Som faste lesere av desemberkalenderen nok har merket seg, er redaksjonen svært glad i podkaster. Vi har anbefalt dem over en lav sko (her, her, her, her), og selv i artikler som på overflaten ser ut til å handle om noe annet, har vi fra tid til annen lagt fram hjemmesnekrede teorier om hva det er ved dette mediet som påkaller en slik påfallende hengivenhet fra lytterne. Er det radioens intimitet i et nytt medium? Handler det mest om praktiske og distribusjonstekniske løsninger? Lydkvalitet og et gjennomarbeidet konsept? Alt sammen og mer til, sier jeg.
Men for at en podkast skal avansere til topps på min prioriteringsliste, kommer den heller ikke utenom timing. Har en podkast klart å overbevise meg om at den er verdt å lytte til igjen og igjen, er få ting mer gledelig enn å vite at det finnes et rikholdig arkiv jeg kan dykke ned i. Det bringer meg til Den Gode Samtalen, et podkastbart radio-talkshow fra Studentradioen i Bergen.
Hvis jeg ikke husker feil, var det programmet hvor stortingsrepresentant Jette Christensen var gjest som plasserte det på min radar. At Jette er en morsom og inspirerende samtalepartner visste jeg fra før, men den uformelle og samtidig inviterende tonen til programlederne Marie Amdam og Sondre Thorbjørnsen gjorde meg ekstra nysgjerrig. Samtale- og portrettprogrammer kan det gå tretten på dusinet av, men her var to verter som evnet å lage en uhøytidelig ramme rundt det som i prinsippet er en samtale om Livet og Håndverket til samfunnsmennesker, kulturarbeidere, akademikere og andre, med utgangspunkt i Bergen! Jeg kastet meg over et arkiv som allerede dengang inkluderte samtaler med blant andre Tomas Espedal, John Olav Nilssen og Frode Grytten.
Alle disse er store navn, ikke bare i bergensmålestokk, men også i nasjonal forstand. Derfor ble jeg enda mer imponert over hvor uanstrengt Amdam og Thorbjørnsen fikk dem (og enda mer gjennomintervjuede gjester som Davy Wathne og Trude Drevland) til å framstå som friske valg som avslørte nye sider ved seg selv under intervjuene.
Slik har det fortsatt i andresesongen denne høsten, samtidig som programmet gradvis har flyttet seg fra spørsmålet om hva den gode samtalen er, til en portrettbasert, dialogisk «intellektuell selvbiografi», for å låne en tittel fra Knut Olav Åmås’ tid som redaktør i tidsskriftet Samtiden. Bare de siste månedene har gjestelista inkludert spennende folk som KODE-direktør Karin Hindsbo, nasjonalbibliotekdirektør Aslak Sira Myre og sjefen for Litteraturhuset, Kristin Helle Valla. Sistnevnte kom også med sin egen oppskrift på en vei til programkonseptets eget nirvana. Hun anbefalte ukentlige møter i en uformell, sosial diskusjonsklubb hvor folk med ulik erfaring og ulike holdninger (men med åpenhet og brukbar personkjemi) diskuterte et på forhånd definert tema. Gamle Habermas – som herved opptrer for andre gang i årets desemberkalender – kunne knapt kommet opp med noe bedre.
Helt til slutt: I motsetning til hva all viraken omkring Asle Tojes hårsårhet, Facebook-høyres boikott-skumling og høyresatiredebatten skulle tilsi, så er P2s Salongen i bunn og grunn et glimrende samtaleprogram over noenlunde samme lest som Den Gode Samtalen. Begge framstår som gode, norske avleggere av det velrenommerte amerikanske radioprogrammet Fresh Air, som også kommer varmt anbefalt.
_________________________________________
I desemberkalenderen vil vi, hver dag fram til julaften, løfte fram mennesker, organisasjoner, fenomener, nettsteder eller popkulturelle nedslag som har engasjert, provosert, beriket eller underholdt oss i 2015. I dag: Prateradio.