Walt Disney: Prippenhet står for fall

Av | 29. april 2008

Unge Disney-stjerner har ramlet utpå. Disse, som skal være forbilder for morgendagens voksne, og som ruller time etter time over tv-kanaler, har gått ut av sitt gode skinn. De får nå mer oppmerksomhet for å la seg avfotografere halvveis avkledd under et teppe eller med nisseluen på snei – enn å mime til pre-produsert pop-hopp.

Riktignok har mange Disney-tegneseriefigurer på seg verken ben-klær eller knapt nok undertøy. Men kan dette være årsaken til at dagens unge (sprell levende) Disney-stjerner som Miley Cyrus (Hannah Montana), Vanessa Anne Hudgens og Zac Efron (begge High School Musical) har dumpet sin kontraktspålagte prippenhet og endt opp som purunge representanter for mms-nakenhet?

Ser vi en sympatiaksjon blant sprell levende Disney-stjerner: ”Hvis Donald må opptre uten underbukse, ja da skal jeg også!?” Eller er det et akutt behov for å sprekke prippenheten?

Det er et enormt mediehysteri over at unge jenter og gutter som man hadde forventet mer (eller mindre) av – ikke lenger fremstår som gode forbilder. Men hvem bygget de opp – og hvem bygget de ned igjen?

Gary Marsh i Disney Channel Worldwide kommenterte nylig at Miley Cyrus måtte ta et veivalg: “For Miley Cyrus to be a ‘good girl’ is now a business decision for her. Parents have invested in her a godliness. If she violates that trust, she won’t get it back.”

Klar tale. Disney er business.

Bestemor Duck må kunne regnes for å være et sunt forbilde. Hun har levert varene i mange år. Hun er den kloke, sindige bestemoren som av mange regnes for Duck-familiens overhode. Hun bor på gård og vinner pai-bakerkonkurranser i fleng. Dette er en kvinne det oser respekt av. Selv om Bestemor Duck stort sett alltid presenteres i mamelukker og høyhelte sko. Ikke særlig anstendig det egentlig.

Veien er kort mellom Bestemor Duck og sexsymbolet Betty Boop. De er begge velkjente tegneseriefigurer. Den ene har mamelukker og høyhelte sko. Den andre har miniskjørt, strømpebånd og høyhelte sko. Den ene er pai-baker. Den andre en forførende artist.

Kan vi ane at dagens sprell-levende Disneystjerner hermer etter sine barndoms forbilder og har ”tatt seg en Betty Boop” med lett Bestemor Duck-positur eller en litt sliten Guffen-holdning godt krøllet inn i et teppe?

Sympatiaksjoner for truseløse tegneseriehelter, en mms-bommert eller kampen for nudisme – der du jobber der du bor. Hvem vet. Uansett, så klarte disse å få fokus og blitzlampene vekk fra tidligere Disney-barnestjerne Britney Spears for en stakket stund. Det står respekt av slike typer sympatiaksjoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*