Vollviks nyttige idioter

Av | 15. oktober 2007

– Pressen har ansvaret for Chess-gründer Idar Vollviks enorme suksess, sier Vollviks tidligere PR-strateg, Haakon B. Schrøder.

Det har blitt anslått at finanskjendis Vollvik til nå har fått redaksjonell omtale til en verdi av 200 millioner kroner. Og at han tjente 1 milliard ved pressens hjelp.

Haakon B. Schrøder var arkitekten.

Som fotballsupporter så minnes jeg godt Vollvik sine sprell for å innarbeide Chess i Brann-supporternes rekker. Enkelte supportere gikk så langt som å trykke Vollvik til sitt bryst, nærmest som en trøndersk variant av Hassan El Fakiri etter 7 kamper i sin første sesong for Brann – før han forsvant utenlands.

Nyttige idioter?

Chess gikk inn som sponsor i Brann, og Vollvik ledet an for å styrke spillerstallen. Tidvis ble merkevaren og Sportsklubben Brann utnyttet maks. Chess-gründeren var titt og ofte i media og foreslo spillerkjøp eller frittet med pressen om hva neste trekk for Brann ble.

Media linket Chess til spekulasjonene. Sportsskribenter gikk ikke lange veien for å finne noe enkelt å skrive om. Scenarie:

Journalist – «Hallo, er det Vollvik? Synes du ikke det er på tide at Azar kommer hem igjen til Brann?»

Vollvik – «Selvsagt, Azar må komme hem igjen».

Resultat: Èn til to helsider med ytterligere fremheving av Chess og Idar Vollvik som ivrige Brannsupportere og investorer.

Chess gikk inn og støttet et konkursbo av en fotballklubb i nedgangstider. Det ble godt mottatt hos supporterne. Supporterne dro frem store bannere under kampavvikling med «Chess» og «Brann» – i bøtter og spann.

Det ble kalt en komplett skandale, og ble heftig diskutert i supportermiljøene.

Vekk med pølseboden

Området rundt Brann stadion er «strengt regulert» under kampavviklinger. Chess var gjennom Branns nedgangstid – og starten på oppgangen – et veldig synlig innslag i nærområdet. Man opplevde at pølsebodene var, til supporternes irritasjon, flyttet til fordel for Chess sine salgsboder.

Brann og Chess ble identifisert tidivs som under en og samme administrasjon. Det var ille for klubben. Men det var et sjakktrekk av Vollvik når oppgangstiden startet.

De stramme tøylene om hvem og hva som skulle identifiseres med Sportsklubben Brann ble altfor lett løsnet opp. Ansvarlig var ledelsen i Idrettsveien 47.

Epilog: Ikke selger, men pusher

Jeg hadde meg nylig en interessant samtale med PR-strateg, Haakon B. Schrøder. Over noen øl på stamstedet mitt Naboen, så fristet jeg meg frempå å spørre om yrket hans med å selge inn saker i media.

Svaret var kontant: «Jeg selger ingenting!»

Jeg har grublet masse siden den gang på hva Schøder selv faktisk mener at han driver med, som PR-strateg og mediebølle.

Svaret fikk jeg den 12.10.07 på Nrk Hordaland sine nettsider som omtalte boken Mediakuppet av Haakon B. Schrøder om Chess og tiden som Vollvik sin PR-strateg:

«Jeg pusher saker (….)»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*