Desemberkalenderen: Chatroulette

Av | 12. desember 2010

I desemberkalenderen vil Skrivekollektivet løfte frem fenomener, debatter, mennesker, nettsteder, organisasjoner eller popkulturelle nedslag som har inspirert oss, eller på annen måte gjort 2010 til et godt år. I dag: Chatroulette.

Noen ting er morsommere for hva de ikke er, enn for hva de er. Slik er det for eksempel med det hensyknende nettfenomenet Chatroulette, som du bare kan huske hvis du konsenterer deg skikkelig. Ikke da heller? Prøv å huske våren, da. Ja, nettopp.

Den russiske 17-åringen Andrej Ternovskij skjøt tilsynelatende gullfuglen da han lanserte Chatroulette, nettstedet som lot deg kommunisere med uanste mengder ukjente mengder over webkamera og chatfunksjoner. Ser man vekk fra startproblemene, inkludert en overivirg presse som ønsket å kanonisere Chatroulette som det Neste Store (som, som alltid, Jon Stewart påpekte) og den vanlige hylingen om at alle slags nett-tjenester potensielt kan være skadelig for barn, så det ut til at Chatroulette faktisk skulle få en plass i rekken av åndsforlatt tidsfordriv for sløve tenåringer og oppmerksomhetshungrige menn i overgangsalderen. Mai ble en fin måned: Ærverdige New Yorker viet -mye- spalteplass til den glupe gründeren, og Internettene gikk opp i delirisk buzz over Merton, den pianokyndige improvisatoren som leverte årets nest mest imponerende pianobaserte YouTube-hit (bak Greyson Chances utrolige cover av Gagas Paparazzi, du vet).  Alle trodde dessuten en stund at den ukjente fyren i hettegenseren var den varmt anbefalte popmusikeren Ben Folds, helt til Ben Folds selv økte oppmerksomheten enda en smule ved å gjøre det samme selv. Noe stort så ut til å være i sikte.

Så kom problemene rekende på en fjøl, angivelig fordi det eneste man nå kunne få i siktet på Chatroulette var kjønnsorganer. Som sosialt mediefenomen var Chatroulette for uredigert, for tilfeldig, og for meningsløst til å overleve. Som skremmebilde på moralsk korrumpering av uskyldige barnesinn var det simpelthen ikke populært nok. Og som popkulturfenomen viste Merton seg raskt å være mye mer spennende selv enn den plattformen som gjorde ham kjent i første omgang. I slutten av juli ble Chatroulette, årets korteste, mest intense og minst viktige medietrend erklært død og begravet av Salons Mary Elisabeth Williams. Hennes vennlige råd i Chatroulettes nekrolog kan tas i minne til den neste 17-åringen som sysler med planer for fremtidens oppblåste internettboble:

«We’ll remember you as you once were, Chatroulette, young and full of song. But the party is over. And you can’t build an empire on dicks.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*