Desemberkalender: «We’re going to be a hundred year old start-up!»

Av | 13. desember 2014

La oss si det først som sist: Chris Hughes kan ikke vinne. De ganske få menneskene som bryr seg om The New Republic er det hans nye administrerende direktør Guy Vidra (i seg selv en styggedom i disse menneskenes – jeg skjærer dem over én kam fordi jeg er en av dem – ører!) sikkert avviser som gammelmodige og romantiske. Når Hughes i et leserbrev til Washington Post* anklaget en smørbrødliste av tidligere høytstående TNR-folk- herunder gamleredaktørene Hendrik Hertzberg, Peter Beinart og Andrew Sullivan – for feilaktig å anse TNR som et slags intellektuelt samfunnsgode som kan suspendere kapitalismens lover, har han åpenbart rett. TNR har tapt penger i veldig mange år, og kan ganske sikkert trenge å polere kreditt-delen av regnearket. Hughes’ problem er at han har mistet så mange journalister at TNR ikke kunne utgi sin neste lovede utgave, trolig for første gang i magasinets historie.

En ny artikkel i New Yorker, som ble publisert i dag, kaster nytt lys over fortellingen jeg prøvde å kondensere i desemberkalender-oppføringen tidligere denne uka. Den er skrevet av Ryan Lizza, som har en lang periode bak seg som journalist på TNR, og han var en av de første av magasinets såkalte «contributing editors» som ba om å bli vasket vekk fra TNRs kolofonside etter at Franklin Foer og Leon Wieseltier sa opp. Det gjør at hans agenda og grunninnstilling er soleklar for alle som vil se, hvilket bør få noen varsellamper til blinke. Samtidig gjør det at han har bedre kilder enn noen andre, og hans dypdykk i hva som skjedde er fascinerende lesning:

  • Guy Vidra, Hughes’ håndplukkede adm.dir., kalte på et tidspunkt TNR for «a hundred year-old start-up», og mente det.
  • Noam Scheiber, en nå tidligere TNR-medarbeider, fikk proppen satt i på en sak om den kontroversielle Silicon Valley-figuren Andreessen Horowitz fordi Hughes forhandlet en avtale med Horowitz på tidspunktet (Hughes nekter for dette.)
  • Hughes grep inn og endret overskriften på en forside som var for streng mot folk som tjener penger på å flytte fantasipenger på børsen.
  • Hughes sa nei til litteraturredaktør Leon Wieseltier på minst ett tidspunkt**.
  • Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg har sagt opp abonnementet på TNR.

Lizzas artikkel, som også baserer seg på et lengre intervju med Hughes, gir nødvendig farge til den umiddelbare fortellingen som kom etter at nyheten ble sluppet. At journalister reagerer på det de føler som innblanding fra ledelsen, er mer av et sunnhetstegn enn en overraskelse. Det neste de få, gammelmodige og romantiske av oss ser etter, er hvor TNRs journalister dukker opp neste gang. Dernest blir det spennende å se om den neste utgaven kommer ut til tiden, og om den ligner på det TNR var.

 

_________________________________________

I desemberkalenderen vil vi, (nesten) hver dag fram til julaften, løfte fram mennesker, organisasjoner, fenomener, nettsteder eller popkulturelle nedslag som har engasjert, provosert, beriket eller underholdt oss i 2014. I dag: The New Republic, revisited.

* Så det ble WaPo, altså, før han flytter forretningen til New York.

** Det gjør man bare ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*