Bermen, kunnskapsløsheten og de måtelig interesserte.

Bergens Tidendes Knut Langeland langer ut verbale spark mot fotballsupporterne i Norge i en kommentar den 18.mai.

Etter Langelands mening så overlates tribunene til kunnskapsløsheten, bermen og de bare måtelig interesserte.

Jeg undres om Langelands syn representerer resten av BT-huset. For her er det sterke motstridigheter. Avisens storsatsing på å vise fotball på web er i så tilfelle interessant. Med sine mange kampanjer for å trekke kunder til web-sendingene, så reklamerer BT høyt og lavt med den rapp-kjeftede og usnobbete Erik Hanøy som kommentator.

I ren Synnøve Svabø-stil observerer og forteller han om begivenhetenes gang med et herlig skråblikk og en nydelig entusiasme. Siste sak i BT som omtalte dette var ”Galskap har et navn – kommentatorene klikket fullstendig”.

Det er mulig at Knut Langelands verbale spark derfor også er et internt spark i løse luften i BT-huset.

Vi er mange som nyter en kamp best sammen, i godt lag, og vi går gjerne av skaftet ved opptur eller lunker triste hjem etter kamp ved nedtur. Tørre fakta om tversoverpasninger eller svak gjennombrudshissighet kan alltids være interessant, men best av alt er det når ballen bankes i mål. Og vi alle lidenskaplig ramler over hverandre på tribunene i gledesrus.

Knut Langeland derimot, skriver at fotballen også trenger de reflekterte patriotene. ”De som kan nyte en fotballkamp uten å gå av skaftet”.

Om Brann stadion x-antall ganger i året skulle fylles opp med 18.000 kultiverte, reflekterte livsnytere som diskuterer fotball som om man nippet til et glass vin mens man hvisket gode historier om sødme og dybde – ja da hadde det vært traurig (og taust) å gå på stadion.

At et rævhøl eller en idiot bruker ukvemsord, spytting eller eggkasting for å uttrykke seg, er noe majoriteten av supporterne fordømmer. Likevel, Langelands kommentar om tribuneforfallet, er etter min mening en type verbal, kollektiv avstraffelse av denne majoriteten.

Jeg forundres over at Langeland ikke i samme slengen tok et oppgjør med BT-kommentator Erik Hanøy.

Det er opplagt, at Hanøys oppgave på vegne av mediehuset BT ikke er å nippe til vinen sammen med Langeland, men derimot være Norges mest patriotiske kommentator, som går av skaftet bare ballen passerer midtbanen.

Kjernen i min kommentar er at på samme måte som BT-huset satser på både den patriotiske og den reflekterende ”idioten” som kommentatorer – så søker Sportsklubben Brann bredt i sitt nedslagsfelt etter lidenskaplige supportere.

Etter min mening det eneste riktige. For Sportsklubben i Idrettsveien 47 er allemannseie og høyt verdsatt i de vestlandske hjerter.

Det må være et snev av depresjon i Knut Langelands kommentar etter hjemmelagets innsats i 16.mai-kampen mot Start.

Derfor; god bedring!

Det er viktig at den reflekterte kommentatoren raskt friskmeldes, slik at hans hyppige slakt av ledere, trenere og spillere i Sportsklubben Brann, tradisjonen tro, kan fortsette.

Som fagmann, tross alt, har Langeland en helt egen dimensjon og dybde, som vi andre et sted trygt plassert blant kunnskapsløsheten, bermen og de bare måtelig interesserte – aldri vil forstå.

– Les mer: Knut Langelands kommentar «Tribuneforfall».

– Les mer: Per Arne Flatbergs «Avisforfallet.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*