tippeligaen kan bli en lidelse uten sidestykke om du heier på Rosenborg, Brann eller Sogndal.

Det er vanskelig å spå om fremtiden. Noen mener for eksempel at 2012 blir et skjebneår hvor alt går til helvete. Skal man tro på dette så blir altså årets sesong av Tippeligaen den siste. Før menneskeheten opphører. Da passer det seg dårlig med et pinlig nedrykk for sportsklubben fra Bergen.

I år som i fjor tipper jeg nok en gang at vi vil se en svært jevn sesong blant topplagene. Flere klubber vil kjempe en desperat kamp mot nedrykkssuget. For Vestlandet sin del så tror jeg 2011 vil bli en sesong hvor regionen beleirer alle posisjoner. Topp, midt og bunn.

Det er interessant at maktbalansen i fotball-Norge er endret. Én ting er at det kun er ett lag nordaførr Trøndelag – og det er Tromsø. En annen er at Vestlandet biter solid fra seg med lag fra Molde, Aalesund, Sogndal, Brann, Haugesund og Viking. Sørlandet byr på Start. Mens Østlandet hoster opp det samme gamle med Lillestrøm, Vålerengen, Stabæk, Strømsgodset, Fredrikstad og Odd Grenland samt nyvinningen Sarpsborg 08.

14.-15. og 16.plass: To lag rykker direkte ned. Ett lag må gjennom kvalifisering. For Sarpsborg 08 vil det bli direkte nedrykk. Laget som tok andreplass i 1.divisjon i 2010 vil knive skarpt mot Sogndal i kampen om færrest poeng. Sarpsborg 08 har en elendig stall, med gamle helter som aldri har slått gjennom i andre klubber. Entusiasmen er stor rundt denne lille klubben. Men det hjelper så lite. Trener Roar Johansen er heldig hvis han i det hele tatt klarer å lede klubben til en seier denne sesongen.

Sogndal vil slite tungt denne sesongen. Ja, klubben har forsterket enkelte lagdeler. Men det funker ikke når man kjøper benkevarmerne til Brann, som knapt nok spilte i fjorårets bunnsesong. To talentfulle spillere vil bli spennende å følge denne sesongen. Per Egil Flo i forsvar og Ulrik Flo i angrep. Keeper Kenneth Udjus er god, men ikke god nok. Midtbanen vil bli dirigent av en konstant halvskadet Eirik Bakke. Dette blir en svært tung sesong for supporterne i Saftkokaradna som nok en gang vil oppleve direkte nedrykk med Sogndal.

For Sørlandet vil det bli en kjip sesong. Uansett hvor mye reker som spreller langs kyststripen, så vil Start måtte kjempe mot nedrykk. Klubben vil klare seg etter kvalifiseringskamper. Nok en gang må Start stole på Ole Martin Årst. Spilleren som egentlig har lagt opp. Samtidig vil Mads Stokkelien bøtte inn en del mål, og Fredrik Strømstad har kvalitet nok til å styre midtbanen. Men det er for ujevnt i stallen, og publikum svikter klubben raskt om resultatene uteblir.

–          6.-13.plass: Middelhavsseilerne. Brann vil få en tøff sesong. Men det er for mye kvalitet til at klubben skal rykke rett ned. På tross av elendige resultater i oppkjøringen, så tror jeg Brann vil klare seg greit, men de vil absolutt kjempe på nedre halvdel. Blant annet fordi klubben får svært tøff motstand i de tre første serierundene. Bli derfor ikke overrasket om Brann er totalt bunnplassert i starten. Men laget vil løfte seg. Piotr Leciejewski, Lars Grorud, Zsolt Korcsmar, Rodolph Austin, Erik Mjelde, Guastavino og en skadefri Chukwuma Akabueze har mye kvalitet og vil utgjøre en stamme i laget som vil sikre at Brann ikke vil rykke ned.

Andre lag som vil seile rundt omkring på midten av tabellen er Aalesund, Haugesund, Lillestrøm, Odd, Stabæk, Strømsgodset og Tromsø. Mitt tips er at både Lillestrøm og Stabæk kommer til å sparke sine trenere, henholdsvis Henning Berg og Jörgen Lennartsson. Berg vil ryke av gårde hodestups ut av klubblokalene ganske tidlig. Det er tydelig at det er slitasje mellom spillerstallen og ledelsen. Lennartssons vil bli rammet av at det Stabæk egentlig ønsket seg i en trener var en svenske – type Jan Jönsson. Men han er jo som kjent i Rosenborg nå.  For øvrig tror jeg Lillestrøm kommer til å hente inn Mons Ivar Mjelde, for å bygge stein på stein. Og Stabæk vil hente inn en som har minst like stor pondus som primus motor Ingebrigt Steen Jensen. Altså, kontrollert sinnsyke Tom Nordlie.

–          5.plass: En av klubbene som rykket opp fra 1.divisjon i 2010 vil overraske stort i 2011. Mitt tips er at Fredrikstad vil bite solid fra seg. Klubben har muligens en litt for tynn stall. Men jeg tror Fredrikstad er i vinnermodus etter en svært god sesongoppkjøring. Mye står og faller på Tarik Elyounoussi. Han vil levere varene. Samtidig skal man ikke undervurdere at en god start på sesongen vil sette fansen i Aristokratene i fyr og flamme. Entusiasme rundt en klubb er viktig. Det vil gi Fredrikstad mange poeng på hjemmebane.

–          4.plass: Ole Gunnar Solskjær. En fantastisk fotballspiller. En rimelig umerittert trener. Men han vil sørge for at Molde vil kjempe i toppen. Klubben har økonomiske muskler og solid ryggdekning. Stallen har stor bredde, med kvalitet, rutine og talenter. Keeper Espen Bugge Pettersen er blant landets aller beste menn. Vegard Forren og Børge Steenslid i forsvar er fremtidens landslagsstopper-par. Midtbanen er stappfull av rutine og talent. Men det avhenger av at krydderet i angrep presterer å få ballen nok ganger i mål. For øvrig synes jeg alt med Molde er søppel.

–          3.plass: For Rosenborg er alt annet enn gull og Champions League-kvalifisering å regne for flopping. Derfor vil klubben bli årets flopp. Jan Jönsson er en svært dyktig trener, med en herlig offensiv spillestil. Likevel vil første sesongen til Jönsson ikke bli helt topp, men laget vil seile greit inn til en tredjeplass. Klubben har kvalitet i alle ledd, utenom midtbanen som er svært tynt besatt i forhold til hva man er vant med. Rosenborg har alltid hatt overflod av dyktige midtbanespillere. Denne sesongen blir Per Ciljan Skjelbred og Fredrik Winsnes sentrale. Men se ikke bort i fra at Jönsson ser seg nødt til å forsterke midtbanen snarlig.

–          2.plass: Åge Hareide vil løfte Viking til en topplassering denne sesongen. Klubben har solide spillere. Keeper Rune Almenning Jarstein, forsvar Indriði Sigurðsson, midtbane Tomasz Sokołowski og angrep med Erik Nevland. Viking gjorde en underlig signering med å hente inn Tommy Knarvik. Det forteller etter min mening egentlig om en visjonsløs klubb. Men klart, noen må være benkevarmere også. Viking er en solid klubb med dyktig ledelse og kontroll på økonomien. Vestlandets stolthet vil i år være fra Stavanger. Dessverre.

–          1.plass: Vålerengen vil ta steget fra fjorårets sølv til å bli årets soleklare vinner av Tippeligaen. Det smerter å skrive det, men Oslo-klubben spilte fjorårets mest underholdende fotball – og jeg tviler ikke ett sekund på at 2011-sesongen vil bli Vålerengens år med offensiv fotball som Norge knapt har sett makan til. Klubben har mange dyktige og unge talenter, supplert med rutine og kvalitet. Jeg nevner Lars Hirschfeld, Fredrik Stoor, Mohammed Fellah, Harmeet Singh, Freddy Dos Santos, Yssouf Koné, Luton Shelton, Mostafa Abdellaoue osv osv. Trener Martin Andresen vil endelig få sitt gjennombrudd, trofeet vil i år havne i Oslo.

3 tanker om “Tippeligaen 2011

 1. Tilbakeping: Elektrische Zahnbuerste

 2. Pål Hafstad ThorsenPål T

  Takk for tipset ditt! Skal vi dømme etter første serierunde, så har vi bommet stygt begge to. Blir spennende å følge med på fortsettelsen…

  Svar
 3. Kivle

  1. Rosenborg
  2. VIF
  3. TIL
  4. Start
  5. Molde
  6. FFK
  7. Viking
  8. Ålesund
  9. Stabæk
  10. Odd
  11. Brann
  12. Haugesund
  13. SIF
  14. LSK
  15. Sarpsborg 08
  16. Sogndal

  Mitt tips. Får se hvem som får flest rette:)

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*